The Other Side

Начало » Новини » Медии » “The Dark Presence” от BLACKSMITH TALES в “Картини от една изложба”

“The Dark Presence” от BLACKSMITH TALES в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “The Dark Presence” от BLACKSMITH TALES. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

2021 г. беше белязана от появата на нови имена в прогресив рока, някои от които оставиха силно впечатление. Сред тях именно е италианската група BLACKSMITH TALES. Техният концептуален албум „The Dark Presence” („Мрачното присъствие“) с елементи на прогресив рок, симфонична музика, фолк и малко метъл беше откроен сред най-добрите дебюти за годината.

Това всъщност е проект на мултиинструменталиста David Del Fabro, който го замисля още през 90-те години на миналия век, докато събере съмишленици за неговата реализация. David не крие симпатиите си към колосите на жанра PINK FLOYD, GENESIS, KANSAS, RUSH, GENTLE GIANT, чиито кавъри свири през годините с различни формации. Същевременно започва да съчинява откъси от това, което в наши дни ще се превърне в албума „The Dark Presence“.

Blacksmith Tales - The Dark Presence

Blacksmith Tales – The Dark Presence

Del Fabro заявява: „Корените на проекта BLACKSMITH TALES избуяха, когато вече бях скицирал за клавир основните музикални теми на почти всички песни, които изграждат концепцията на албума. Повечето от текстовете му са вдъхновени от многобройните книги, които четях през този период“.

Пианистът и продуцентът Luca Zanon, към когото David се обръща за евентуално сътрудничество, приема идеята с ентусиазъм и от своя страна предлага да се включат неколцина класни музиканти, с които тогава работи. Когато септетът се събира и започват да музицират, откриват, че веднага се създава изненадваща хармония между тях, същата хармония, която отчетливо се долавя при прослушването на албума – ето така се ражда проектът BLACKSMITH TALES. Името (на български: разказите на ковача) е един от каламбурите, които David особено цени, но всъщност е измислено от Luca, който прави игра на думи с фамилното име Del Fabro, а на италиански това означава „ковачът“.

„Мрачното присъствие“ е концептуален албум, който ни представя пътуване, разказано чрез символи и образи от древен Египет до Средновековието, а това са теми, които винаги са били голяма страст на David Del Fabro: „Това е пътуване на една душа в търсене на вътрешната светлина, на самия себе си, и за да направи това, тя трябва да се изправи пред най-тъмната си част, да се спусне в бездните на ума и сърцето си, да преодолее препятствията, които намира по време на пътуването към светлината, за да предприеме ново пътуване и нов живот. Централно място в историята заемат двете кратки акустични песни: „Интерлюдия“, където главният герой разпознава себе си и започва да си вярва, и „Кръстоносният поход на последния герой“ – тук душата му успява да намери своя път към звездите…“

Албума „The Dark Presence”, или „Мрачното присъствие“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” в събота, 5 февруари, с участието на David Del Fabro, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 639 227 hits
%d блогъра харесват това: