The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Джоел” от Николо Коцев в “Картини от една изложба”

“Джоел” от Николо Коцев в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Джоел” от Николо Коцев. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„О, колко самотен се чувствам. Около мен няма нищо, само аз, моето ридание и пролетната нощ… А аз ридая… Колко ридая…”
(Joel Pettersson, „Понеделнична сутрин“, 1920-21).

Joel Pettersson (08.06.1892 – 05.01.1937) в наши дни е наричан „Ван Гог на Оландските острови” и се нарежда сред най-оригиналните финландски автори, пишещи обаче на шведски. Това е така, защото населението на островите говори шведски, който е официалният им език, а Оландия има автономен статус с център Мариехамн.

Николо Коцев - Джоел

Николо Коцев – Джоел

В творчеството си Pettersson отразява хората и живота в малко Оландско селце по сатиричен или възвишен начин. Докато е жив не се радва на признание. Първите му книги се отпечатват масово чак през 70-те години на миналия век. Всъщност Joel е доста противоречива фигура, освен художник и писател, той се изявява като артист, сценарист, театрал, поет и скулптор – оставайки приживе неразбран и често осмиван. Отива си от този свят с психично разстройство, болен, отритнат и самотен в психиатрична болница.

През 2007 г. на островите Оланд е основано дружество „Джоел“ с цел набиране на средства за създаване на опера, посветена на трагичния живот на артиста. Дружеството предлага на именития наш музикант Николо Коцев, който живее от 1989 г. на острова, да композира творбата, и той се заема. Резултатът е вдъхновен от класическата опера, съвременните мюзикъли и скандинавската народна музика.

Либретото е на шведски език и е от изтъкнатия финландски писател и поет, професорът по литература Lars Huldеn, като са включени и голям брой автентични стихове от Joel Pettersson, а режисьор е шведът Richard Bark.

Операта е за солисти, хор и 32 души оркестър. Оркестърът и диригентът също са от Швеция като диригентът е познато име – Jonas Dominique. За представленията е поканен професионален оркестър, докато хорът е от местни певци.

За световната премиера на операта на 24 юли 2009 г. в присъствието на президента на Финландия Таря Халонен е открита оперната зала/културен дом Аландика в Мариехамн, чието строителство трае три години. Поради големия интерес премиерата е последвана веднага от още 10 представления.

Операта „Джоел“ ще представим в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 18 декември, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 199 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 15, 02.02.2023
  Бяха представени новите издания на унгарската Death Metal група COFFINBORN и българите OLDENWOOD. Слушателите ще чуха нова музика от CANDLEMASS, GREH, ENSLAVED,  SINNERY и разбераха новини за предстоящите събития на живо. В предаването звучаха песни на K.O.R.A., EUFOBIA, MALTWORM, DEADSCAPE, ATTAXIC, HATE CAMPAIGN и др.  […]
 • Метълургия еп. 14, 26.01.2023
  Бяха представени актуалните издания на норвежките трашери UNDER THE OAK и канадската Sludge група ALIENATOR. Върнахме се в „нулевите“ години с ANAL DISSECTED ANGEL и INNERHELL. Слушателите чуха нова музика от VISITANT, OBITUARY, TROLLFEST,  C.E.F.A и разбераха новини за предстоящите концертни събития. В предаването звучаха песни на VRANI VOLOSA, EUFOBIA, MAL […]
 • Метълургия еп. 13, 19.01.2023
  Бяха представени актуалните издания на испанската Doom/Stoner група BIS·NTE и канадските трашери SCARS OF ATHROPY. Слушателите чуха нова музика от BLAZE OF SORROW, OBITUARY, NANOWAR OF STEEL и разбераха новини за предстоящи концерти. В предаването звучаха песни на TROLLFEST, FORGOTTEN FORESTS, VELIAN, BENDIDA, YAROTZ, SÓLSTAFIR и др.  […]
 • Метълургия еп. 12, 12.01.2023
  Бяха представени песни от новите албуми на GRÁ, IRON KINGDOM и ANACHRONISM. Слушателите чуха новите сингли на KATATONIA, TROLLFEST, HUNTING GIANTS и SLEGEST, ще разберат новини за предстоящи концертни събития. В предаването ще звучи музика на MALTWORM, 37 BLACK, DEADSCAPE, VELIAN, EMBRACE BY DARK и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 649 865 hits
%d блогъра харесват това: