The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Surrender of Silence” от Steve Hackett в “Картини от една изложба”

“Surrender of Silence” от Steve Hackett в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Dark Sun And Winter Cold 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

Концерт на Apocalyptica в Пловдив

Категории

Архив

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Surrender of Silence” от Steve Hackett. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Британският музикант, автор на песни, певец и продуцент Steve Hackett, когото помним и като китарист на прогресив рок групата GENESIS, оказал влияние на Eddie Van Halen и Brian May, Yngwie Malmsteen, Alex Lifeson и Steve Rothery, през 2021 г. развива завидна активност като издава два пълномащабни албума, книга и провежда масирано турне.

По-новият от албумите “Surrender Of Silence”, или „Отказ от тишина“, се появи през септември и е записан с неговата традиционна в последните години група, към която се присъединяват барабанистите Phil Ehart от KANSAS и Nick D’Virgilio от BIG BIG TRAIN, певиците Amanda Lehman, сестрите Lorelei и Durga McBroom от Африка, Malik Mansurov (от Азербайджан, свири на тар, вид лютня), Sodirkhon Ubaidulloev (от Таджикистан, свири на дутар), както и цигуларката Christine Townsend. А неговата група собствено включва такива знаменитости като пианиста Roger King, саксофониста Rob Townsend, бас китариста Jonas Reingold, певеца Nad Sylvan и Craig Blundell на барабаните.

Steve Hackett - Surrender of Silence

Steve Hackett – Surrender of Silence

Steve заявява: „Този ​​албум е пътешествие по време, когато не са възможни пътуванията“ заради световната COVID пандемия, която засегна почти всички. Steve обаче ни кани да пътуваме с неговата музика надлъж и шир без ограничения: „Две седмици след като завърших акустичния албум „Under A Mediterranean Sky“ започнахме рок албума “Surrender Of Silence”. С един замах издухахме паяжините на локдауна с чудовищната ритъм секция на Jonas, Craig, Nick и Phil заедно със саксофона и бас кларнета на Rob, с вокалите на Nad и Amanda, с мощния орган на Roger. Към тях добавих нещо като група от Организацията на обединените нации, защото работя с хора от Азербайджан, Таджикистан, Обединеното кралство, Швеция, Съединените щати, Армения. Всички ние се потапяме с пълна сила в това диво освобождаване на енергията. Това е албум със „забранени задръжки“, и като яхнете тази вълна, разкарвате всички демони и кошмари, всички те се разбиват на брега.

Обикновено пиша песните със съпругата ми Jo и често ги обсъждаме. Понякога тя измисля текста, а аз няколко месеца се почесвам по главата и съм озадачен, докато ми хрумне как да намеря точните образи. На много от местата, които съм виждал, успях да заведа Jo. Но тя също така е посещавала места, на които аз не съм бил, например Непал и Хималаите. Така че в песента „Shanghai To Samarkand“ добавихме нейните впечатления, и по този начин изградихме виртуално пътуване, вероятно засилено от факта, че не мога да го направя в действителност сега“.

Тук се включва и Jo: „Е, когато пътуваме в чужбина най-често сме очаровани от културата на местата, духовността, от това как живеят хората и каква е историята на тези места. Например когато отидохме в Етиопия, това бяха най-необикновените места и те ни носят цяла смесица от чувства. От една страна бяхме обезпокоени от нивото на бедност там, което мисля, че се долавя в песента „Fox’s Tango“.

Но тогава бяхме също така невероятно впечатлени от красотата на хората и необикновените простори, които можете да видите в Африка – от планините Симиен, които всъщност са известни като „покрива на Африка“, чак до равнините и Източноафриканската рифтова долина, където живеят всички тези племена. А те имат традиции, които ни връщат хиляди години, и цялото това място абсолютно ни очарова. Така се роди песента „Wingbeats“, в която вградихме африканските ритми с най-различни вибрации, които получихме там, и затова искаме да споделим всичко, което ни вдъхнови толкова много. Всъщност голяма част от текстовете идват от разговорите, които водихме с местните хора, и това често са социални проблеми“.

А Steve добавя: „В „Отказ от тишина“ коментирам политика, което обикновено не правя: аспекти на неравенството на богатството в света, който е разделен на имащи и нямащи, както и изменението на климата, също така едната половина на света беше в затворнически лагер, докато другата половина от света отговаряше за ключовете му. Така че има социални проблеми в албума. За мен в този момент е важно хората да осъзнаят какво се случва в света, мисля, че не е време да избягваме тези проблеми. И така, мисля си още, че този албум е част от ренесанса на стила, който наричахме „протестни песни“, така че има много гняв в албума, това е много ядосан албум, но аз съм много горд с него“.

Що се отнася до съдържанието на песните, в „Natalia“ откриваме също така обобщен образ на обикновената рускиня, изстрадала през годините от многото несгоди, понасяме се и по пътя на коприната от Китай до Близкия изток през Узбекистан в композицията „Shanghai To Samarkand“, в която звучат автентичните инструменти дутар и ориенталска цитра, за да се прехвърлим в Мексико по време на празника Day of the Dead (на испански Dia De Los Muertos) – Денят на мъртвите – с едноименното изпълнение, което носи ярките образи на Steve от срещите му с хората там.

В албума попадаме също така на темите за любовта („Held In The Shadows“), за грижите ни към опазването на околната среда („Scorched Earth“), за да завърши оптимистично с надеждата („Esperanza“).

Албума “Surrender Of Silence” („Отказ от тишина“) ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 20 ноември, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 190 other followers

Концерт на Dream Theater и Devin Townsend в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Концерт на W.A.S.P. в София

Статистика

  • 601 936 hits
%d блогъра харесват това: