The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Juno to Jupiter” от VANGELIS в “Картини от една изложба”

“Juno to Jupiter” от VANGELIS в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Juno to Jupiter” от VANGELIS. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Гръцкият музикант VANGELIS е добре познат на слушателите на „Картини от една изложба“, ние досега 16 пъти сме представяли негови концептуални албуми. Той е създател на уникален звуков свят, съчетаващ оркестрови и електронни текстури, чрез комбинация от клавишни инструменти, със все по-голям дял на истински човешки гласове и акустични музикални инструменти, при което е своего рода демиург – сам композира, аранжира и изпълнява музиката си в своите над 50 албума, отличени с множество награди, включително „Oscar”.

Ето какво споделя VANGELIS преди месец в интервю:

„Музикалната индустрия се разрасна значително през годините, като единствената ѝ цел е да печели пари, използвайки най-безцеремонно най-свещения и извисяващ дар, който имаме, а именно музиката. Пропуснах възможността да бъда щастлив, когато интензивно се занимавах с музикалната индустрия. Обаче винаги ще се вдъхновявам от нещата около мен и ще продължа да създавам музика, защото това е най-естественото нещо за мен.

Vangelis - Juno to Jupiter

Vangelis – Juno to Jupiter

След няколко отлагания през миналата година, включително лъжливи премиери, най-после на 24 септември 2021 г. официално се появява албумът „Juno to Jupiter“, или „Юнона към Юпитер“, записан с участието на оперната звезда Angela Gheorghiu, гостувала с успех у нас. Албумът е вдъхновен от изследователската мисия на NASA с космическата сонда Juno (Юнона), и включва звуци както от изстрелването на Juno от Земята, така и от сондата по време на полета ѝ, изпратени обратно на Земята от близо 650 милиона километра.

Това не е нещо ново за VANGELIS, чиято музика често е свързана с теми от науката, историята и изследванията. Наред с отличената с „Oscar” партитура за „Chariots of Fire“ („Огнените колесници“) и популярния музикален съпровод за филма с фантастична тематика „Blade Runner“ („Ловец на хуманоиди“), той създава хоровата симфония „Mythodea“ за мисията на NASA през 2001 г. до планетата Марс, както и музиката за поредица приключенски и исторически филми като „Антарктида“, „1492: Завладяването на рая“ и „Александър“. VANGELIS също така си сътрудничи с Европейската космическа агенция (ESA) върху своя албум „Rosetta“, за да отбележи кулминацията на мисията Rosetta за кацане на сонда на комета за първи път в историята, както и за излъчването от ESA в космоса на сингъла от неговия едноименен компактдиск, посветен на покойния професор Stephen Hawking. Музиката му е използвана също така и в документалната поредица „Космосът: Лично пътешествие“ от Carl Sagan, както и във филма „L’Apocalypse des animaux”, или “Апокалипсисът на животните“.

Но да се върнем на албума „Juno to Jupiter“:

„Юнона, или Хера според гръцката митология, е майка на богове и хора, и съпруга на Зевс, в римската митология Юпитер, който е баща на богове и хора. За да скрие пакостите си, Юпитер изобразява воал от облаци около себе си. Въпреки това, Хера/Юнона успява да надзърне през облаците и да наблюдава деянията на съпруга си“, пояснява VANGELIS и продължава:

„Мислех да поставя акцент върху образите на Юпитер/Зевс и Хера/Юнона, които според „Теогония“ от Хезиод са имали особена връзка. Чувствах, че трябва да представя Зевс/Юпитер само със звук, тъй като музикалните закони превръщат хаоса в хармония, която движи всичко, включително и самия живот. За разлика от това, за Хера / Юнона почувствах нужда от човешки глас. Angela Gheorghiu представя, в този контекст на мисията до планетата Юпитер, Хера / Юнона по спиращ дъха начин.“

През юли т.г. се навършиха пет години от навлизането на Juno в орбитата на Юпитер. Изстреляна през 2011 г. от военновъздушната база на Кейп Канаверал, Juno пристига на Юпитер на 4 юли 2016 г. Поради важността си мисията, която иначе трябваше да бъде завършена на 31 юли т.г., беше удължена от NASA и сега Juno продължава да проучва Юпитер и неговите луни до септември 2025 г.

В албума чуваме също така гласовете на учените Randall Faelan (Lockheed Martin, Ръководител на отдела Deep Space Exploration Real-Time Operation), Chris Leeds (Lockheed Martin, старши инженер по телекомуникации), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, системи за космически кораби) и Matt Johnson (мениджър на мисията Juno, JPL/Caltech).

VANGELIS композира цялата музика за видеоклиповете на Juno, документалните филми и симулациите на наблюденията, за всички публични материали на мисията. Така че полетът на Juno постигна широко обществено въздействие, умножено от уникалния талант на VANGELIS. Либретото на албума е продължение на историята на мисията на Juno“ – подчертава Tom Krimigis, главен изследовател за проектите Voyager 1 и 2.

А ето и посланието на VANGELIS:

„Да не забравяме, че Космосът, Вселената, с каквото и име да ги наречем, е нашата надежда и бъдеще, и трябва да внимаваме да не направим същите грешки в Космоса, които постоянно правим на нашата планета, тъй като това е единственият ни шанс, който имаме – там е нашето бъдеще“.

Албума „Juno to Jupiter“, или „Юнона към Юпитер“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 23 октомври, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 199 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 15, 02.02.2023
  Бяха представени новите издания на унгарската Death Metal група COFFINBORN и българите OLDENWOOD. Слушателите ще чуха нова музика от CANDLEMASS, GREH, ENSLAVED,  SINNERY и разбераха новини за предстоящите събития на живо. В предаването звучаха песни на K.O.R.A., EUFOBIA, MALTWORM, DEADSCAPE, ATTAXIC, HATE CAMPAIGN и др.  […]
 • Метълургия еп. 14, 26.01.2023
  Бяха представени актуалните издания на норвежките трашери UNDER THE OAK и канадската Sludge група ALIENATOR. Върнахме се в „нулевите“ години с ANAL DISSECTED ANGEL и INNERHELL. Слушателите чуха нова музика от VISITANT, OBITUARY, TROLLFEST,  C.E.F.A и разбераха новини за предстоящите концертни събития. В предаването звучаха песни на VRANI VOLOSA, EUFOBIA, MAL […]
 • Метълургия еп. 13, 19.01.2023
  Бяха представени актуалните издания на испанската Doom/Stoner група BIS·NTE и канадските трашери SCARS OF ATHROPY. Слушателите чуха нова музика от BLAZE OF SORROW, OBITUARY, NANOWAR OF STEEL и разбераха новини за предстоящи концерти. В предаването звучаха песни на TROLLFEST, FORGOTTEN FORESTS, VELIAN, BENDIDA, YAROTZ, SÓLSTAFIR и др.  […]
 • Метълургия еп. 12, 12.01.2023
  Бяха представени песни от новите албуми на GRÁ, IRON KINGDOM и ANACHRONISM. Слушателите чуха новите сингли на KATATONIA, TROLLFEST, HUNTING GIANTS и SLEGEST, ще разберат новини за предстоящи концертни събития. В предаването ще звучи музика на MALTWORM, 37 BLACK, DEADSCAPE, VELIAN, EMBRACE BY DARK и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 650 125 hits
%d блогъра харесват това: