The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Juno to Jupiter” от VANGELIS в “Картини от една изложба”

“Juno to Jupiter” от VANGELIS в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Juno to Jupiter” от VANGELIS. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Гръцкият музикант VANGELIS е добре познат на слушателите на „Картини от една изложба“, ние досега 16 пъти сме представяли негови концептуални албуми. Той е създател на уникален звуков свят, съчетаващ оркестрови и електронни текстури, чрез комбинация от клавишни инструменти, със все по-голям дял на истински човешки гласове и акустични музикални инструменти, при което е своего рода демиург – сам композира, аранжира и изпълнява музиката си в своите над 50 албума, отличени с множество награди, включително „Oscar”.

Ето какво споделя VANGELIS преди месец в интервю:

„Музикалната индустрия се разрасна значително през годините, като единствената ѝ цел е да печели пари, използвайки най-безцеремонно най-свещения и извисяващ дар, който имаме, а именно музиката. Пропуснах възможността да бъда щастлив, когато интензивно се занимавах с музикалната индустрия. Обаче винаги ще се вдъхновявам от нещата около мен и ще продължа да създавам музика, защото това е най-естественото нещо за мен.

Vangelis - Juno to Jupiter

Vangelis – Juno to Jupiter

След няколко отлагания през миналата година, включително лъжливи премиери, най-после на 24 септември 2021 г. официално се появява албумът „Juno to Jupiter“, или „Юнона към Юпитер“, записан с участието на оперната звезда Angela Gheorghiu, гостувала с успех у нас. Албумът е вдъхновен от изследователската мисия на NASA с космическата сонда Juno (Юнона), и включва звуци както от изстрелването на Juno от Земята, така и от сондата по време на полета ѝ, изпратени обратно на Земята от близо 650 милиона километра.

Това не е нещо ново за VANGELIS, чиято музика често е свързана с теми от науката, историята и изследванията. Наред с отличената с „Oscar” партитура за „Chariots of Fire“ („Огнените колесници“) и популярния музикален съпровод за филма с фантастична тематика „Blade Runner“ („Ловец на хуманоиди“), той създава хоровата симфония „Mythodea“ за мисията на NASA през 2001 г. до планетата Марс, както и музиката за поредица приключенски и исторически филми като „Антарктида“, „1492: Завладяването на рая“ и „Александър“. VANGELIS също така си сътрудничи с Европейската космическа агенция (ESA) върху своя албум „Rosetta“, за да отбележи кулминацията на мисията Rosetta за кацане на сонда на комета за първи път в историята, както и за излъчването от ESA в космоса на сингъла от неговия едноименен компактдиск, посветен на покойния професор Stephen Hawking. Музиката му е използвана също така и в документалната поредица „Космосът: Лично пътешествие“ от Carl Sagan, както и във филма „L’Apocalypse des animaux”, или “Апокалипсисът на животните“.

Но да се върнем на албума „Juno to Jupiter“:

„Юнона, или Хера според гръцката митология, е майка на богове и хора, и съпруга на Зевс, в римската митология Юпитер, който е баща на богове и хора. За да скрие пакостите си, Юпитер изобразява воал от облаци около себе си. Въпреки това, Хера/Юнона успява да надзърне през облаците и да наблюдава деянията на съпруга си“, пояснява VANGELIS и продължава:

„Мислех да поставя акцент върху образите на Юпитер/Зевс и Хера/Юнона, които според „Теогония“ от Хезиод са имали особена връзка. Чувствах, че трябва да представя Зевс/Юпитер само със звук, тъй като музикалните закони превръщат хаоса в хармония, която движи всичко, включително и самия живот. За разлика от това, за Хера / Юнона почувствах нужда от човешки глас. Angela Gheorghiu представя, в този контекст на мисията до планетата Юпитер, Хера / Юнона по спиращ дъха начин.“

През юли т.г. се навършиха пет години от навлизането на Juno в орбитата на Юпитер. Изстреляна през 2011 г. от военновъздушната база на Кейп Канаверал, Juno пристига на Юпитер на 4 юли 2016 г. Поради важността си мисията, която иначе трябваше да бъде завършена на 31 юли т.г., беше удължена от NASA и сега Juno продължава да проучва Юпитер и неговите луни до септември 2025 г.

В албума чуваме също така гласовете на учените Randall Faelan (Lockheed Martin, Ръководител на отдела Deep Space Exploration Real-Time Operation), Chris Leeds (Lockheed Martin, старши инженер по телекомуникации), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, системи за космически кораби) и Matt Johnson (мениджър на мисията Juno, JPL/Caltech).

VANGELIS композира цялата музика за видеоклиповете на Juno, документалните филми и симулациите на наблюденията, за всички публични материали на мисията. Така че полетът на Juno постигна широко обществено въздействие, умножено от уникалния талант на VANGELIS. Либретото на албума е продължение на историята на мисията на Juno“ – подчертава Tom Krimigis, главен изследовател за проектите Voyager 1 и 2.

А ето и посланието на VANGELIS:

„Да не забравяме, че Космосът, Вселената, с каквото и име да ги наречем, е нашата надежда и бъдеще, и трябва да внимаваме да не направим същите грешки в Космоса, които постоянно правим на нашата планета, тъй като това е единственият ни шанс, който имаме – там е нашето бъдеще“.

Албума „Juno to Jupiter“, или „Юнона към Юпитер“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 23 октомври, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 638 561 hits
%d блогъра харесват това: