The Other Side

Начало » Новини » Медии » “King’s Mouth” от FLAMING LIPS в “Картини от една изложба”

“King’s Mouth” от FLAMING LIPS в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “King’s Mouth” от FLAMING LIPS. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Работата върху петнадесетия студиен албум на рок групата FLAMING LIPS, отличена с три награди “Grammy”, не започва с идеята за музика, а като лъскава арт инсталация във формата на луковица, в която посетителите могат да пълзят, да лежат и да слушат музикални фрагменти.

Някои от зрителите обаче започват да питат дали има пълнометражно издание, което да съвпада с изложението. „А ние отговаряхме: „Е, не, но предполагаме, че може да има“, спомня си фронтменът Wayne Coyne. Така започва композирането и записването на цял опус, който в крайна сметка се превръща в албума „King’s Mouth“, или „Устата на краля“, концептуален проект, който певецът на FLAMING LIPS нарича „Жълтата подводница“ на BEATLES се среща с григориански песнопения от бъдещето“.

Flaming Lips - King’s Mouth

Flaming Lips – King’s Mouth

Арт инсталацията сега върви ръка за ръка с музиката и се основава на приказка, измислена по време на изложбата. Първоначално инсталацията няма предистория, но приятел на Wayne Coyne, който е и куратор на изложбата, го насърчава да я напише. „Харесваше му, че инсталацията беше нещо абстрактно, но той каза: „Ще е добре да да измислиш някаква история, така че докато хората стоят отвън на опашка в очакване да влязат, да може да прочетат тази история“. А аз нямах такава история и просто я съчиних, както направих тези рисунки за инсталацията преди това“.

Приказката, която Wayne Coyne измисля, съдържа следния сюжет: Имало едно време кралство, чиято кралица умира, раждайки гигантско бебе. След като майка му е мъртва, а баща му го няма, синът автоматично става крал. Бебето се оказва нежен гигант – и става добронамерен владетел, обичан от народа си. Един ден обаче огромна лавина заплашва града. За да спаси поданиците си, кралят гигант задържа снега, позволявайки на всички да избягат. Но лавината се оказва огромна и в крайна сметка го погребва и убива, но кралят умира като герой.

Корицата на албума изобразява сцената след смъртта му, когато жителите на града се готвят да отрежат главата на краля и да я потопят в разтопена стомана. „В повечето истории, в които отрязват главата на краля, това е защото е бил ужасен диктатор“, казва Wayne. „В моята история хората му отрязват главата, защото когато той навлиза в зряла възраст, любопитството и копнежът му по вълшебен начин ще свържат неговия ум с чудесата на Вселената. На тази картина ще видите торнадо от космоса да се издига от върха на главата му, това го направихме заедно с художника Peter Max. Аз виждам музиката в цветове, и си мисля, че вероятно съм по-скоро художник и режисьор, отколкото музикант. Това вероятно е причината музиката ми да се получава, без дори да знам как става“.

Любопитно е, че за участие в записите на албума „King’s Mouth“, или „Устата на краля“, е поканен китаристът на групата CLASH – Mick Jones, който чете свързващите текстове. Този албум ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 6 март, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 200 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 19, 23.03.2023
  Водещият Mrazek върна слушателите назад във времето с песни на IMPALED NAZARENE, WATAIN и THE KOVENANT. 
 • Метълургия еп. 18, 16.03.2023
  Слушателите се върнаха назад във времето с класики на TYPE O NEGATIVE, LUCYFIRE, ARCTURUS, BOLT THROWER, SARKOM, MY DYING BRIDE и др.
 • Метълургия еп. 17, 02.03.2023
  Бяха представени нови песни от AVULSED, CRADLE OF FILTH, ISOLE и LORDS. Слушателите разбраха новини за предстоящи събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на BENDIDA, GODS OF ANCIENT, ГОРЯНИ, VOMITORY, BLAZE OF SORROW, HYPERBOREA и др. […]
 • Метълургия еп. 16, 16.02.2023
  Бяха представени новите песни българския Black Metal проект INSPELL. Слушателите разбераха новини за предстоящите събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на NILE, DYING FETUS, SENZAR, VOMITORY, ROTTING CHRIST, БАЛКАНДЖИ, EUFOBIA, DJEVEL и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 654 787 hits
%d блогъра харесват това: