The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Transitus” от AYREON в “Картини от една изложба”

“Transitus” от AYREON в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Dark Sun And Winter Cold 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

Концерт на Apocalyptica в Пловдив

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Transitus” от AYREON. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„В тъмна гръмотевична нощ през 1884 г. започва историята за любовта на Даниел и Аби, а това са времена мрачни и смутни, изпълнени с алчност, завист и предразсъдъци…“

Така ни се открива повествованието в най-новия албум на проекта AYREON, зад който стои вездесъщият Arjen Anthony Lucassen, една от най-ярките фигури в съвременната рок музика. Първоначално замислен като филм, но после насочен към формата на музикален албум заради COVID-19, Arjen ни представя готическа любовна история за духове с елементи на хорър и свръхестествено, в която витаят също така предателството и завистта.

Сюжетната линия описва богатия бял потомък Даниел, който произхожда от знатно семейство, и се влюбва в Аби, една от чернокожите слугини в имението им. Семейството му обаче не я одобрява и всичко тръгва като класическа трагедия. Даниел умира в пламъци и попада в царството между рая и ада, наречено Transitus (Транзитна зона), където не знае дали е жив или мъртъв, или просто е станал призрак или илюзия. Аби е обвинена в убийството, а интригите на брат ѝ и собствената ѝ майка я заплашват с ужасна съдба. Историята проследява терзанията на Даниел, който с помощта на ангела на смъртта се опитва да покаже невинността на Аби в убийството му…

Ayreon - Transitus

Ayreon – Transitus

Arjen Lucassen споделя в интервю:

„Работата върху албума “Transitus” („Транзитна зона“) ми отне около три години от началото до края и това ме изтласка от зоната на комфорт музикално и творчески. Това без съмнение е най-кинематографичният и скандален албум, който съм правил, първоначално замислен да бъде филм. Аз съм голям фен на киното и исках да реализирам една от мечтите си, която беше да направя собствен филм. Този път исках да направя нещо ново, затова реших да не бъде научна фантастика. Още когато гледах филмите „Поличбата 666“ и „Екзорсистът“, станах голям фен на ужасите – но не на пръските с кръв, а на невидимото – и винаги съм искал да направя нещо подобно. Пренесох действието през XIX век, защото нямаше мобилни телефони (смее се) … и защото беше времето с истории като на Джак Изкормвача и подобни неща. Гледах много филми за духове и филми на ужасите, за да се настроя.

Мисля, че предишните албуми на AYREON бяха като рок опери, а това е по-скоро рок мюзикъл. Тук е голямата разлика. Имах планове за филма и бях говорил с хора, които щяха да го заснемат, стигнах дотам по отношение на финансирането, вървеше добре и тогава започна цялата тази ситуация с корона вируса. Така стана очевидно, че никой няма намерение да инвестира милиони евро във филм, а и заснемането на големи сцени с много хора в тях не беше възможно. Филмът нямаше да се случи, но пък и нямаше да сложа музиката на рафта – прекалено нетърпелив съм за това (смее се) – затова реших, че няма да е филм, а трябва вместо това да направя албум на AYREON.

Същевременно реших да се върна към идеята за разказвач като в албума „Electric Castle“, но ако щях да го направя, имах нужда от най-доброто. Исках глас като на Richard Burton от „Войната на световете“ (1978) и затова избрах Tom Baker от британския телевизионен сериал „Doctor Who“. Написах текста като за дядо, разказващ история на внука си“ – завършва Arjen Lucassen.

За участие в записите е привлечен звезден състав музиканти, сред които се открояват китаристите Joe Satriani и Marty Friedman (MEGADETH, JASON BECKER), певците Tommy Karevik (KAMELOT), Dee Snider (TWISTED SISTER), Cammie Gilbert (OCEANS OF SLUMBER), Paul Manzi (ARENA, CATS IN SPACE), Amanda Somerville (TRILLIUM, EXIT EDEN) и Simone Simons (EPICA), има също така два хора с диригент Noa Gruman и оркестър.

Албума “Transitus”, или „Транзитна зона“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР в събота, 21 ноември, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 192 other followers

Концерт на Dream Theater и Devin Townsend в София

Концерт на Батюшка в София

Концерт на W.A.S.P. в София

Статистика

  • 606 610 hits
%d блогъра харесват това: