The Other Side

Начало » Новини » Медии » „Weltschmerz“ от FISH в “Картини от една изложба”

„Weltschmerz“ от FISH в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Dark Sun And Winter Cold 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

Концерт на Apocalyptica в Пловдив

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя „Weltschmerz“ от FISH. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Поет, актьор, певец и композитор, шотландецът Derek William Dick, повече познат като FISH, е една от най-ярките фигури в прогресив рока, която изразява своите чувства и реагира на образите от реалността по един неповторим начин. Той ни е добре познат както със самостоятелните си албуми, така от участието си в групата MARILLION, а също и с трите си гостувания у нас преди време в Банско, София и Пловдив.

Сега, 32 години след началото на соловата си кариера, FISH ни представя своя единадесети и финален албум, издаден след пет години работа върху него, с всички белези да бъде неговата лебедова песен, и дано да не съм прав.

Ето как той се самоопределя: „Аз съм сивобрад воин, поет без никакво признание. Думите ми са моите оръжия, които предлагам с презрение. Меланхоличната ми страна обаче е нещо, което не можете да пренебрегнете. Моята мотивация не можете да поставите под въпрос, нито силното ми чувство за правилно и грешно.“

Fish - Weltschmerz

Fish – Weltschmerz

„Weltschmerz“ се казва последният опус на FISH, за който авторът твърди, че е автобиографичен: „В тези песни се изповядвам, присъствам във всяка една от тях и не осъзнавах това, докато не ги изпях в студиото, и така научих много за себе си при създаването на този албум.“

По време на работата върху този проект музикантът е подложен на силен стрес заради смъртта на баща си, деменцията на майка си, за която поема да се грижи, и собственото си влошено здраве наред със световните събития, на които реагира присърце: войната в Сирия, бежанската вълна в Европа, Brexit, и за последно – коронавирусната пандемия. Думата „weltschmerz“ е немска, така е навлязла в много езици по света, на български се превежда като „мирова скръб“, а иначе е въведена от немския писател Jean Paul през 1823 г. в романа му „Зелина или за безсмъртието на душата“. Сред най-изявените писатели и поети, които използват това понятие, са George Byron и Heinrich Heine.

Въпреки това заглавие, независимо че мрачните теми са в основата на много от песните, това не е депресиращ албум. FISH ни се вижда мобилизиран и с готовност да се бори срещу неприятностите и несправедливостите, като позитивната му нагласа добре личи в песента „C Song (The Trondheim Waltz)“, където той твърди „Няма да ви позволя да ме повалите, не искам да се влюбвам в тъгата ви“.

Текстовете са били винаги силната страна от песните на FISH. Още от времето на MARILLION стиховете му заемат ключова част от неговите изпълнения и дават възможност на поетичната му муза да се изявява в цялата си пълнота. Всъщност песните му ни стават близки с нюансите на поетичните образи, с играта на думи. Например в „Man with a Stick“ (буквално „Човекът с пръчката“) от най-новия му албум, заглавието на английски може да звучи и като „Възрастен човек“, и става дума за употребата на думата в различни ситуации: като бастун, с който се подпира някой болен или възрастен човек, до злоупотребата ѝ за телесно наказание (тогава е тояга), като оръжие за контрол, когато се борави с нея като палка от полицията, потушаваща бунтовете на миньорите, или във формата на пистолет по време на война.

Най-яркото послание във „Weltschmerz“ носи едноименната песен, с която завършва този албум, с който FISH обявява края на звукозаписната си кариера за да търси своето поприще като писател, сценарист или нещо друго. Той прави извода „дойдох в страна, която някога смятах за свой дом, а сега тя е заграбена от негодниците и мошениците в цирка на клоуните“, декларира „думите ми са моите оръжия“, и призовава към мирна революция с ярост срещу извършваните несправедливости.

В записите са привлечени изтъкнати музиканти като мултиинструменталиста Steve Vantsis, саксофониста David Jackson (VAN DER GRAAF GENERATOR), барабанистите Craig Blundell (PORCUPINE TREE, STEVE HACKETT) и Dave Stewart, пианистите Foster Paterson и Liam Holmes, китаристите Robin Boult и John Mitchell (LONELY ROBOT, FROST*, ARENA), Mikey Owers води брас секцията, има и вокална група, както и участници в Шотландския камерен оркестър.

Албума „Weltschmerz“, или „Мирова скръб“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР в събота, 7 ноември, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 192 other followers

Концерт на Dream Theater и Devin Townsend в София

Концерт на Батюшка в София

Концерт на W.A.S.P. в София

Статистика

  • 606 424 hits
%d блогъра харесват това: