The Other Side

Начало » Новини » Медии » „Weltschmerz“ от FISH в “Картини от една изложба”

„Weltschmerz“ от FISH в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Borknagar в София

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя „Weltschmerz“ от FISH. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Поет, актьор, певец и композитор, шотландецът Derek William Dick, повече познат като FISH, е една от най-ярките фигури в прогресив рока, която изразява своите чувства и реагира на образите от реалността по един неповторим начин. Той ни е добре познат както със самостоятелните си албуми, така от участието си в групата MARILLION, а също и с трите си гостувания у нас преди време в Банско, София и Пловдив.

Сега, 32 години след началото на соловата си кариера, FISH ни представя своя единадесети и финален албум, издаден след пет години работа върху него, с всички белези да бъде неговата лебедова песен, и дано да не съм прав.

Ето как той се самоопределя: „Аз съм сивобрад воин, поет без никакво признание. Думите ми са моите оръжия, които предлагам с презрение. Меланхоличната ми страна обаче е нещо, което не можете да пренебрегнете. Моята мотивация не можете да поставите под въпрос, нито силното ми чувство за правилно и грешно.“

Fish - Weltschmerz

Fish – Weltschmerz

„Weltschmerz“ се казва последният опус на FISH, за който авторът твърди, че е автобиографичен: „В тези песни се изповядвам, присъствам във всяка една от тях и не осъзнавах това, докато не ги изпях в студиото, и така научих много за себе си при създаването на този албум.“

По време на работата върху този проект музикантът е подложен на силен стрес заради смъртта на баща си, деменцията на майка си, за която поема да се грижи, и собственото си влошено здраве наред със световните събития, на които реагира присърце: войната в Сирия, бежанската вълна в Европа, Brexit, и за последно – коронавирусната пандемия. Думата „weltschmerz“ е немска, така е навлязла в много езици по света, на български се превежда като „мирова скръб“, а иначе е въведена от немския писател Jean Paul през 1823 г. в романа му „Зелина или за безсмъртието на душата“. Сред най-изявените писатели и поети, които използват това понятие, са George Byron и Heinrich Heine.

Въпреки това заглавие, независимо че мрачните теми са в основата на много от песните, това не е депресиращ албум. FISH ни се вижда мобилизиран и с готовност да се бори срещу неприятностите и несправедливостите, като позитивната му нагласа добре личи в песента „C Song (The Trondheim Waltz)“, където той твърди „Няма да ви позволя да ме повалите, не искам да се влюбвам в тъгата ви“.

Текстовете са били винаги силната страна от песните на FISH. Още от времето на MARILLION стиховете му заемат ключова част от неговите изпълнения и дават възможност на поетичната му муза да се изявява в цялата си пълнота. Всъщност песните му ни стават близки с нюансите на поетичните образи, с играта на думи. Например в „Man with a Stick“ (буквално „Човекът с пръчката“) от най-новия му албум, заглавието на английски може да звучи и като „Възрастен човек“, и става дума за употребата на думата в различни ситуации: като бастун, с който се подпира някой болен или възрастен човек, до злоупотребата ѝ за телесно наказание (тогава е тояга), като оръжие за контрол, когато се борави с нея като палка от полицията, потушаваща бунтовете на миньорите, или във формата на пистолет по време на война.

Най-яркото послание във „Weltschmerz“ носи едноименната песен, с която завършва този албум, с който FISH обявява края на звукозаписната си кариера за да търси своето поприще като писател, сценарист или нещо друго. Той прави извода „дойдох в страна, която някога смятах за свой дом, а сега тя е заграбена от негодниците и мошениците в цирка на клоуните“, декларира „думите ми са моите оръжия“, и призовава към мирна революция с ярост срещу извършваните несправедливости.

В записите са привлечени изтъкнати музиканти като мултиинструменталиста Steve Vantsis, саксофониста David Jackson (VAN DER GRAAF GENERATOR), барабанистите Craig Blundell (PORCUPINE TREE, STEVE HACKETT) и Dave Stewart, пианистите Foster Paterson и Liam Holmes, китаристите Robin Boult и John Mitchell (LONELY ROBOT, FROST*, ARENA), Mikey Owers води брас секцията, има и вокална група, както и участници в Шотландския камерен оркестър.

Албума „Weltschmerz“, или „Мирова скръб“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР в събота, 7 ноември, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Running Free Festival 2022

Концерт на Atheist и Suicidal Angels в София

Концерт на Mgla в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 633 010 hits
%d блогъра харесват това: