The Other Side

Начало » Новини » Медии » “First Love” от Yiruma в “Картини от една изложба”

“First Love” от Yiruma в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Балканджи и Оратница

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “First Love” от Yiruma. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Където и да се намирате, винаги може да откриете нещо красиво, когато слушате музика“

Тези думи на знаменития южнокорейски пианист Yiruma са по повод на обаждане от млада жена, негов почитател: „Имам ужасна гледка през прозореца си, но когато затворя очи и слушам Вашата музика, може да си представя местата, където искам да бъда“.

Yiruma не е обикновен пианист, и макар да влиза в стандартните рамки на категорията изпълнител-композитор, постоянно разширява музикалния си обхват като работи с широк кръг музиканти. В последно време това са представители на набиращия популярност K-Pop жанр като 2AM, Ailee, Baek Ji Young. Всъщност той иска няколко прости неща да постигне със своята музика: да успокоява, вдъхновява и да напомня на аудиторията си значението на любовта и надеждата.

Yiruma (на корейски „Аз ще постигна“) е роден през 1978 г. в Южна Корея, където още на 5 години започва да свири на пиано, преди да се премести във Великобритания на 10-годишна възраст, за да посещава музикалното училище Purcell в Surrey. По време на обучението си разкрива таланта си и е поканен да участва в записите на албум с класическа музика за фирмата Decca Records. Същевременно признава: „С мъка си намирах приятелства – затова прекарвах повечето време в общежитието. Но това са минали спомени, когато времето мине, всичко става красиво – дори тъгата. Времето лекува.“

Докато живее в Англия, постъпва в King’s College, в Лондон, и негов наставник става именитият композитор сър Harrison Birtwistle, който го въвежда в класическата и съвременната музика, както и в теорията на композицията. Майка му на Yiruma украсява спалнята му в Лондон в жълто. „Първоначално не ми харесваше – добавя музикантът, – но всеки ден светлината извираше отвътре и въпреки британското време се чувствах топло. Започнах да се чувствам удобно и безопасно в това мрачно пространство. Така се научих да ценя всяка възможност за уединение. Обичам да прекарвам времето си сам, вътре в помещението, да долавям тишината и самотата.“

Стилът на този южнокорейски талант съчетава западната посткласическа музика с корейското наследство на композитора, което води до своеобразна New Age смесица от фолк-поп и минималистично пиано, добива медитативно качество, центрирано около слабо текстурирани мелодии, зададени в средния регистър.

Yiruma - First Love

Yiruma – First Love

„Класическата музика е най-голямото ми влияние – признава Yiruma.– Може и да е старо, но винаги има нещо ново да се открие във всяко едно произведение от миналото“.

Него често го сравняват с италианския композитор и пианист Ludovico Einaudi, известен със своите соло пиано композиции, включително популярните „Le Onde“ и „Divenire“.

И още нещо интересно за Yiruma – композиторът е голям почитател на корейската поезия, – и в доста свои творби, като албума „Poemusic“, изследва връзките между двете форми на изкуството.

След най-успешните заглавия в неговата дискография е албумът „First Love“, или „Първа любов“, ето как Yiruma ни въвежда в него:

„Много е сложно да категоризирам своята музика в този мой проект – тя не е класическа, не е джаз, тя е смес от всички тези неща. Аз самият не знам какъв точно е моят стил; все още работя върху него. Но бих казал, че музиката ми е лесна за слушане, няма нужда от обяснение и хората могат просто да я чуят и тя да откликне в душата им, това е музика за медитация и успокоение на душата, макар аз да съм и ще си остана християнин“.

Музиката в този албум е като саундтрак към филм, с нея оживяват отделни истории, всяка свързана с темата за любовта. Пиесите му ни позволяват да мечтаем, да създаваме образи в ума си и разбираме, че той влага много емоции, сякаш разказва своите любовни истории чрез пианото и именно това прави музиката му толкова красива и спокойна.

„Надявам се, че музиката ми не ви откъсва от живота ви – твърди пианистът. – Вместо това искам тя да бъде с вас винаги, сякаш е фоновата музика на живота ви“.

От този албум е неговият най-голям хит досега „River Flows In You“ („Реката тече в теб“), често пъти асоцииран със сериала “Twilight“ и сравняван с „Clair de Lune“ („Лунна светлина“) от Claude Debussy, регистрирал огромен интерес в Spotify и над 22 милиона гледания в YouTube.

Албума „First Love“, или „Първа любов“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР в събота, 10 октомври, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: