The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Dreaming City” от GLASS HAMMER в “Картини от една изложба”

“Dreaming City” от GLASS HAMMER в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

BESTIA ATER представят на живо албума си Anno.Bestia.Chrysallis

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Dreaming City” от GLASS HAMMER. Събота, 18:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

“В долините на Пагарна има град, където витае зла орис и никой не мечтае; защото мечтите са цената за влизане в него. Знам, защото когато бях отчаян, избягах там, за да блуждая в лабиринта на улиците и коварните пресечки, минаващи под многобройните магьоснически кули…Спомените за миналото ми са малко, бях крадец, познавах любовта, ограбвах когото не трябваше; само откъслечни спомени и нищо повече. Всичко е смътно и кошмарно. И тогава, сякаш събуден от наркотичен сън, се отърсвам от вцепенението и се озовавам обкръжен, в битка за живота си.”

Ето така започва историята, която ни разказват музикантите от американската Progressive Rock група GLASS HAMMER в студийния албум “Dreaming City” („Градът на мечтите“), осемнадесети поред в тяхната дискография.

Началото на GLASS HAMMER е преди 28 години и още тогава те ни представят оформен музикален стил, основан на структури от симфоничния прогресив рок от 70-те години на миналия век. Техните композиции се отличават с епична дължина, с подчертана линия на бас-китарата на Steve Babb, подобна на Chris Squire от YES, и силните клавирни партии на Fred Schendel, особено на Hammond орган, в духа на Keith Emerson и Rick Wakeman. Двамата мулти инструменталисти са основното ядро, около което привличат редица музиканти през годините: ще спомена само певците Michelle Young, Walter Moore, Susie Bogdanowicz, Carl Groves и Jon Davison. Няма да пропусна обаче участието в техните записи на Jon Anderson от YES, на Arjen Lucassen, на Rich Williams и David Ragsdale от KANSAS, Rob Reed от MAGENTA и т.н.

Умението на Steve Babb и Fred Schendel да съчиняват добре запомнящи се мелодии придава енергия на тяхната музика, те излъчват мощ и динамика, без да ги натрапват. Най-очевидните им влияния са изпълненията на споменатите YES, KANSAS и EMERSON, LAKE & PALMER, но също така GENESIS, GENTLE GIANT и CAMEL, с уговорката, че те го правят без да копират своите образци, а създават уникален звук.

В текстово отношение личи християнската им съпричастност и любовта им към литературата, най-вече към фентъзи стилистиката на J.R.Tolkien и C. S. Lewis, към приключенията на Jon Krakauer, без да изброяваме тези от викторианската проза и средновековната литература.

В сюжетната линия на албума „Градът на мечтите“ откриваме както влияние от писателите Michael Moorcock и Robert Howard, така и напомняне за албума на GLASS HAMMER „The Inconsolable Secret“ (2005), тогава съпроводен от книгата на Steve Babb „The Lay of Lirazel“.

Glass Hammer - Dreaming City

Glass Hammer – Dreaming City

Ето как ни въвежда в най-новото им издание певецът и бас китаристът Steve Babb, автор на измисления роман “Skallagrim and the Dreaming City – Book One of the Terminus Chronicles” („Скалагрим и градът на мечтите – Първа книга от хрониките на Терминус“), който съдържа либретото в стила на „меч и магия“ на популярния сред музикантите жанр фентъзи:

„Ние подготвихме концептуален албум от 12 парчета за това как може да открием надежда дори сред пълна безнадеждност, тук ще откриете битки, сражения и лоши герои. Главният герой Скалагрим е джебчия, отчаян човек, обречен да се пребори с безброй чудовища в страната Пагарна за да спаси любимата си от зъл магьосник, който я е отвлякъл. Има само три дни за го стори преди тя да умре. Скалагрим е заобиколен от зли сили, които искат да го убият. Той е ядосан, наранен и уплашен и няма изход от тази ситуация, освен ако не получи помощ. В последния възможен момент над главата му се появява меч, той го хваща и използва, за да се спаси. Мечът, наречен Терминус, е притежаван от ангел, който осигурява на героя сила и надежда по време на стремежа му да спаси любовта си с думите: „И мечът е надежда, която идва отвън чрез божествен промисъл, а не отвътре“.

Всъщност в албума става дума за злите хора, които ограбват радостта ни, държейки ни като заложници. В живота на всеки възникват злополучни епизоди, когато не си и помисляме за това какво е радост, дори може да се примирим с мисълта, че никога вече няма да се върнем в познатия ни свят, но все пак се решаваме да потърсим изход от ситуацията. Така че това беше важна история за мен и се надявам, че носи насърчение за мнозина“ – завършва Steve Babb.

Албума “Dreaming City” („Градът на мечтите“) ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 13 юни, и този път след новините от 18:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Концерт на Concrete, Day Of Execution и Terravore във Варна

Концерт на Katatonia в Пловдив на 17 септември

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 185 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 579 030 hits
%d блогъра харесват това: