The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Стихири” от ИСИХИЯ в “Картини от една изложба”

“Стихири” от ИСИХИЯ в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Стихири” от ИСИХИЯ. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Най-страшното за българската нация в съвремието са не политическите неуспехи, икономическата слабост или дори демографският срив – заявяват музикантите от българската етно формация ИСИХИЯ, – а слабостта и безличието на духа. В такива моменти главна опора на всеки народ са неговите традиции и история, в които се крие стаената му сила. Именно за да достигне до корените на тази сила и да черпи живителна духовност от ядрото на българската същност, се роди ИСИХИЯ – мостът от минало към настояще. ИСИХИЯ е музикалната реплика на въпросите “Кои сме ние?”, “Откъде идваме?”, “Какви културни и исторически традиции носим?”. ИСИХИЯ е звуковата плетеница от чистите фолклорни мотиви на българската песен и мелодика, исихасткото звучене на християнското песнопение, мистиката на балканския дух и романтиката на националната драма в българската история. ИСИХИЯ е музикалният разказ за времето на най-чистата вяра в историята на българския духовен живот. ИСИХИЯ е патриотичният поглед към историческото минало на българите“.

Исихия - Стихири

Исихия – Стихири

Проектът „Стихири” на групата ИСИХИЯ се появява след 5 години работа върху него. Както знаете, стихира е вид църковно песнопение в православното богослужение, което съдържа химнографичен текст във формата на строфа, пригодено към определен псалм. Ето какво споделя Евгени Николов от ИСИХИЯ специално за „Картини от една изложба”:

„Ние представяме с този проект своето преклонение пред светлия духовен подвиг и всеотдайно послушание на православното монашество. Целта му е да обърнем внимание върху същността и философията на монашеския мироглед и се опитваме да провокираме преоткриване и разбиране на вътрешната сила и мотивацията на черноризците в православния свят. Затова музикалната естетика на албума е вдъхновена от древната традиция на източноправославното едногласно песнопение.”

Албумът е на два компакт диска, първата му част е озаглавена „Стихири”, втората – „Откровения”, а звуковите етюди в него са записани в Рилския монастир и околностите му. Използвани са мотиви от оригиналните песнопения Херувимска песен (Стихири/Анахорет) и Терирем (Откровения/импресия 12), които са едни от най-старите християнски химни, използвани още в ранно-християнския период по време на богослужебните събрания.

Съставът на ИСИХИЯ тук е:

Евгени Николов – вокали, клавишни инструменти
Веселин Митев – вокали, кавал, гайда, дудук
Петър Делчев – тамбура, чело-тамбура, китари
Панайот Ангелов – перкусии

В записите участват също така гост музикантите Владо Чифлиджанов (гайда, дудук), Димитър Стоянов (тъпан), както и хор от псалти към столичния храм „Св. Георги – Ротонда“.

Този албум ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма „Хоризонт” на БНР в събота, а тази година това е Велика събота, 18 април, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 182 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 568 263 hits
%d блогъра харесват това: