The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Спомени” на Николай Иванов ОМ в “Картини от една изложба”

“Спомени” на Николай Иванов ОМ в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

BESTIA ATER представят на живо албума си Anno.Bestia.Chrysallis

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Спомени” на Николай Иванов ОМ. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Николай Иванов ОМ заслужено се ползва със симпатиите на слушателите на „Картини от една изложба“, той е сред предпочитаните от мен български творци с оригиналността и дълбочината на музикалните си образи.

Затова не е случайно, че в дните около нашия национален празник 3 март даваме гласност на най-новия му албум „Спомени“, този път с филмова музика и творби за пиано.

Ето как ни въвежда авторът в изложение специално за нашето предаване:

„Най-голямото ми творческо развитие дойде успоредно с работата ми за филми. Изобразителността, в което и да е изкуство, е качество, притежавано единствено от художника. Затова аз дълбоко вярвам, че истински вълнуващи творби, независимо от жанровата им определеност, се създават от хора, които гледат света с очите на художници. Дългото ми узряване по този път преминаваше през множество метаморфози, нови и нови стъпала, постоянно обогатяване и същевременно всичко това ставаше възможно благодарение на вътрешното ми израстване. Онова, което и досега обаче е доминантно в моята музика, е експресията и емоцията, стремежа към спиритуална и възвишена сакралност в композициите за сметка на формално майсторство и сложна тъкан.

Специално в подбора и работата по този албум се стремях да се придържам към една много близка за моето изразяване стилистична посока, която не е много свързана като че ли с чувствителността на балканските ни корени и не особено популярна на нашата географска ширина. Минималистичното и същевременно експресивно, и с препратки към медитативност творчество на Филип Глас, Майкъл Найман, Арво Пярт, цялата линия на лейбъла ЕСМ, така наречената и вече с трудно уловима рамка “contemporary classic”, и голямата плеяда на всъщност успоредни на моето време Джон Кейл, Макс Рихтер, Харолд Бъд, Брайън Ино, Рене Обри, Олафур Арналдс, Нилс Фрам, балканското изключение Елени Каръиндроу, постоянно „потвърждаваха“ правилността на избрания от мен път. Аз се запознавах с тях през различни периоди и обикновено от позицията на една затворена и странична културна среда, като често ги откривах много късно. Разбира се, основно остава индивидуалната енергия и персоналната мелодичност, както и постоянният ми стремеж да открия себе си в тези музикални търсения. Макар че съм много продуктивен, този албум е замислян дълго, отличава се от останалите и заема специално място. Особено пианото…

Както съм обяснявал и друг път, голяма част от филмовите ми теми са композирани предварително. Когато вдъхновената мелодия долети, аз я записвам и „складирам“ в една огромна база данни, от която в необходимия момент изваждам правилната към визията музика. В концепцията на албума „Спомени“ темите са подредени основно спрямо времето на тяхното създаване“ – споделя Николай.

Николай Иванов ОМ - Спомени

Николай Иванов ОМ – Спомени

И понеже стана дума за концепция, а ние сме предаване за концептуални албуми:
„Спомени” като линия може да се смята – продължава Николай, – че в известна степен е продължение на линията на албума ми „Нежно”. Там има подобна селекция от теми и пиеси, композирани за филми или преди тях. Концептуално той е замислен като стриктно стилистично обвързан с теченията минимализъм, импровизационна музика, съвременна класика, филмова музика.

Макар че изповядвам и практикувам философията на истинското присъствие тук и сега; дълбокото съпреживяване на всеки момент и стремейки се да „сътворя“ живота си, изживявайки пълноценно „момента“, в случая са използвани мощните вибрации на ярки минали преживявания, които се явяват основен импулс за създаването на музикалните теми и структури. Те проследяват фрагменти от целият минал път на творческо вдъхновение.

Независимо от повода и конкретната визия, за която е писана тази музика, тя просто разказва поетично за „Красивото”, иска да ни върне към онези дълбоки и понякога носталгични състояния на Съзерцание, Хармония, Светлина и близост с Природата, Релакс и Медитативност, Любов и Събуждане на Спомена за просветляващото и Осеняващото ни Вдъхновение…

Същевременно доста често при опита да намеря верен словесен еквивалент на тези състояния ярко изплува любимата ми сцена от финала на „Пътуване към Икстлан“ (Карлос Кастанеда) и невероятното описание на онази вълна на непреодолима носталгия и самотата на търсещия. Сигурно това са пориви от глъбините на нашата Душа, заключена в Тяло. Вибрациите и Гласовете на случванията и моите лични преживявания са превъплътени в тази музика. Надявам се чрез нея да се предава дълбокото чувство за Вселенска хармония“ – завършва Николай Иванов ОМ.

Албума „Спомени“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 7 март, след новините от 21:00 ч., и това ще бъде неговата премиера.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Концерт на Concrete, Day Of Execution и Terravore във Варна

Концерт на Katatonia в Пловдив на 17 септември

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 184 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 579 496 hits
%d блогъра харесват това: