The Other Side

Начало » Българска сцена » ТДК с концерт в Дом на Културата на Слепите “Успех” гр. Варна

ТДК с концерт в Дом на Културата на Слепите “Успех” гр. Варна

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Последни публикации

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


След концерта си пред 700 души във Военния Клуб в София – ТДК продължават с кратката си обиколка на страната. Следващите дати в България са на 22 февруари – в град Варна и на 29 февруари в Пловдив.

Във Варна концертът ще е на доста специално място – пряко свързано с идеята на новия албум на бандата – “Успех”. Това е “Домът на културата на Слепите – гр. Варна”, който е място създадено по нужда – като убежище за хора, които нямат равен старт с останалите в обществото. Според ТДК социалната маргинализация във всичките ѝ форми – не само тази дължаща се на физически признаци – взима един и същ данък от понасящия я, затова разстоянията между маргинализираните групи трябва да се скъсява – каквато е и една от целите на концерта.

Кои са ТДК и защо правят концерт в дома на културата на слепите?

Новият, втори албум на група ТДК се казва “Успех” и е странно творение, заченато в провадийско село, реализирано чрез краудфъндинг кампания е и записано от канадски продуцент със софийска техника в почти занемарено селско читалище.

ТДК

ТДК

ТДК са израснали в Пловдив, но в момента живеят в “Сепаратистка Република Добрина” – страна без реални граници и само с едно правило. Музиката на ТДК е само на български и често ровичка из теми, като социално неравенство, екзистенциални страхове, липсата на Господ, самоубийство и депресия. “Успех” е албумът, в който групата адресира тези проблеми директно, като показва различните фази и форми на борбата с тези проблеми, обективирайки ги в песни.

Името на албумът – “Успех”, което освен очевидното противоречие, което създава с текстовете на песните в него, е и име съобразено с генезиса на музиката в албума и идеите зад нея. Вдъхновението за неговото име идва от варненския квартал “Успех”, в който се намират предприятията “Успех” и “Тих Труд” (Тих труд е името на последната песен в албума). Смислите, които носят тези имена, позволяват на песните на бандата да разкрият още по-широк хоризонт за интерпретации, които преминават от изпълнението на тежка музика в пълно мълчание, стигащи до разочарованието от положеният труд, довел до по-скоро незадоволителни резултати.

Албумът “Успех” поставя хората в неравостойно социално положение в един обединен образ, който може да намери утеха при другия. Той се бори срещу границите, поставени от общностните предразсъдъци и изкарва от контекста на времето човешките взаимоотношения – пренасяйки ги по-скоро към вечното, там където се крие човечността.

Концерт на ТДК във варненската зала "Успех"

На концерта ще присъстват и хора от самия квартал, които имат проблеми със слуха и зрението, като за тях вход за концерта няма да има.

Концертът в сърцето на квартал “Успех”, в зала строена в зенита на пропагандираните “общочовешки” ценности е единственото място, на което този албум не можеше да не бъде изпълнен. Самата зала е в хармония с трудовия комплекс и е своеобразен вход към друго време, към друга епоха, от където е и музиката на ТДК.

Концертът ще се проведе на 22 февруари 2020 г., в залата на “Дома на Културата на Слепите – гр. Варна”, която се намира на ул. Петко Стайнов 3, кв. Успех.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 172 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

NO MORE MANY MORE представят втория си албум „Не и този път“ на живо

Статистика

  • 554 393 hits
%d блогъра харесват това: