The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Перли” от Камелия Тодорова в “Картини от една изложба”

“Перли” от Камелия Тодорова в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Перли” от Камелия Тодорова. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

За блуса може в академичен стил да се каже, че е хармонична система, вместена в рамките на 12 такта с определена последователност на елементите и че блусовият лад съдържа белезите на 5-тоновия африкански лад и натуралните европейски ладове с характерно снижаване на 3-та и 7-ма степен…

А може да се каже и другояче, защото знаем, че за всяка истина има поне още една не по-малко вярна и разликата им показва способността за познание. И така: Тази музика е строга, яростна, безмилостна. Тя не е нито весела, нито тъжна – тя е неумолима. Просто полъх сред мълчанието преди вика. Неуловимо трептене, кристализирала случайност, избликнала от тъмните води.

Камелия Тодорова - Перли

Камелия Тодорова – Перли

Познавам отблизо творческите постижения на Камелия Тодорова и според мен те са повече или по-малко белязани от влиянието на блуса и неговите интерпретаторки Gertrude Ma Rainey, Bessie Smith, Billie Holiday и много, много други. А сега ще представим неин албум, в който блусът блика от всяка нота.

Слушам песните и си мисля, че сякаш за Камелия и нейния албум “Перли” са изречени думите на Ray Charles: “Блусът е чувство, блусът е желание, отприщване на болката. Мелодията предава чувството, а думите – те са историята на това чувство.”

Камелия споделя по този повод: „Само ако знаеш какво е болката, може да уловиш онзи лъч светлина, който дава силата да се докоснеш до най-чувствителното в човешкото тяло и душа. Когато почувстваш душата си, тогава политаш като птица, която се радва на свободата, простора, слънцето и тишината.“

Подготовката на албума “Перли” започва през лятото на 1999 г., ето как става всичко по думите на певицата:

„С пианиста Живко Петров, който направи аранжиментите за този албум и ми акомпанира, първо се запознах в Арт клуба и после отидох да го слушам в Суингинг хол, беше ми го препоръчал артистът Петър Панов. По това време заедно с Людмил Фотев, голям меломан и любител на джаза, директор на Radio France Internationale България, вече обмисляхме репертоара за новия ми албум.

Идеята бе в него да включим знакови песни като „Body and Soul“, „My Funny Valentine“, „Lover Man“, „In A Sentimental Mood“, „T’Ain’t Nobody Business If I Do“ и т.н., това да бъдат „перлите“ на афроамериканската музика – blues, jazz и soul. Заглавието на албума носи и факта, че в този период много ми харесваше да нося перли.

Людмил пое организацията, стана съпродуцент с тон режисьора Ивайло Янев, и успяхме да договорим да записваме в зала 11 на НДК през декември 1999 г. В мансардата на Петър Панов правихме репетиции близо две седмици и накрая записахме албума като концерт „на живо“ само за три часа. Стана толкова добре, че после смесването и мастерирането не се нуждаеше от особени корекции. Накрая представихме албума през януари 2000 г. в зала 9 на НДК, мина много леко и с добро настроение, така че решихме сега, след 20 години, да направим продължение с „Перли 2“ – завършва Камелия Тодорова.

Албума “Перли“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 15 февруари, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 173 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

NO MORE MANY MORE представят втория си албум „Не и този път“ на живо

Статистика

  • 555 403 hits
%d блогъра харесват това: