The Other Side

Начало » Новини » Медии » “In Session” от Albert King with Stevie Ray Vaughan в “Картини от една изложба”

“In Session” от Albert King with Stevie Ray Vaughan в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “In Session” от Albert King with Stevie Ray Vaughan. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Един от знаковите за блуса албуми “In Session“, или „В сесия“, на певците и китаристите Albert King и Stevie Ray Vaughan, е записан на 6 декември 1983 г. „на живо“ в студиото на канадската телевизия CHCH-TV в Hamilton, Ontario. “In Session” всъщност е телевизионно предаване, предназначено да събере стилистично близки музиканти, които рядко или никога не са имали възможност да свирят заедно. Тогава Albert е на 60 години, а Stevie – на 29. Записът обаче е издаден чак на 17 август 1999 г. като аудио диск – девет години след смъртта на Vaughan и седем години след като King ни е напуснал, – за да се появи на пазара на 28 септември 2010 г. като DVD.

Albert King with Stevie Ray Vaughan - In Session

Albert King with Stevie Ray Vaughan – In Session

През 1983 г. Albert King вече има репутацията да е сред колосите в блуса, като преди това е пример не само за Stevie Ray Vaughan, но и за такива китаристи като Jimi Hendrix, Keith Richards, Eric Clapton, Robbie Robertson, Mick Taylor и Joe Walsh.

По-рано през същата година песента “Let’s Dance“ на David Bowie с участието на Stevie Ray Vaughan пък оглавява музикалните класации, а неговият дебютен албум „Texas Flood“ привлича вниманието на широката публика, като песента “Pride and Joy“ се върти непрекъснато по MTV.

Когато Albert King пристига в Hamilton, разбира, че трябва да участва в изпълнение на живо, да прави джем сешън с китарист, без да знае кой е той и какво свири, и почти се отказва от участие. Но когато вижда Stevie Ray Vaughan, той си спомня епизода с „малкия Stevie“ в Austin, Texas, десетина години преди това, ето пък как го възпроизвежда блус рок китаристът и певецът Jimmie Vaughan, по-големият брат на Stevie:

„Брат ми беше на 19 години, живеехме тогава в Austin, когато отидохме в местния блус клуб Antone’s, където тогава свиреше Albert King. Собственикът на клуба Clifford Antone помоли Albert да разреши на брат ми да свири с него, защото е някакво чудо. Като чу това, Albert покани Stevie на сцената. Брат ми започна да свири характерните за Albert бързи пасажи на китара. В началото цареше тишина. Всички стояха там с отворени уста. Не можеха да повярват. Albert го прегърна и оттам нататък двамата свириха заедно до края на представлението. После всички казваха: „Уау, това беше страхотно.“ Аз никога не бях го правил, искрено се възхищавам на Stevie за дързостта.“

Така че, когато Albert си припомня случката с „малкия Stevie“, дава съгласие да свирят заедно, той на любимата си китара Gibson Flying V, а Stevie предпочита “Number One” Fender Stratocaster. За акомпанимент са поканени музикантите от групата на Albert King: братята Tony и Michael Llorens съответно на орган/пиано и барабани, както и Gus Thornton на бас китарата. Gus разказва:

„Албумът „In Session“ е любимият ми. Най-вече заради начина, по който всичко стана. Влязохме там почти „слепи“ за това, което ще правим. Всичко обаче застана на мястото си и се случи много по-добре, отколкото можех да очаквам. Предишната вечер имахме среща, за да обсъдим нещата в общи черти. За парчетата на Stevie той просто ни задаваше темпото. Знаете за начина, по който някой отброява тактовете на песента, която трябва да свириш и как трябва да я свириш. Нататък просто улавяхме песента направо във въздуха“.

Албума “In Session“, или „В сесия“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 25 януари, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 173 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

NO MORE MANY MORE представят втория си албум „Не и този път“ на живо

Статистика

  • 555 601 hits
%d блогъра харесват това: