The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Девет” от Любомир Господинов и Никола Станошевич в “Картини от една изложба”

“Девет” от Любомир Господинов и Никола Станошевич в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

EUFOBIA, DECEPTION и MAGNETIC в „Метъл Фабрика“ на 18 септември

Последни публикации

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Девет” от Любомир Господинов и Никола Станошевич. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Двама преподаватели от музикалната академия Prayner Konservatorium във Виена, Австрия, замислят проекта „Девет“. И двамата са музиканти от Източна Европа, доказали се в класическата, камерната, джазовата и други видове музика – саксофонистът/кларнетистът Любомир Господинов (България) и пианистът Никола Станошевич (Сърбия). Поставят си за цел да изследват авангардното джаз звучене в комбинация с традиционния народен фолклор като опит за търсене на свой музикално-изобразителен език.

Любомир Господинов е добре познат в нашите джаз среди. Възпитаник на Средното музикално училище „Л. Пипков“ и на НМА „проф. П. Владигеров“, той продължава образованието си в Австрия и навлиза в сферата на джаза. Има поредица концерти в страните от Северна и Южна Америка, Европа и Азия с реномирани музиканти, сред които ще откроя нашите Теодосий Спасов, Ерол Ракипов и Мартин Любенов, както и с Tony Lakatos, Martin Fuss, Jorge Pardo и Harri Stojka.

Никола Станошевич завършва пиано в музикалното училище Музичка школа „др Милоје Милојевић“ в Крагуевац, Сърбия, и има магистърска степен от Виенската консерватория, която сега се казва „Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien“. Той е носител е на множество отличия и награди от конкурси. Концертирал е в Германия, Португалия, Австрия, Швейцария и други.

“Девет” от Любомир Господинов и Никола Станошевич

“Девет” от Любомир Господинов и Никола Станошевич

Уникалният стил на проекта „Девет“ от изграден върху мотиви от различни страни, вплетени в умело джаз музициране, с което създават неповторима атмосфера, изпълнена с енергията на виртуозния саксофон и ритмиката на лиричното пиано.

Това намира място в едноименния албум „Девет“, в който ще открием оригинално изпълнение на общата музикална идея, себеоткриване, интерпретирано виртуозно и мощно. „Девет“ изненадва с поредица вълнуващи обрати, лека меланхолия, поетичен копнеж и сърдечен оптимизъм.

В многопластовите композиции на Любомир Господинов и Никола Станошевич нежните мелодии умело се променят с филигранни, цветни ритми. Същността на тяхната музика е деликатното дозиране на фолклорни елементи с модерни, свободно използвани джаз стилистични похвати. „Девет“ ни представя висококачествена и успешна смес от технически умения и игриви танцувални мелодии.

В записите се включват и гост-музиканти: певицата Йелена Кръстич, Роман Брички е на контрабас, Горан Кръстич – на кахон и Ерол Ракипов – на тъпан.

Албума „Девет“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” по програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 5 октомври, след новините от 22:00 ч., и това ще бъде неговата радио премиера.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 171 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Статистика

  • 537 666 hits
%d блогъра харесват това: