The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Extinct” от MOONSPELL в “Картини от една изложба”

“Extinct” от MOONSPELL в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Extinct” от MOONSPELL, в събота от 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Португалската Gothic Metal група MOONSPELL е добре позната у нас както с 11-те си студийни албума, така и след поредицата концерти в България. Началото на състава е през 1989 г., и досега в него са участвали 10 музиканти, всеки от които внася различна стилистика в тяхната музика, като само певецът Fernando Ribeiro и барабанистът Miguel Gaspar остават неизменни.

Ето какво споделя Fernando в интервю по повод издаването на техния 10-ти студиен албум:

„Ние винаги сме били експериментална група, свирили сме какво ли не, включително Death и Thrash, обичаме да смесваме стиловете, да преминаваме през тях. Хората може да подходят към “Extinct” („Изчезнал“) без предразсъдъци. Има доста албуми, които са просто хубава музика, и на хората не им пука в какъв жанр и стил са, а ние понякога забравяме просто да слушаме музиката заради схоластични спорове.

Moonspell - Extinct

Moonspell – Extinct

В “Extinct” се опитахме да вкараме каквито искаме изразни средства, без да поставяме предварителни рамки. По този начин хора, които слушат различни стилове, ще намерят какво да им хареса в този албум.

Започнахме записите с намерението да използваме и източни музикални инструменти, тогава се включи шведския ни продуцент Jens Bogren и наехме оркестранти от Истанбул и Тел Авив, заедно с други източни музиканти като Yossi Sassi (ex-ORPHANED LAND) и Mahafsoun, която говори персийски. Идеята бе да създадем песни с определена атмосфера.

Що се отнася до концепцията на “Extinct”, тя представя две реалности: унищожението на природата, включително животните и растенията, и унищожението на чувствата и емоциите.

Веднъж, докато четях, попаднах на думата “extinct” и тя ми се стори подходяща да представи моите впечатления от събития и чувства, които преживях през последните няколко години. Много красиви места, усещания, любов, животни, растения изчезнаха от живота ми, от Земята, престанаха да съществуват, бяха унищожени. Това е дълбоко емоционално преживяване.

Fernando Ribeiro - Moonspell

Fernando Ribeiro – Moonspell

Говорих с наши изследователи, които бяха стигнали до същите изводи, които направих сам по поетичен начин, за унищожението, срещу което си струва да се борим. В Португалия преди имаше места, където обичах да ходя, а сега просто ги няма, защото са погребани под бетона.

В албума става дума и за празнотата, която всеки от нас чувства понякога. Човечеството е отговорно за тази ситуация – то унищожава природата и в крайна сметка ще унищожи себе си. Мъртви са всички онези, които са се предали и са се отказали да се борят срещу унищожението. Този албум е колкото за нещата, които ще изчезнат, толкова и за оцеляването ни като човечество“ – завършва Fernando Ribeiro.

Албума “Extinct” или „Изчезнал“, записан с оркестър и солисти, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 3 ноември, след новините в 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: