The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Winds of Samsara” от Ricky Kej и Wouter Kellerman в “Картини от една изложба”

“Winds of Samsara” от Ricky Kej и Wouter Kellerman в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Winds of Samsara” от Ricky Kej и Wouter Kellerman, в събота от 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Две от най-ярките личности на ХХ век – Mahatma Gandhi и Nelson Mandela – стават източник на вдъхновение за съвместния проект на индиеца Ricky Kej и южноафриканеца Wouter Kellerman.

„Mahatma Gandhi е вдъхновение за всички хора в Индия – твърди пианистът Ricky Kej, – неговото универсално послание за световен мир, ненасилие и любов е все така важно, както и преди. Ние се опитахме чрез езика на музиката да представим посланието му с такива инструменти като флейтата, китарата, щрайха и човешките гласове. Mahatma Gandhi прекарва повече от двадесет години в Южна Африка и започва пътя си на мирната съпротива там. „Сатяграха“ е философията на Gandhi, която прилага за освобождаването на Индия от британското владичество, но той най-напред се противопостави на расовата несправедливост именно в Южна Африка. Искахме да почетем тази история, този дух и тази връзка между народите в нашата музика. Ние помним неговите думи: Щастието е когато това, което мислиш, това, което говориш и това, което правиш, са в хармония“.

„Фамилното име на Nelson Mandela е Madiba, така се казва и една от композициите в албума – добавя флейтистът Wouter Kellermanи в нея ние с Ricky изразяваме чувствата си на признателност към този велик водач и му отдаваме почит чрез музикална молитва, която съдържа както енергия, така и нежност. Nelson Mandela е бил силно вдъхновен от курса на мирна съпротива, наложен от Mahatma Gandhi, и провъзгласява следните три принципа: освободете себе си, освободете другите, правете го ежедневно. „Madiba“ също отразява връзката на Gandhi с Южна Африка“.

news_Ricky Kej and Wouter Kellerman - Winds of Samsara

news_Ricky Kej and Wouter Kellerman – Winds of Samsara

В музикално отношение проектът „Winds Of Samsara“ („Ветровете на Самсара“) съдържа съчетание на древни индийски песнопения, европейска фолклорна музика, съвременни оркестрови аранжименти и небесни вокални хармонии, които се изпълняват с техническа мощ и вулканична страст. Това е музика, която изразява и се радва на възможността за положителна промяна в света, докато изобразява образи на красиви пейзажи от пустините, от древни индийски дворци и африканската савана.

За глобалното звучене на албума допринасят близо 120 музиканти от 5 континента, които свирят на 50 инструмента и пеят на 5 езика – 2 индийски, два африкански и английски. Близо 2 години трае работата върху композирането, звукозаписа и издаването, и това си струва труда – албумът след появата си веднага заема първото място в класацията US Billboard New Age Albums Chart, и е отличен с наградата Grammy в същата категория.

Албума „Winds Of Samsara“ или „Ветровете на Самсара“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 6 октомври, и този път след новините в 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: