The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Skyforger” от AMORPHIS в “Картини от една изложба”

“Skyforger” от AMORPHIS в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Skyforger” от AMORPHIS в “Картини от една изложба”, в събота от 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Епосът „Калевала”, едно от най-значимите произведения във финската литература, отдавна получи признанието на литературната критика, която го постави редом до такива заглавия като шумерският „Гилгамеш”, индийските „Махабхарата” и „Рамаяна”, гръцките „Илиада” и „Одисея”, римският „Енеида”, английският „Беовулф”, германският „Песента на нибелунгите”, персийският „Шахнаме”. Този труд има толкова съществено значение за хората във Финландия, че всяка година на 28 февруари те отбелязват неговата първа публикация през 1835 година. Защото „Калевала” е поетична енциклопедия на финския народен живот, обобщена картина на древния свят. И още нещо: Джон Толкин признава, че „Калевала“ е един от източниците му на вдъхновение при написването на „Силмарилиън”, подобно на Лонгфелоу и неговата „Песента на Хаяуата”, създадена под влиянието на този епос.

Amorphis - Skyforger

Amorphis – Skyforger

Първите опити да се съберат и редактират стиховете в „Калевала” са от 1822 година и са дело на Закариас Топелиус, макар още през 1670 година да са регистрирани записи на фински фолклорни текстове. Те обаче остават без съществено влияние, докато през 1835 година финският учен Елиас Льонрот не публикува 12 хиляди реда, последвани през 1849 година от второ издание, съдържащо 23 хиляди стиха с осем стъпков хорей. Всъщност първата изследователска експедиция за събиране на стиховете датира от 1827 година, като са извършени общо 11 такива експедиции и е интересно да се отбележи, че в по-голямата си част тогава стиховете са изпълнявани като песни в пентатоничен лад в съпровод на кантеле – 5-струнна цитра.

Действието в епоса се развива около приключенията на Вайнемойнен – вечният вълшебник певец, ковача Илмаринен и щуравия Леминкайнен. Основните сюжетни линии са свързани с опитите на Вайнемойнен да се ожени за дъщерята на магьосницата Лухи, която е стопанка на Севера и господарка на Похьола, северният край и страна на мрака. Друга част от епоса е посветена на приключенията на героите в опитите им да си присвоят вълшебната воденица Сампо, която произвежда сол, храна и злато за своя притежател.

Финландската група AMORPHIS посвещава поредица албуми с интерпретации на „Калевала”, сред които се спряхме на “Skyforger” („Небесен ковач“), това е техният девети студиен албум. Както и в предишните им издания, текстовете са английски преводи на фински стихотворения. Те са базирани на „Калевала” и са написани от Pekka Kainulainen – доста сложни и метафорични разкази за любовта, самотата, загубата, смисъла от съществуването и небесните герои.

За разлика от двата предишни албума на AMORPHIS, „Небесен ковач“ е базиран на различни части от няколко руни (глави) в епоса, но представени от гледната точка на един човек, като са фокусирани върху ковача Илмаринен. В този смисъл това е връщане към подхода от „Tales From The Thousand Lakes“ от 1994 г., в който са представени истории от различни части на „Калевала”.

Албума “Skyforger” или „Небесен ковач“, ще чуем на 15 септември, събота, в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, този път след новините в 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Статистика

  • 422 094 hits
%d блогъра харесват това: