The Other Side

Начало » Новини » Медии » “King for a Day” на MAGIC PIE в “Картини от една изложба”

“King for a Day” на MAGIC PIE в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “King for a Day” на MAGIC PIE в “Картини от една изложба”, в събота от 18:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

В края на ноември 2001 година норвежкият китарист Kim Stenberg замисля да създаде рок група, в чиято музика намират отражение влиянията на PINK FLOYD, GENESIS, DEEP PURPLE, YES, FRANK ZAPPA и KANSAS, но и на по-новите формации на NEAL MORSE, SPOCK’S BEARD, DREAM THEATER и TRANSATLANTIC. В началото започват с кавъри на прогресив рок групи, като по време на публични представления представят и по няколко свои композиции.

Това е така до 2005 година, когато издават дебютния си албум „Motions of Desire“. В него MAGIC PIE представят доста своеобразна смес от класически прогресив рок със класически хард рок, която веднага намира радушен прием сред слушателите от цял свят, и продължават да развиват тази линия в наши дни. Те не копират и не имитират никого, просто се вдъхновяват и работят с уникалния си стил. Това се оказва печеливша формула, която им носи няколко награди за най-добър албум на годината.

Magic Pie - King for a Day

Magic Pie – King for a Day

Показателно е, че MAGIC PIE са канени да свирят на множество фестивали, и имат съвместни участия със състави като SAGA, PENDRAGON, KEN HENSLEY, SPOCK’S BEARD, SCORPIONS, FOCUS, PAIN OF SALVATION и OPETH.

В своя четвърти студиен албум “King For A Day” („Крал за един ден“) те ни представят „сборник с разкази“, обединени от темата за избора на път, който правим в различни ситуации. Някои пътища са прави, други са с криволици, а трети ни водят към задънена улица, твърди певецът Eiríkur Hauksson, който е и автор на текстовете. По тях ще срещнем млад човек, който многократно проиграва дадените му възможности, имал всички шансове да успее, преди да се провали. В друг случай виждаме вътрешния конфликт между гласа на съвестта и на желанието, нещо като борбата между противоположностите Ин и Ян. По-нататък те ни представят образа на нарцистичен, егоистичен и безмилостен човек, ще доловим сблъсъка с намеренията за самоубийство след загубена любов и терапията с хапчета, за да стигнем до епичната история на „краля за един ден“, вдъхновена от Parry, героя на Robin Williams във филма на Terry Gilliam “The Fisher King“ („Кралят на рибарите“, 1991). Неговата нагласа добре се илюстрира от следния текст от едноименната песен: „Аз съм просто един обикновен човек, изгубил вярата си във въпроса „кой съм“ когато се събудих, за да се сблъскам с наближаващия влак на реалността“. За разлика от филма на Gilliam, тук действията на „краля“ приемат трагичен обрат…

Особено осезателно в албума „Крал за един ден“ е присъствието на двамата певци Eiríkur Hauksson и Eirik Hanssen, както и на продуцента Rich Mouser, когото знаем от съвместните му проекти с TEARS FOR FEARS, DREAM THEATER, TRANSATLANTIC, Chris Cornell, Mike Portnoy и SPOCK‘S BEARD.

Албума “King For A Day”, или „Крал за един ден“, ще чуем на 28 юли, събота, в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, и този път след новините в 18:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: