The Other Side

Начало » Новини » Медии » “You Will Not Die” от Nakhane в “Картини от една изложба”

“You Will Not Die” от Nakhane в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “You Will Not Die” от Nakhane, в събота от 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Не става да се събудиш сутрин и да си кажеш: „Искам да бъда певец, искам да бъда танцьор“. Ти си избран и това е твоето призвание. Използваш таланта си, за да се вслушаш какво предците и старейшините ти казват и посвещаваш целия си живот на това. Никога не съм го избирал, то ме избра.“

Ето така многостранно надареният талант от Южна Африка Nakhane ни въвежда в света на своето творчество като впечатляващ композитор, певец, актьор и писател, удостоен с множество награди.

Той е роден в малкото градче Alice в провинция Eastern Cape, в консервативно семейство с християнски традиции, но израства в Port Elizabeth. Детството му протича в четене на книги и репетиции с местния духов оркестър, където свири на тромбон, и с участия в църковния хор. Двама писатели му правят силно впечатление – James Baldwin и Michael Cunningham – и това оставя ярка диря в Nakhane, а сред музикантите той откроява Kate Bush, David Bowie, Jeff Buckley, Prince, Nina Simone, Radiohead, Brenda Fassie от Южна Африка, както и Gospel певците Mahalia Jackson и Andrae Crouch.

Всичко това добре личи във втория студиен албум на Nakhane, озаглавен “You Will Not Die” („Ти няма да умреш“), в чийто 11 песни той ни представя меланхолично изследване на някои от своите най-интимните преживявания.

Nakhane - You Will Not Die

Nakhane – You Will Not Die

„Идеите ми – казва той – идват от небитието, дали е от Бог или предците ни, или в каквото вярваш, – трябва да ги уловиш, преди те да се върнат в етера, убедих се, че срокът е три месеца. От друга страна това е начин да премахнеш болката си и да я представиш като поетичен образ. Преди да съчинявам нещо, си го представям като безформено съзвездие, което на хартията придобива ясни очертания.

В този албум ще откриете голяма част от моето детство и нещата, които ме оформиха по-късно. Не съм сигурен дали това лекува, но може да предизвика по-добри чувства и така да получим облекчение. Музиката не променя нищо за съжаление, научих го по трудния начин.

Същевременно в песните ми ще откриете неща от ежедневието на една любовна връзка, за които не се говори много: например да обичаш силно някого, но точно тази седмица да не те привлича сексуално, или така да те изкара от себе си, че да ти идва да го убиеш, а може и да го гледаш и да си казваш: о, това е най-доброто нещо в живота ми точно сега. Тези неща ги има в литературата, но трудно ще ги открием в песните днес.“

Подготовката на албума „Ти няма да умреш“ заема 4 години, през които Nakhane участва във филма The Wound, отпечатва сборника с разкази „Piggy Boy’s Blues“, а неговата пословична взискателност го кара да преработва многократно всеки елемент от песните.

„Знаех точно какъв албум искам да направя – казва той, – знаех, че не искам акустична китара. Знаех, че ще го напиша на пиано. Знаех, че искам да е електронен. Знаех, че ще има пиано балади. И знаех, че ще се основава на гласа ми“.

В изпълненията от албума ще открием образи, които тематично се докосват до духовността: има моменти на страдание и отчаяние, в следващите пък ни обгръща спокойствие. Основното послание се носи от гласа на Nakhane, който се плъзга и бушува около текстури и звукови пейзажи. Всяка песен вибрира с благоговение от истински преживявания и от болка, която е била усетена и преработена, за да стане достъпна в обобщаващ образ.

И още нещо интересно около създаването на албума, което споделя Nakhane:

„Един ден бях блокирал и отидох да ми гледат на Таро карти. Там ми казаха, че трябва да се върна в местата, където съм израснал и просто да ги докосна. Аз отвърнах: „Тези места са толкова пълни с травми, че наистина не искам да се връщам там“. Гладачката на Таро обаче ми нареди да вървя, да отида там и да приключа с проблема. Така и направих. Отидох там. Седнах в къщата, където живеехме преди, и просто се огледах. Когато се върнах у дома следобед, издърпах завесите и изпаднах в дълбок, наистина дълбок сън. Когато отворих очите си, първото нещо, което направих, беше да напиша песента „Teen Prayer“, която е последната в албума. Станах, отидох до пианото и я написах. Тогава разбрах, че съм готов“.

Албума “You Will Not Die” или „Ти няма да умреш“, ще чуем на 30 юни, събота, в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Статистика

  • 422 094 hits
%d блогъра харесват това: