The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Bu Bir Ruya” от DIRTMUSIC в “Картини от една изложба”

“Bu Bir Ruya” от DIRTMUSIC в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Bu Bir Ruya” от DIRTMUSIC от ENIGMA, в събота от 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Имаме нужда от такава музика – казва Мурат Ертел – за да запазим разсъдъка си“.

Групата DIRTMUSIC предизвика засилен интерес преди 7-8 години в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми “BKO” (2010), “Troubles” (2013) и “Lion City” (2014), в които участват африкански артисти като Бен Забо, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре, туарегите Tamikrest и Фадимата Уалет Умар (от TARTIT).

Следващото им пътешествие ги отвежда в Истанбул – с новия им албум “Bu Bir Ruya” или “Тази единствена мечта”, в който участват добре познатият на българската публика МУРАТ от „Баба Зула“, брена Маккримън (също от „Музиката на Истанбул“ на Фатих Акин), гайе Су Акьол и изобретателят на струнно-ударната гръмотевична машинария (инструмента „яйбахар“) гьоркем Шен.

Петият студиен албум на DIRTMUSIC повежда създателите на проекта Хюго Рейс и Крис Екман в „сърцето на мрака“. Както записите за най-зрелите им и оригинални до този момент албуми – Troubles (2013) и Lion City (2014) – са правени в столицата на Мали, Бамако, през 2012 (годината на ислямисткия терор в северната част, прокудил множество местни музиканти от страната), “Тази единствена мечта” е записван в Истанбул няколко месеца след опита за преврат в Турция през 2016 г.

Dirtmusic - Bu Bir Ruya

Dirtmusic – Bu Bir Ruya

Всъщност пътешествието DIRTMUSIC започва преди малко повече от десетилетие като поредната среща на западния фолк-рок и блус с туарегските традиции в Мали (това дава повод за поредица изследвания на тази свързаност, – не само в музиката, но и в киното, например с Мартин Скорсезе и Вим Вендерс). През последните години този подход все повече и повече се превръща в документално-поетично-философски коментар върху ежедневната борба на свободния човешки дух с геополитическата действителност.

С “Тази единствена мечта” DIRTMUSIC ни пренасят от туарегската тента в гаражно студио някъде в Мали към северните предградия на Истанбул, но запазват характера и звука на групата, доказвайки за пореден път, че Хюго Рейс и Крис Екман не са поредните двама западняци, екзотично сътрудничещи с местните аборигени. Пътешествието DIRTMUSIC е повече вътрешно опознаване на самия себе си посредством срещата с другия, отколкото етнографско изследване, защото те търсят дълбоките корени на нещата в съвременен геополитически и културен контекст, а не просто срещата с далечното, непознатото и екзотичното.

Затова в най-новият им албум с особена острота са поставени въпросите за границите, за „света, който става по-малък“ („но за кого?“), за несигурността на непосредственото бъдеще, но и с „мелодиите, които чрез танца ни свързват“. И още нещо: тук откриваме красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и мнението им върху състоянието на света.

Хюго Рейс и Крис Екман сега се впускат дълбоко в турския психеделик-рок, където пъзелът от фънк, фолк, пост-пънк и електроника е нещо, от чието нареждане според тях зависи надеждата за един по-добър утрешен ден.

Албума “Bu Bir Ruya” или “Тази единствена мечта” ще слушаме на 12 май, Международния ден на Африка, събота, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч. Това представяне ще бъде 5 дни преди световната концертна премиера на този албум в София.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DISTORTED REALITY и ZAPLAXA на 24 ноември в София

Статистика

  • 416 722 hits
%d блогъра харесват това: