The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Bu Bir Ruya” от DIRTMUSIC в “Картини от една изложба”

“Bu Bir Ruya” от DIRTMUSIC в “Картини от една изложба”

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Bu Bir Ruya” от DIRTMUSIC от ENIGMA, в събота от 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Имаме нужда от такава музика – казва Мурат Ертел – за да запазим разсъдъка си“.

Групата DIRTMUSIC предизвика засилен интерес преди 7-8 години в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми “BKO” (2010), “Troubles” (2013) и “Lion City” (2014), в които участват африкански артисти като Бен Забо, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре, туарегите Tamikrest и Фадимата Уалет Умар (от TARTIT).

Следващото им пътешествие ги отвежда в Истанбул – с новия им албум “Bu Bir Ruya” или “Тази единствена мечта”, в който участват добре познатият на българската публика МУРАТ от „Баба Зула“, брена Маккримън (също от „Музиката на Истанбул“ на Фатих Акин), гайе Су Акьол и изобретателят на струнно-ударната гръмотевична машинария (инструмента „яйбахар“) гьоркем Шен.

Петият студиен албум на DIRTMUSIC повежда създателите на проекта Хюго Рейс и Крис Екман в „сърцето на мрака“. Както записите за най-зрелите им и оригинални до този момент албуми – Troubles (2013) и Lion City (2014) – са правени в столицата на Мали, Бамако, през 2012 (годината на ислямисткия терор в северната част, прокудил множество местни музиканти от страната), “Тази единствена мечта” е записван в Истанбул няколко месеца след опита за преврат в Турция през 2016 г.

Dirtmusic - Bu Bir Ruya

Dirtmusic – Bu Bir Ruya

Всъщност пътешествието DIRTMUSIC започва преди малко повече от десетилетие като поредната среща на западния фолк-рок и блус с туарегските традиции в Мали (това дава повод за поредица изследвания на тази свързаност, – не само в музиката, но и в киното, например с Мартин Скорсезе и Вим Вендерс). През последните години този подход все повече и повече се превръща в документално-поетично-философски коментар върху ежедневната борба на свободния човешки дух с геополитическата действителност.

С “Тази единствена мечта” DIRTMUSIC ни пренасят от туарегската тента в гаражно студио някъде в Мали към северните предградия на Истанбул, но запазват характера и звука на групата, доказвайки за пореден път, че Хюго Рейс и Крис Екман не са поредните двама западняци, екзотично сътрудничещи с местните аборигени. Пътешествието DIRTMUSIC е повече вътрешно опознаване на самия себе си посредством срещата с другия, отколкото етнографско изследване, защото те търсят дълбоките корени на нещата в съвременен геополитически и културен контекст, а не просто срещата с далечното, непознатото и екзотичното.

Затова в най-новият им албум с особена острота са поставени въпросите за границите, за „света, който става по-малък“ („но за кого?“), за несигурността на непосредственото бъдеще, но и с „мелодиите, които чрез танца ни свързват“. И още нещо: тук откриваме красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и мнението им върху състоянието на света.

Хюго Рейс и Крис Екман сега се впускат дълбоко в турския психеделик-рок, където пъзелът от фънк, фолк, пост-пънк и електроника е нещо, от чието нареждане според тях зависи надеждата за един по-добър утрешен ден.

Албума “Bu Bir Ruya” или “Тази единствена мечта” ще слушаме на 12 май, Международния ден на Африка, събота, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч. Това представяне ще бъде 5 дни преди световната концертна премиера на този албум в София.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 151 other followers

Статистика

  • 448 400 hits
%d блогъра харесват това: