The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Opus” от Al Di Meola в „Картини от една изложба”

“Opus” от Al Di Meola в „Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Opus” от Al Di Meola. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„С албума „Опус“ исках да развия композиционните си умения, тъй като си мисля, че повече ме възприемат като китарист/композитор, а не като композитор/китарист“ – заявява виртуозът Al Di Meola.

Той е добре познат на българските слушатели, ние следим неговите изяви още като тийнейджър вундеркинд китарист, включил се в началото на 70-те години на миналия век с успех в авангардната за времето си Fusion формация RETURN TO FOREVER, знаем го като автор и изпълнител на поредица композиции от класата на „Land of the Midnight Sun“, “Egyptian Danza“, „Electric Rendezvous“ и „Mediterranean Sundance“, участник в най-реномираното китарено трио заедно с Paco de Lucia и John McLaughlin, гостувал многократно у нас.

Силните страсти на големите музиканти ясно прозират в техните произведения и Al Di Meola не е изключение. Al дълбоко преживява развода с жена си, бразилката Magda Barreca, болезнено понася съдебните процедури, както и раздялата си със сина си Kyle, но пък намира ново начало след среща в Мюнхен, Германия: „Открих радостта от новата ми връзка със Stephanie, страстта. Ето защо „Опус“ бележи нова ера в моя живот. За първи път съчинявам музика толкова щастлив, имам великолепни отношения с жена ми, имаме дъщеря Ava на две години и красивото ми семейство ме вдъхновява всеки ден. Вярвам, че това личи в музиката ми.“

Al Di Meola - Opus

Al Di Meola – Opus

Това обяснява защо в този проект централната композиция е 10-минутната „Ava’s Dream Sequence Lullaby“ („Приспивна песен за съня на Ava“), ето как е създадена според Al Di Meola: „Бях забелязал, че дъщеря ми реагира на музиката, и някак си по най-естествен начин ми хрумна подобна на приспивна песен мелодия. А това, което започна като обикновена приспивна песен, се превърна по-нататък в подобна на сюита композиция“.

Що се отнася до другите изпълнения от “Опус“, Al споделя:

  • „В „Milonga Noctiva: Wandering In The Dark“ („Скитане в мрака“) намери място вдъхновението ми от по-емоционалната страна на стила Nuevo Tango.
  • „Broken Heart“ („Разбито сърце“) първоначално я композирах за оркестър с по-малко изразена ритмична част. Сега предлагам по-лиричен поглед към нея с електрическа китара, която представя първоначалното усещане, но с добавения ритъм.
  • Още с първия риф на „Notorious“ („Прословут“) започнах да си мисля за LED ZEPPELIN, така че това е 2018: LED ZEPPELIN се среща с Al Di Meola.
  • „Frozen In Time“ („Замръзнал във времето“) я съчиних една сутрин в 5 часа, тя просто се изля от мен без каквото и да е усилие и така разбрах, че не трябва да губя възможността да я запиша. Контрастът между лиричната мелодия и арпежираните в 5/4 акорди прави тази пиеса нещо специално за мен.
  • Крайният резултат от „Escapado“ („Избягал“) не мога да го обясня. Тя започна под влиянието на тангото, но по време на записите направих толкова промени, и сега всеки слушател може да има различно мнение за нея
  • „Pomp“ („Великолепие“) е дует с мароканския майстор на перкусиите Rhani Krija
  • В Маями през една късна нощ започнах „Left Unsaid“ („Останало неизречено“), тук наистина композирам голяма част от моята музика. В съседната стая Stephanie и Ava спяха, и тази пиеса носи това толкова спокойно и щастливо време, което не може да се предаде с думи
  • „Insieme“ („Заедно“) е доста по-сложна в композиционно отношение, тя се състои от няколко части с интригуващ контрапункт, и е със силно синкопирано звучене.
  • В последното заглавие „Rebels“ („Бунтовници“) започвам с хипи ерата и уханието на тамян около църквата „Свети Марко“ в Манхатън, Ню Йорк, минаваме през рокаджийския булевард Fillmore East там, мятаме се на моторите към квартала East Village, където рокерите от клуба „Hells Angels“ имат сбор, за да пристигнем в Little Havanna в Маями.“ – завършва Al Di Meola.

Албума “Опус“ ще чуем на 31 март, събота, в предаването „Картини от една изложба” на програма „Хоризонт” на БНР, този път след новините от 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: