The Other Side

Начало » Концертни репортажи » KREATOR, VADER, DAGOBA: Шедьоври в тривиалното

KREATOR, VADER, DAGOBA: Шедьоври в тривиалното

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Поддържането на темпото и графиците на турнетата не е никак весела задачка. С доближаването до Ориента рисковете се увеличават и ето че отварянето на вратите се отлага с половин час, докато разписанието на групите само с 15 минути. В резултат на това, когато DAGOBA излизат на сцената, тълпата пред клуба е все още доста плътна.

Dagoba

Dagoba

Звученето на французите може да се определи като Gothic/Industrial, като в звука им са вплетени доста синтезирани и денс компоненти, чието наличие се осигурява в бек-граунд. Съответно цялата ритмика се доминира от стерилни и математически програмирани бийтове. Изнесеният на предна линия барабанист изнася ефектно жонгльорско шоу с палките си, което изисква доста съсредоточаване. Зенитното представление не може да прикрие освободените от озвучаване каси, чиито звуци са записани. И ако този аудиопродукт има някакви измерения в студийни творби, то на концерт звучи съвсем не на място. Дори в студията има програми за разместване на математически синтезираните барабани с цел да се „оживи” записа – нещо, което е изключено от концепцията на DAGOBA.

Dagoba

Dagoba

Въпреки моите съмнения относно ценността на групата, публиката ги посреща горещо и скандира името им. Французите се ентусиазират.

– Мерси боку, София! – Казва вокалистът им.

„Inner Sun” започва с интро, което е обогатено със симфонизация, но от най-елементарните дървени програми. Съсредоточавам се върху рифовете и пеенето, които се изпълняват на живо и никак не се представят зле! Приятните китара и бас са твърде назад в общата звукова картина, но измъкват музиката към по-металните територии. За мен остава загадка и защо Shawter (v.) е записал сам беквокалите си? Включването им в концертната поддръжка е нелепо. Въпреки че от 2017 г.  DAGOBA са в каталога на Century Media, концепцията им остава повече аматьорска, отколкото иновативна. Българската публика ги възнагради с още горещи аплаузи, но неадекватното желание на групата за мош-пит върху клубните звуци, преплетени в музиката им, така и не се осъществи.

Dagoba

Dagoba

Сетлист DAGOBA:

 1. I, Reptile
 2. The Man You`re Not
 3. Inner Sun
 4. When Winter…
 5. The Sunset Curse
 6. The White Guy (and the Black Ceremony)

Кратък дръм-чек предхожда излизането на вездесъщите VADER. Юбилейното представяне на дебютния им албум и презаписването му, поради лицензни спънки, като че ли не предвещава изненади.

Vader

Vader

Северни виелици обрамчват с аудио-арки входа към сета на поляците.

– Добър вечер, София – С приятелска усмивка ни приветства Peter Wiwczarek.

25-годишното натрупване е сериозно и чувам дебюта им с други уши… Сериозните Thrash Metal влияния ме докосват повече, тежките рифове вече не са иновация, а сценичното облекло на групата ми напомня източния маниер отпреди години. Леко се отплесвам, замисляйки се колко различно влияние може да произведе едно турне на MORBID ANGEL в Скандинавия и в по-роднинския ни полски свят…

Vader

Vader

VADER едновременно надскачат моите очаквания и задоволяват напълно верните си почитатели. Сетът е без изненади, но качественото свирене никога не е излизало от концертната мода! Малко по-технологизираното звучене на барабаните се подчертава и от доста силното озвучаване. Струва ми се, че четвъртото парче прелива във вълнуващ прочит на „Raining Blood”, но се оказа, че такъв си е оригиналът…

Vader

Vader

Разчетеното представяне на албума завършва за своите 45 минути. Няколкото допълнителни пирона от творчеството на VADER, които музикантите са свирили на скорошни тяхни участия, са спестени на местните фенове. Въпреки това, нивото, приятелското отношение и прецизното свирене заслужиха врящото състояние на хората пред сцената почти през целия им сет. Приятният среднотемпов риф, с който излязоха от сета си, за да прозвучи фрагмент от филмовата музика на Междузвездни войни, бе за довиждане с нас.

Vader

Vader

Сетлист VADER:

  1. Dark Ages
  2. Vicious Circle
  3. The Crucified Ones
  4. The Final Massacre
  5. Testimony
  6. Chaos
  7. One Step to Salvation
  8. Demons Wind
  9. Decapitated Saints
  10. Breath of Centuries

Outro

Отминалото лятно турне на KREATOR ги представи с мегаломанска сценична и мултимедийна продукция. Решението групата да завърти едно клубно турне бе изненада за мен. Разпродаването на клуб с мащабите на Mixtape 5 бе предвещано, но някаква нова „sold out” мания сякаш предвещаваше такива събития.

Kreator

Kreator

Въпреки клубните изяви, съзнанието за значимост не е напуснало Mille Petrozza и преди KREATOR да излязат на сцената, от уредбите гръмват две класики на JUDAS PRIEST и IRON MAIDEN. След като атмосферата в клуба бива изпълнна с гъст дим, интродукцията към албума „Phantom Antichrist” ни въвежда към едноименното парче. Шоуто стъпва на клубните изяви на именитите германци в родината им и в щатите, каквото може да бъде наблюдавано в доста видеа. Ниско разположените четири прожектора блестят агресивно срещу публиката и рисуват сюрреалистични силуети на музикантите в гъстия дим. Безмилостно изковаване на три песни без обяснения. Mille, традиционно за клубните си изяви, вдига тоновете спрямо студийните записи и пее с някаква истерична отдаденост на посланията! Тотален игнор на фотографите, маниакално внушение и ударна емоция за старт на концерта на хедлайнера!

Kreator

Kreator

Кратък поздрав към феновете и организиране на wall of death за началото на „Enemy of God” Към края на песента изящното соло на Sami Yli-Sirniö (g.) e различно от студийното и е доста изнесено напред. Виртуозен инструментализъм и липса на усещане за работа върху пулта бележат изпълнението на KREATOR. Само фалцетът на Mille от време на време отскача една струна нагоре в емоционален дисхармон. Дълго „веем” знамето на омразата преди да поемем парчето, което прелива в изпятия от почти всички химн „Phobia”.

Kreator

Kreator

Мощни димни машини, осветявани от прожектори заместват азотните стълбове от мегаспектаклите на групата и осигуряват нужната (според режисурата) непрогледна обстановка в клуба. Пестеливата климатизация, за да се поддържа равновесието ефекти/въздух, придава усещането, че Mixtape 5 никога не е бил по-пълен! Философските обяснения преди някои от парчетата не са неизвестни за феновете, следящи видеографията на KREATOR, а поздравите са дистанцирани.

Kreator

Kreator

– We are KREATOR and you is our hords! – Мегаломанства Mille, но преживява всяка секунда от посланията си и въвлича и нас в истини, които само металната култура може да предаде достатъчно правдиво! Тук хронологичното описание на факти става недостатъчно за почитаемия читател, поради което му посвещавам преводен стих:

Кървава революция*

Невъзможно е това общество да ме приеме
И аз добих неспособност за такова бреме
Не свързвам страстите ви в смислена картина
Всичко до тук е отклик на военна доктрина

Целият ужас няма да ме срази
Светът ви извратен е изгубен за морални ценности
Объркване извиси омразата ми до концепция
Единствената ми надежда и единствена инструкция

Кървава революция!
Причина хората да рушат

За яростта си да търся причина не мога
Просто съм отчаян от човешката природа
Всичко, което виждам е отблъскване и омраза
Насилието яде изящното като проказа

Когато изгубим любовта, при което
смъртните сенки на страстта не ще разпалят сърцето,
пази си хладните горчиви илюзии!
Не търся празния ти свят. Единствената ми позиция
е
Кървава революция!
Причина хората да рушат

Няма красота. Всичко е изгубено
Идеята за това, считам за погубена
Вяра вече не чувствам. Само болка
И крещящото съзнание ще ме побърка

Феновете

Феновете

За „Totalitarian Terror” въздухът е опреснен и бял прожектор обикаля по публиката – изключително силно внушение, особено за хора, преживели някакъв вид бягство от „рая”!!! Внушения, вдъхновени от източногерманските фенове на групата и залегнали в много от проектите на KREATOR. Доста подходящ край на сета за нашите ширини!

Kreator

Kreator

Разбира се, не пускаме класиците толкова лесно, макар и бисът ни да не надскача планирания сетлист. След удълженото встъпление на „Fallen Brother” звукът вече става болезнено силен, ако човек е точно срещу колоните! Забележително е решението да бъдат поздравени подгряващите групи и всички с „Betrayer”!!! А последният трак ни връща към стандартите в концертната традиция на KREATOR.

Kreator

Kreator

Сетлист KREATOR:

Mars Mantra Intro

 1. Phantom Antichrist
 2. Hail to the Hordes
 3. Army of Storms
 4. Enemy of God

Intro

 1. Satan Is Real
 2. Civilization Collapse
 3. People of the Lie
 4. Flag of Hate
 5. Phobia

Intro

 1. Gods of Violence
 2. Total Death
 3. From Flood Into Fire
 4. Hordes of Chaos
 5. Violent Revolution
 6. Totalitarian Terror

Бис:

 1. Fallen Brother
 2. Betrayer
 3. Pleasure To Kill
Kreator

Kreator

Въпреки че шоуто и на трите групи не бе нещо изключително, а изсвирените сетлистове – минималните възможни, концертът докосна дълбоко доста хора. Цените на мърч-щанда бяха неочаквано достъпни.

Kreator

Kreator

А KREATOR остават качествен метъл от най-висока проба, независимо от обстоятелствата, при които свирят.

Kreator

Kreator


* Violent Revolution в превод на Rock Thrashler.

Rock Thrashler
24.01.2018, Mixtape 5, София
Фотограф: Кирил Груев ©

Галерии от концерта:
DAGOBA
VADER
KREATOR


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 151 other followers

Статистика

 • 448 400 hits
%d блогъра харесват това: