The Other Side

Начало » Българска сцена » Туширан културен колаж от съвремието (REDLAKE CIRCUS и TDK в Терминал 1)

Туширан културен колаж от съвремието (REDLAKE CIRCUS и TDK в Терминал 1)

Категории

Архив


Когато чуя за германски Psychadelic Hard Rock, сетивата ми се изострят от любопитство. Това, освен, че е рядко явление, ми нашепва спомени за обобщаващата метаморфоза FAITHFUL BREATH – RISK… От друга страна, самото изследване на културния цикъл Berlin-Sofia: Connected е едно достойно предизвикателство. Отправяйки се към събитието, знам, че предприемам пътуване, каквото не се случва често и предполага по-голяма комплицираност.

TDK е млада алтернативна българска формация, чийто албум им спечели вярна публика и посегна на разнородни стилово фенове. Те бяха определени да подгреят това шоу съвсем не случайно!!!

TDK

TDK

Алтернативното отношение на момчетата към музицирането е примесено с пънк в онзи източен маниер на опитомен социален крясък, какъвто имат АЛИСА или ЛЯПИС ТРУБЕЦКОЙ. Те имат нужда да отправят послания между песните си и да доизясняват позициите си по дадени въпроси. А позициите им са подчертано левичарски, но не и анархически. И точно в тези случаи музикалната форма не е от толкова съществено значение. TDK не се притесняват да смесват КОНТРОЛ с кабаре, рифове и акустика, рок и поп, progressive и Hip-Hop Core, модерно звучене и фолклор! Те свободно ползват вдъхновения сред нотите си.

TDK

TDK

Едно не може да се отрече на момчетата – че имат музикалния талант да създават мелодии! Опитът да се стъпи на колежанския рок на PINK FLOYD, погледнат през бохемските студентски движения на 80-те, деградира в ретроспективни улични пропагандни послания. Точно това извиква множеството пояснения между песните. Всъщност, групата се готви да си даде ваканция за известно време. И докато си взимат привидно довиждане с нас, удрят една финална серия от кавър на „Тъмна земя” на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, песен по почти изретициран текст на Вапцаров и кавър на Емил Димитров – „Ако си дал”. Оставам леко притеснен как е възможно най-модерното в България да е толкова идейно деволюирало…

Shibari

Shibari

REDLAKE CIRCUS са на турне из източна Европа, като с охота подбират подгряващите им групи да са с подчертано ляви послания. Включването в проекта им за шоу на шибари1 пърформансите под ръководството на Coco Katsura и висенето на куки2 на Princess Tweedle Needle a.k.a. La Macheta е онази благодатна комбинация, с която да се спечели финансиране на мероприятия с предполагаема комуникативна насоченост от заинтересовани институции…

Coco Katsura Show

Coco Katsura Show

Очакването между сетовете се запълва със старателно подреждане на запалени свещи по сцената. Долавя се аромат на тамян, когато към 23:35 ч. фигури с плащове излизат а сцената с ритуална тържественост. Така назованият „Live Bondage Performance” ни представя първите букви от азбуката в изкуството на шибари. Този урок за начинаещи не бе много впечатляващ, като нито фетиш компонента, нито насилието бяха представени с необходимата тежест. Вместо да видим процеждаща се плът между въжетата и изкълчени стави, видяхме едно вдигнато на въжета момиче с вързани ръце, което си сгъна крачето. Екипът тържествено се оттегли под звуците на пруски народен мотив.

Redlake Circus

Redlake Circus

В 23:50 групата вече е на сцената. REDLAKE CIRCUS навлизат внимателно в свиренето, с много Psychadelic компоненти, изразяващи се в нестандартните хармонии и изразеното ехо на всички инструменти и микрофона. Ритмиката е равноделна, но барабаните са разхвърляни в Art Rock похват – разместени акценти и добавени удари правят музиката да се възприема странно. Китарата е дръпната доста назад и заради честите акустични моменти, някак липсва присъствието й.

Redlake Circus

Redlake Circus

Наблюдавайки басиста им, не мога да се отърва от усещането, че наблюдавам Sid Vicious! Освен визуалната прилика, маниерът на ползване на баса е доста сходен. И въпреки че има пасажи на един тон, които дават поле за изява на другите инструменти, звукът е по-сходен с този на DOORS и THE GUN.

Redlake Circus

Redlake Circus

Обратно на съвременните тенденции в stoner rock сцената, в REDLAKE CIRCUS липсват каквито и да било следи от Blues. Макар и базирани в Берлин, сред триото има представители на Уругвай и Чили, като само барабанистът е германец. Това обяснява включването на индиански мотиви в песните им. Психеделичната обстановкав съчетание с липсата на Blues внушава някаква доколумбова хипария… От немска страна доста се експериментира с ползването на чинелите като самостоятелен пълноправен инструмент. Това обогатява песните, но стига и до Noise Rock анализи.

Redlake Circus

Redlake Circus

Вокалите побират в себе си чисто пеене, тежък и умерен харш, ецване и други разнообразни техники, които творят от песните им уникални композиции. Втвърдяването достига до сходства с HOLOCAUST, BLACK SABBATH и някои hardcore похвати. Не са пренебрегнати и алтернативните (SOUNDGARDEN) влияния. На едно от най-тежките парчета механично събраната педалиера на Sx Santana (v./g.) отказа и докато я включи отново, останалите двама направиха сполучлива drum & bass импровизация.

Redlake Circus

Redlake Circus

След art rock дръм соло, при навлизането във финалната част от регулярния сет, на сцената излиза и шоуто на Princess Tweedle Needle. Ефектният скрипец и люлеенето на фигурата над свирещите музиканти е ефектно. Но отново получаваме първи стъпки и запознаване със света на боди съспеншъна в най-елементарната му форма. La Macheta е друго шоу на принцесата, което се споменава покрай името й и на което е посветен сингъл на REDLAKE CIRCUS, но то не бе изпълнявано на този концерт.

Redlake Circus & Princess Tweedle Needle

Redlake Circus & Princess Tweedle Needle

След общия поклон на разнородните артисти, викаме името на REDLAKE CIRCUS.

– You are very Rock and Roll! Thank you, thank you so much! – Казва вокалистът.

Момчетата забиват по-стандартен Hard Rock, вдъхновен от LED ZEPPELIN и преливат в кавър на JIMY HENDRIX. „Hey Joe” е изпълнена инструментално, като финалът бе умела интерпретация на микрофонии, контролирана чрез активно ползваните ефекти.

Redlake Circus, Coco Katsura & Princess Tweedle Needle

Redlake Circus, Coco Katsura & Princess Tweedle Needle

Отминава 01:30 ч. след полунощ и чувството на задоволство от музиката на REDLAKE CIRCUS е осезаема. Приятен звук, подкрепен от съпътстващо шоу и подчертана уникалност на групата, която вече е пред импровизирания си щанд, където предлагат единствения си албум. Момчетата са готови да се запознаят с новите си фенове.


  1. Шибари – „връзвам”(яп. ез.) Японско изкуство за еротично връзване с въжета.
  2. Боди съспеншън (Body suspention) – висене на куки, пронизващи кожата в областта на плешките.

Rock Thrashler
Club Terminal 1, 06.10.2017


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: