The Other Side

Начало » Българска сцена » „Ambient” от Николай Иванов ОМ в “Картини от една изложба”

„Ambient” от Николай Иванов ОМ в “Картини от една изложба”

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя „Ambient” от Николай Иванов ОМ. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Николай Иванов ОМ e сред предпочитаните автори в „Картини от една изложба“. Ние го знаем като музикант, композитор, художник, чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност. Той твори в отворено поле от стилистики, простиращи се между интензивна работа с музика – концерти, музикален съпровод за филми и балет, – и фрески, мозайки и кавалетна живопис. Николай Иванов се опитва да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в днешното технократско и консумативно общество.

Ето как Николай ни въвежда в най-новия си албум, като специално за нашите слушатели споделя: „Макар и близък до албумите ми от последните години, като реализация и като изграждане „Ambient” е нещо по-различно и то най-вече като концептуална идея. „Лятна песен”, „Медитация”, „Йога Нидра”, „Нежно” имат с него паралел, но мисля, че тук най-после успях да реализирам чистотата на музикалната тъкан и близост до стила на жанра „Ambient“, и то воден от мистичната концепция за вибрационното излъчване на всичко около нас.

Николай Иванов ОМ - Ambient

Николай Иванов ОМ – Ambient

Цялото това проявление е всъщност „запис” на едни или други вибрации, които по-сетивните усещат,”четат” и „чуват”. Във всичко наоколо – планини, гори, езера и реки, градове и усамотени места, се чува гласът на проявената вибрация. Така тази музика е резултат от гласовете или шепота на различни места. Всичко наоколо звучи и ни „пее“ със свой собствен глас. Понякога чуваме гласа на отминали времена и хора, които са били на тези места. Понякога имам молба от мои познати, които също „чуват” музиката, да се опитам и аз също да я „чуя”, и я пресътворя. Може би най-велика е музиката на тихите и уединени места – те звучат с най-нежен и фин обертон. На тези места от нас излизат най-красивите и добри идеи и чувства. Всичко, което живее в дълбините на нашата душа, излиза на повърхността и се превръща в извисена музика и поезия. Тогава идва ненарушимата хармония…“

Продължението е за предисторията на албума: „През 80-те години за първи път чух композициите на Brian Eno и цялата плеяда музиканти, започнала този нов жанр „Ambient“. Тази музикална посока бе особено вдъхновяваща за мен, като мога да отделя „титана” Harold Budd с почти всичките му творби, които и до сега ме вдъхновяват с дълбокото си въздействие и енергия. По-късно, успоредно с това, се развиваха и моите търсения и срещи с различните духовни традиции. Пътешествията по континенти и сакрални места, както и срещите с най-различни учители, отвориха в мен нов поглед към заобикалящия ни свят и невъобразимата му дълбочина. Особено важна беше срещата ми с Hazrat Inayat Khan и неговото изключително откровение за космическия език и музиката. Вибрациите и мистицизма на звука, вдъхновението, интуицията, въображението и мисълта, станаха моите нови водачи в търсенето. Стъпка по стъпка днес се разтварям към „приемането” и пресъздаването на музикална тъкан, чието кредо е вътрешен мир и възвисяване“ – завършва Николай Иванов ОМ.

Премиерата на албума „Ambient“ ще се състои в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 23 декември, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 151 other followers

Статистика

  • 448 430 hits
%d блогъра харесват това: