The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Ацтекски Black по балкански

Ацтекски Black по балкански

Telegram канал на The Other Side

MENTORS с два концерта в България през септември

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Последни публикации

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Тръгне ли ти седмицата на Black Metal и то еднодневен, значи Коледата вече е на път!!! Ние ще пропуснем достойните подгряващи – BELGARATH, защото те ще получат полагащото им се място в репортажа за фестивала Autumn Souls of Sofia. А сега ще се обърнем направо към неразкритите (или малко известни) тайни на централна Америка и мексиканската гледна точка върху тях.

Групата на майо-ацтекските езици са разчетени като смисъл, но никой няма сигурност за произнасянето на речта. Открити са и добре запазени рисунки на музикални инструменти, но музикалното наследство на тази култура е изгубено. Декларацията на YAOTL MICTLAN, че пеят на испански, ацтекски и майски езици е доста условна. Интродукцията, която прозвучава в 22:00 ч. на ударни и духови инструменти създава необходимото настроение, но тя е много повече продукт на Холивуд, отколкото културно наследство. Все пак, тръпнем в очакване на продължението!

Yaotl Mictlan

Yaotl Mictlan

1.) Парчето включва епични хармонии, Black Metal основа и структура, както и доста прецизни рифове. Музицирането е на високо равнище, агресивните вокали се изпълняват без напрежение. Испанският поема поетичността на посланието сполучливо. Кърпите върху лицата на музикантите ни пренасят повече във войната на картелите за контрол на пограничните райони, отколкото в древната история.

След първото парче, Yaotl (dr.) посяга към подготвения за него микрофон, за да представи бандата. YAOTL MICTLAN били половин мексиканци и половин „Ю еС”… Имайки предвид, че идейният носител на умерено-националистичната концепция на групата е единственият англоговорящ сред момчетата, е първият признак на конвергенция с балканския начин на тарикатлък. Барабанистът представя следващата песен със съмнителен превод на английски…

Yaotl Mictlan

Yaotl Mictlan

2.) Black metal подложката е обогатена с много епика. Звученето доближава средния период на BURZUM.

YAOTL MICTLAN са пред нас без бас и с три китари, едната от които е седемструнна. Изключително практично и същевременно по провинциално наивно, седемструнката се ползва като бас и пълни ниския регистър с рифовка. Китарата на Tlatecatl (v./g.) се ползва в класически black metal маниер, но е доста намалена. Третият китарист е натоварен с рифове и сола. Групата звучи достатъчно плътно, а и интересно.

Yaotl Mictlan

Yaotl Mictlan

3.) При разкопки в южно Мексико археолозите са открили много важна историческа книга. Тя вдъхновява следващата песен на групата. Композицията включва хармонии, познати ни от художествените филми по темата. Семпъл от рог се ползва много умело и почти нусетно от YAOTL MICTLAN. Епичната минорност и испанският текст ме поглъщат, за да ме запратят в размисъл за триумфа на конкистадорите в такава една патриотична амалгама.

Тук групата ни известява, че ще чуем песни от бъдещия им албум, планиран да излезе през 2018 г.

Yaotl Mictlan

Yaotl Mictlan

4.) Песента е посветена директно на ацтеките. Epic Black Metal-ът им е без цитати, с оригинални хармонии и живо изпълнен.

5.) В света се разпространявали някои дезинформации за историята на Мексико, които YAOTL MICTLAN са си поставили за цел да разобличат. Тук вече се усеща някакво изчерпване на идеите. Вокалите, макар и прецизно изпълнени, са доста бедни тоново. Ритмиката е стабилна, но повтаряема.

Цялото шоу сякаш е вдъхновено не от споменаваните извори, а от филма „Apocalypto”! Агресията, примесена с показна епичност и езика на поробителя – световна люлка на разбирането за национална принадлежност!!!

Yaotl Mictlan

Yaotl Mictlan

6.) Изглежда се завръщаме към по-старите им неща, защото е чуваем цитатът от BATHORY. Седемструнникът се „покатерва” до другите китаристи в едно тройно соло, което се слива със семпъла на традиционни флейти. (Които, всъщност, звучат като простичък клавир.)

Смелото експериментиране с музикалните форми, претенцията, надскачаща самата музика и пламенната интерпретация подчертават сходствата в метъл сцените на латинска Америка и Балканите! (Теория, която съм ви споменавал и по други поводи…) Изказаните благодарност и намерението да приключват сочи, че обиколката на мексиканците из бившите соц. страни от централна Европа съвсем не е толкова претенциозна! За група, готвеща трети албум, са хвърлили доста усилия в транспарантите си, за сметка на репертоара.

7.) По-праволинеен Black Metal, носещ своя уникалност, довършва сета.

Момчетата се готвят да ни изоставят, докато малобройната публика ги наблюдава с известна хлад.

Ентусиазмът все пак се събужда и извикваме YAOTL MICTLAN на бис.

Yaotl Mictlan

Yaotl Mictlan

8.) Никакви изненади. Аутродукцията след парчето е аналогична на интрото.

Малко над 50 мин. отделиха мексиканците за своето първо представяне пред нас. Непретенциозно, но доста интересно. Понеделникът възпря много от вас да видят тази екзотика, поради което ви я разказвам достатъчно подробно.

Rock Thrashler
Club Live & Loud, 11.12.2017


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 185 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 593 454 hits
%d блогъра харесват това: