The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Petr & the Wulf” от MUNLY & THE LUPERCALIANS в “Картини от една изложба”

“Petr & the Wulf” от MUNLY & THE LUPERCALIANS в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Petr & the Wulf” от MUNLY & THE LUPERCALIANS. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Симфоничната приказка „Петя и вълкът“ е създадена от Сергей Прокофиев по молба на Наталия Сац, директор на Централния детски театър в Москва. Това става скоро след завръщането на Прокофиев в родината си, през пролетта на 1936 г. Идеята е да се запознаят децата с музикалните инструменти в симфоничния оркестър и да им се помогне да разграничават тембрите им.

Прокофиев е силно заинтригуван от задачата и я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на „Петя и вълкът“ е на 2 май 1936 г., дирижира самият Прокофиев.

Munly & the Lupercalians - Petr & the Wulf

Munly & the Lupercalians – Petr & the Wulf

Ето какво гласи накратко сюжетът на тази приказка:

Една сутрин малчуганът Петя отваря дворната порта и се отправя към зелената поляна. На най-високото дърво е кацнало познато на Петя птиче, което весело чурулика. След момчето се клатушка пате, което се насочва към езерото. Петя забелязва, че в тревата се промъква котка. Появява се и дядото на Петя, който се сърди на момчето, че е излязло извън двора. От гората се показва огромен сив вълк, който излапва патето. След него се появяват и ловците, които го преследват. Те стрелят с пушките си във въздуха, за да го уплашат. С помощта на Петя ловците залавят вълка. Тържественото шествие минава през полянката на път към зоологическата градина. Оказва се, че в бързината вълкът е погълнал патето цяло и то се обажда от неговия корем.

Американският музикант Munly Jay Munly замисля през 2010 г. проект от поредица албуми, наречен „The Kinnery of Lupercalia“, в които да представи измисления град Lupercalia и хората, които живеят там. Първият от тези албуми е базиран именно на симфоничната приказка „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев.

Munly преразказва историята от гледна точка на няколко герои: Петя, дядо му, вълка, ловците, патето, котката и птичето, всеки със свой музикален стил и езиков изказ. Неправилното изписване на имената на героите на английски – Petr, Wulf, Duk, Grandfater – представя синтаксис, с който Munly се опитва да премести езика в рамките на устната традиция, чиито музикални особености допълват образните характеристики на персонажите.

Албума “Petr & the Wulf” или „Петя и вълкът“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 9 декември, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: