The Other Side

Начало » Българска сцена » Doom Over Sofia 2017 – Обречените отвръщат на сълзите, гарванът отново кацна

Doom Over Sofia 2017 – Обречените отвръщат на сълзите, гарванът отново кацна

Категории

Архив


За втори пореден път гарванът на Едгар Алан По кацна в София. Отново на същото място се проведе Doom Over Sofia – този път с четири банди, но отново мощно и мрачно… След първите сълзи, гарванът отново кацна.

Посвещавам репортажа на Боро Бродник…

Ритуалът закъснява само с 24 минути, на сцената са GRIMEGOD, едни от румънските Doom Metal пионери, мощно и ударно започват. Облечени с черни ризи, те бързо насищат атмосферата с мрак. Същите музиканти участват и в последния състав на NEGURA BUNGET, гледали сме ги и в тази комбинация, дори в някои от парчетата им се усещат подобни рифове.

Grimegod

Grimegod

„Радваме се да сме тук отново!“ – и обявяват „Lost Sunrise“, песен от 1997 г.

Grimegod

Grimegod

Един свръх пасионарен фен така поскача, че постоянно ми пречи да виждам сцената, което ме подтиква да се преместя по-напред. GRIMEGOD на моменти приспиват, но гова е част от вкарването в отчаяното състояние, безнадежността и тъмнината.

Grimegod

Grimegod

Публиката подвиква в паузите „Хей, хей!“, а фронтменът вдига наздравица. Все повече, изпълнението на заприличва на изпълнение на MY DYING BRIDE – сълзите избиват. Отново старо парче – „Godless Cry“. Слизайки от сцената чуваме „Ще се видим следващия път!“

Obsidian Sea

Obsidian Sea

OBSIDIAN SEA е моя любима група. Леко оставих тефтера и се впуснах на първа позиция. Предстамиха песни от предстоящия третия си албум. Обречените отвърнаха на сълзите.

Obsidian Sea

Obsidian Sea

Гърците AGNES VEIN малко закъсняват… В образувалата се пауза презареждаме питиета. А клубът се е понапълнил. Заговарям се с едни румънци, и от дума на дума разбирам, че един от тях е вокалът на ABIGAIL. Споделям, че съм ги гледал с MY DYING BRIDE през 2013 г. „Наздраве, наздраве!“ – такива неща.

Agnes Vein

Agnes Vein

AGNES VEIN започват мазно-мазно. Бавно и мазно. Вокалът изкарва „чистите“ все едно е кастриран. С „тежките“ отнася! Природен талант! И „харшовете“ му впечатляват.

Agnes Vein

Agnes Vein

Като сценично поведение и одеяние – изобщо не си дават зор – суичъри и тениски, но триото удря в десятката с музиката си!

Agnes Vein

Agnes Vein

Между акордите ми идва мисълта, че Doom метълът е жанрът, запазил чистотата си. Малцина оцеляха.

Agnes Vein

Agnes Vein

На прощаване AGNES VEIN отдадоха своята почит към Quorton и BATHORY.

Малко след полунощ, на сцената на клуба са шведските легенди COUNT RAVEN – пред сцената се напълни, но по закона за скачените съдове отзад се оголи, което предизвика радост у мен, защото получих по-лесен достъп до бара. Все пак, отново бях отпред, събирайки впечатления и записвайки ги в тефтера. По технически причини нямам снимки от техния сет, но се надявам да предам атмосферата.

Триото поставя нотите по мястото им. BLACK SABBATH и CANDLEMASS забежки. На какъв развален английски език говорят тия? Или на шведски? Гарванът кацна.

„Another new song? Fake news!“ – шегаджия. Сола, мощен бас и инфантилно поведение от Metal/Hard Rock чичаци, които са ми батковци, определено. Но в това е очарованието им! И ние натам отиваме.

Публиката скандира: „Count Raven! Count Raven!“, на мен ми се иска да извикам нещо за праза и правенето на любов, но някак си се въздържам в името на мрака, гарвана и пролятите сълзи. И като се заформи един стейдж дайвинг и пого. Както си трябва. Обречените не се дават лесно.

Mrazek
Doom Over Sofia
23.09.2017, club Live & Loud


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: