The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Гатанка” от трио ГАТАНКА в “Картини от една изложба”

“Гатанка” от трио ГАТАНКА в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Гатанка” от трио ГАТАНКА. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Преди години гостувахме на Ерол Ракипов в Маями, през 1996 година, и там се роди едно трио, трио „Приказка“, заедно със саксофониста Анатолий Вапиров и перкусиониста Стоян Янкулов. Трябваше да минат доста години, за да се срещнем в студиото на БНР по твоя вина, за да избуи това посято в Маями семе, наречено трио ГАТАНКА. И така направихме преход от разказването на приказки към отгатване на скритите послания на гатанките“ – споделя Теодосий Спасов в документалния филм на Людмил Фотев.

В историята няма случайни на пръв поглед събития. Теодосий среща пред Ерол Ракипов, за когото Людимил Фотев ще прави материал, но закъснява с пет минути.

Трио Гатанка

„Въобще нямахме никаква идея в началото, – разказа Ерол Ракипов, – всичко започна от интервюто с Людмил за радио Бинар. Теодосий тръгна с нас, влязох в студиото, записах няколко минути сам и му казах да си вземе кавала и да дойде при мен. Стана много интересно, кръстихме нашата първа импровизация „Да чукаме на дърво“, това беше необичайна комбинация на кавала с маримбата, даже бих казал уникална комбинация. Джаз музикантите по света, както и фолклорните музиканти, често правят подобни неща, обичайно е да се съберат и спонтанно да музицират без някаква специфична мелодия, или хармония, нещо като джем-сешън. Така започна всичко, това беше концепцията. Ние тръгнахме да свирим, свирихме докато спрем, после се спогледахме с Теодосий и решихме да продължим.“

Ерол кани саксофониста Любомир Господинов да присъства на втората звукозаписна сесия и когато продуцентът Мая Райкова го вижда пред студиото, пита го къде му е саксофонът и го праща да го донесе, – започват да се очертават контурите на тази формация.

Людмил Фотев, който присъства през цялото време на репетициите, пише: „Уговорките в студиото са кратки, разсвирването – също. Уточнени са само донякъде тоналности и ритми, структури и продължителност. Фантазията на кавала поема по своя пътека след уводното ромолене на маримбата. Сопран-саксофонът опонира и се разлива в слънчево сияние…“

Албума „Гатанка“ ще чуем предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в навечерието на Деня на народните будители, събота, 28 октомври, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: