The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Гатанка” от трио ГАТАНКА в “Картини от една изложба”

“Гатанка” от трио ГАТАНКА в “Картини от една изложба”

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Гатанка” от трио ГАТАНКА. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Преди години гостувахме на Ерол Ракипов в Маями, през 1996 година, и там се роди едно трио, трио „Приказка“, заедно със саксофониста Анатолий Вапиров и перкусиониста Стоян Янкулов. Трябваше да минат доста години, за да се срещнем в студиото на БНР по твоя вина, за да избуи това посято в Маями семе, наречено трио ГАТАНКА. И така направихме преход от разказването на приказки към отгатване на скритите послания на гатанките“ – споделя Теодосий Спасов в документалния филм на Людмил Фотев.

В историята няма случайни на пръв поглед събития. Теодосий среща пред Ерол Ракипов, за когото Людимил Фотев ще прави материал, но закъснява с пет минути.

Трио Гатанка

„Въобще нямахме никаква идея в началото, – разказа Ерол Ракипов, – всичко започна от интервюто с Людмил за радио Бинар. Теодосий тръгна с нас, влязох в студиото, записах няколко минути сам и му казах да си вземе кавала и да дойде при мен. Стана много интересно, кръстихме нашата първа импровизация „Да чукаме на дърво“, това беше необичайна комбинация на кавала с маримбата, даже бих казал уникална комбинация. Джаз музикантите по света, както и фолклорните музиканти, често правят подобни неща, обичайно е да се съберат и спонтанно да музицират без някаква специфична мелодия, или хармония, нещо като джем-сешън. Така започна всичко, това беше концепцията. Ние тръгнахме да свирим, свирихме докато спрем, после се спогледахме с Теодосий и решихме да продължим.“

Ерол кани саксофониста Любомир Господинов да присъства на втората звукозаписна сесия и когато продуцентът Мая Райкова го вижда пред студиото, пита го къде му е саксофонът и го праща да го донесе, – започват да се очертават контурите на тази формация.

Людмил Фотев, който присъства през цялото време на репетициите, пише: „Уговорките в студиото са кратки, разсвирването – също. Уточнени са само донякъде тоналности и ритми, структури и продължителност. Фантазията на кавала поема по своя пътека след уводното ромолене на маримбата. Сопран-саксофонът опонира и се разлива в слънчево сияние…“

Албума „Гатанка“ ще чуем предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в навечерието на Деня на народните будители, събота, 28 октомври, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Running Free Festival 2019

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 149 other followers

Статистика

  • 441 312 hits
%d блогъра харесват това: