The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Когато две турнета се прегърнат (DETRAKTOR, PHIDION, SINIESTRO в Live & Loud)

Когато две турнета се прегърнат (DETRAKTOR, PHIDION, SINIESTRO в Live & Loud)

Telegram канал на The Other Side

Sea Of Black Festival 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предупредени бяхте, че победителите в Metal Battle Germany 2017 ще направят българско турне. Немската група DETRAKTOR, чиито членове са чилиец, бразилец, аржентинец и българин, беше подходила сериозно към плановете си да се представи пред нашата публика. Освен да донесе зверския си ентусиазъм, групата бе подготвила специален T-shirt за българската си обиколка. Китаристът им Борис „Sunday” Павлов сподели, че мърчът нарочно е поръчан на български производител!

DeTraktor T-Shirt

DeTraktor T-Shirt

В 21:45 ч. DETRAKTOR не чакат някой да се накуми да влезе в клуба и възлизат на сцената. Забиват много качествено Thrash Metal рифовката си, подкрепена от агресивните вокали на барабаниста им. За краткото време от 27 Wacken Open Air до сега групата се е развила. И нищо чудно – оказа се, че печелейки толкова оспорвана битка, като немската за Wacken Battle, на самият фестивал тези титани са били едва на деветия си концерт като група!

DeTraktor

DeTraktor

-Здравейте! – Казва Боби Павлов след първото парче на фона на одобрителните възгласи. – Ние сме германската група DETRAKTOR. В нея няма германци… Чили, Бразилия, Аржентина… – сочи към колегите си той. – Аз съм българин! – Добавя с горда усмика.

Барабанната канонада, която е доста повлияна от средното творчество на SEPULTURA вече подлага за един стил, доближаващ се до европейските Thrash Metal образци, където функциите на двете китари са ясно разпределени в средния диапазон и с диференцирани рифове. Работено е върху нови песни, които отварят групата в положителен аспект. А към разпространявания вариант на демото им се е появил концертен бонус-трак. (Лек дискомфорт от CD-R формата…)

DeTraktor

DeTraktor

Творчеството на DETRAKTOR не изисква многословие за описанието си. За разлика от предишният път, когато ги слушах, вокалите на Henrique „Coruja” Queirozбяха озвучени перфектно в клуб Live & Loud! Така открихме приятния му „свръхграпав” харшов маниер, изпълнен без обичайните за барабанистите-певци задъхвания. Ненатрапващият се бас поддържа тоналността в класическия маниер за инструмента с контролиран звук.

Слушайки изпълнението в Live & Loud, можете да разговаряте за качествата на групите на световно равнище и да имате обективната оценка за музиката им! Може би именно поради широките възможности на озвучаването там, различните озвучители, някои от които вече са си създали сериозна репутация, продължават да изследват крайните позиции на различни функции по време на сетовете на групите – феномен, който е време някой да прекрати! (Мнението е на музиканти! Отпред, този път всичко беше перфектно.)

DeTraktor

DeTraktor

Накрая на сета си DETRAKTOR влизат в пределите на ранните си песни с малко повече groove, карат ни да се усмихваме повече, а на мен лично ми връщат спомена от Вакен. От българския Вакен…

Сетлист DETRAKTOR:

 1. El Sunday Poem
 2. Bloodbath
 3. Reject
 4. Hold!
 5. DeRednekk
 6. Goddamn
 7. Weed Jungle
 8. B.S.P.I.
 9. Unleash The Traktor

Detraktor Harvest Bulgaria Tour `17 имаше 4 дати. Благодарение координационните възможности на организаторите, първите две дати се обединиха с дати от турето на шведските групи SINIESTRO и PHIDION. Такава бе и софийската дата, което превърна концерта в значимо събитие, което е грехота да се изпусне! (Макар тридесетината посетители, да сочеха, че нехайното отношение, което може да задуши концертния ни живот е значително…)

Phidion

Phidion

Малко преди 23:00 ч., рекламиращите се като Blackened Thrash група PHIDION е готова са сета си. Въпреки че човек не може да има съществени технически забележки, музиката на шведите е поднесена с много наивитет. Подобните структури на песните, еднакви „декламирания” на придихания текст, унифицираната рифовка и идентичните барабани са причина музиката им бързо да доскучава. Стилът е много повече Black Metal, отколкото нещо друго, но е закотвен в олд-куул звукоизвличането. Самотната китара е настроена шумно. Шестструнният бас звучи изцяло натурално. Забележителни перкусии, но както споменахме – еднакво решени във всички парчета.

Сценичното поведение на PHIDION е ентусиазирано, но изцяло по вътрешен усет на всеки от изпълнителите, което го прави еднообразно и също по детски наивно. Опростените хармонии, които композират, носят спомена за ранния BURZUM, докато ритмическите компоненти, които се ползват са от Thrash Metal школата. Даже може да се каже, че свиренето е прецизно.

Phidion

Phidion

Съществува някаква маса от  шведски групи, които са в ситуацията на българските манекенки: Поради високото ниво на местна почва, повече болна амбиция за изява придобиват компромисните варианти… PHIDION не блеснаха с нищо,  освен с известна прецизност и много младежка безидейност.

Сетлист PHIDION:

 1. Slaves
 2. Warzone
 3. Lost Transmission
 4. Dereks Don`t Run
 5. Insect Mastery
 6. Swarming Spectres
 7. Doctor Butcher
 8. Anthropophagus
 9. Mother Pestilence

Организаторът бе сметнал изрично да подчертае, че на концертите има атрактивни фигури, обслужващи мърч-щанда. Двамата автентични шведски пънкара, с анархо-татуировките си, гребените и цялостното си пънк отношение, бяха всъщност неделима част от шоуто. Освен откритата им приветливост към феновете, те стартираха съркъл-питовете с истинско олд-скул пого. На края на спектакъла станаха дори и част от сценичното изпълнение, но за това – по-късно…

Siniestro

Siniestro

Полунощ вече отмина, когато се съсредоточаваме върху вехто-пънкарливия транспарант от времето на първото ЕР на групата. Обвитото с регионалната си ъндърграунд популярност трио SINIESTRO излиза пред нас. Стъпилата на Black Metal стилистиката музика е подложена с доста добри барабани. Останалите инструменти са с по-първично звучене. Триото е с рехав звук на демо. Стилът им доста напомня на първите демота на класическите европейски Thrash Metal групи. Някъде около третото парче шведите заковават нещата на DESTRUCTION Black Metal… Шумно-трашеещите рифове ползват хармонии от немските класици. Музицирано е с известна елементарност, но определено е направено по приятния начин.

Siniestro

Siniestro

Освен безкрайното си пого, разплискването на бири и играта с огньове, двамата пънкари от мърча се качват за осмото парче на сцената и осигуряват бек вокалите за шведскоезичния трак. След това SINIESTRO заиграват в звученето си и с VENOM за две песни. Във втората свирят акустична интродукция с фрагмент от Малка нощна музика… Шоуто и на сцена и пред нея придобива вакхански измерения. За последната песен двамата пънкари поемат основните вокали. Ентусиазирано пеят пънк химн на интересния със съдбата си американски рок творец G.G. Allin, който прегръща пънк културата в нейния изгрев и ѝ остава верен до смъртта си през 1993 г.! 45-те минути изчерпват цялостната концепция на групата, но пълнокръвно са ни поднесли и очакваното и изненадите си!

Сетлист SINIESTRO:

 1. EU-topia
 2. Inside My Head
 3. Allegiance to No One
 4. Liberato
 5. Artic Blood
 6. The Disease
 7. Ny Låt I
 8. Vinden som piskar ditt ensamma lik
 9. Foundations
 10. Oppression of the Sunlight
 11. Bite It You Scum (G.G. Allin cover)

Невероятно богат спектакъл с ценни и разнообразни банди, който твърде много столични фенове пропуснаха (отново!) по необясними причини.

Rock Thrashler
Live & Loud, 15.09.2017


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Трибют на Metallica от Hammerhead

Концерт на Katatonia в Пловдив на 17 септември

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 186 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

 • 585 276 hits
%d блогъра харесват това: