The Other Side

Начало » Българска сцена » “Исихия“ на едноименната група в “Картини от една изложба”

“Исихия“ на едноименната група в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Исихия“ на едноименната група. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Исихия

Исихия

Духът на трагизъм от последните години на Второто българско царство е пресъздаден чрез смесване на църковнославянски напеви и български народни ритми от българската етно-амбиент група ИСИХИЯ. Ето какво споделят музикантите за своя дебютен албум:

„С името “Исихия” се търси идейната връзка, препращаща към исихасткото религиозно движение, съпътстващо последните десетилетия от съществуването на Източната римска империя и Второто българско царство. Исихастите от онова време са убедени, че всичко тленно е обречено на гибел, но онова, което трябва да бъде спасено и да оцелее, са душата и православната вяра.

В навечерието на османското завоевание на Балканския полуостров, исихазмът от XIV век се връща към чистата вяра на първите християни, като реакция и щит за запазване на балканската православна идентичност. А ИСИХИЯ в наши дни се връща към средновековния исихазъм като носител на първохристиянската идея, необходима ни днес със своята истинна вяра, чиста нравственост и дълбока всеотдайност на духа. За средновековния християнски човек думата “исихия” се е свързвала със същината на исихазма и буквалният й смисъл е бил “безмълвие”, “съзерцание”, “покой” – духовната практика за постигане на мистичното единение с Бога.

“Исихия” е музикална реплика на въпросите “Кои сме ние?”, “Откъде идваме?”, “Какви културни и исторически традиции носим?”. “Исихия” е звуковата плетеница от чистите фолклорни мотиви на българската песен и мелодика, исихасткото звучене на християнското песнопение, мистиката на балканския дух и романтиката на националната драма в българската история. “Исихия” е музикалният разказ за времето на най-чистата вяра в историята на българския духовен живот. “Исихия” е патриотичният поглед към историческото минало на българите“ – завършват своето послание членовете на ИСИХИЯ.

Албума “Исихия“ на едноименната група ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 2 септември, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: