The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Rosetta” от VANGELIS в “Картини от една изложба”

“Rosetta” от VANGELIS в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Rosetta” от VANGELIS. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Митологията, науката, космическите изследвания са области, които винаги са ме привличали и ме възхищават още от ранно детство. Тези теми винаги са били свързани с музиката, която създавам“ – заявява в интервю VANGELIS.

През 2014 г. мисията Rosetta се превърна в едно от най-големите научни постижения в историята, след като екипът и успя да приземи за пръв път човешки апарат върху движеща се комета на над милиард километри от Земята. Проектът е ръководен от британския астрофизик д-р Matt Taylor, който увенчава с успех десетгодишното пътуване на космическия кораб до кометата „Чурюмов-Герасименко“ и изпращането на сондата „Philae“ върху повърхността на космическото тяло.

Същата година астронавтът André Kuipers, почитател на VANGELIS, се свързва от борда на Международната космическа станция с него и този видео конферентен разговор вдъхновява именития гръцки музикант да направи музика за мисията Rosetta.

Така сред студийните албуми „Albedo 0.39“ и „Mythodea: Music For NASA Mission: 2001 Mars Odyssey“, и музикалните съпроводи към филмите „Cosmos“ на Carl Sagan и „Blade Runner“, се появява ново произведение, посветено този път на екипа на Европейската космическа агенция /ESA/, който работи по мисията Rosetta.

Vangelis - Rosetta

Vangelis – Rosetta

Когато ESA получават музиката, те я допълват с космически изображения, снимани по време на полета на Rosetta. Представителят на ESA Carl Walker казва, че резултатите са изумителни: „Представете си какво биха изпитали хората, когато гледат отблизо кометата. Музиката на ВАНГЕЛИС усилва неимоверно емоцията и оставя незабравими спомени. Кара косите ти направо да се изправят“.

На 30 септември 2016 г. мисията на космическия кораб Rosetta завършва с неговото спускане към повърхността на кометата „Чурюмов- Герасименко“, а прякото излъчване от центъра на ESA в Германия започва и завършва с музиката на VANGELIS, чиято премиера е седмица по-рано.

Ето какво разказва музикантът отвъд представителната страна на събитията:

„Тази среща далеч не е PR история. Холандският астронавт от ESA, лекарят André Kuipers, е мой фен и няколко пъти се беше опитвал да се свърже с мен преди това. Накрая успяхме да говорим за първи път докато бях в Лондон, а той „живеше“ вече няколко месеца в Международната космическа станция. Беше фантастично преживяване и за двама ни. Говорихме си близо един час чрез видео връзка, която NASA уреди. Обсъдихме много неща, той ми показа космическата станция, разказа ми за работата си там, говорихме си за Космоса и открихме, че имаме еднакъв интерес към тези теми. Разбрахме се когато се върне на Земята да се срещнем и да продължим нашите разговори. И ние го направихме. Той ме посети и между другото ми разказа за ESA.

Много скоро след това срещнах учените от ESA, които споменаха за мисията Rosetta. След известно време ме помолиха да композирам музиката за срещата на Rosetta с кометата и кацането на сондата „Philae“ върху нея. Постепенно решихме да направим цял албум, за да отбележим тази невероятна мисия. Това ми даде толкова удоволствие да подкрепя по свой начин космическите усилия на Европа. Защото до този момент правех същото за NASA, и все още го правя, наред с другите неща.

Но за мен най-важното е да осъзнаем проблемите, които стават все по-важни в нашето ежедневие. Въпреки че технологиите и науката започнаха да процъфтяват доста късно, поради трайните тъмни векове, е изключително важно всеки ден да обогатяваме нашите познания, което е своеобразен предпазен клапан за нашето бъдеще.

Когато мисля за човечеството, има моменти, в които се чувствам дълбоко засрамен и ужасен от нашите действия, и други моменти, когато съм горд от някои изключителни постижения. Ако в бъдеще се успокоим и избегнем ненужните догматични спорове, монопола от трупането на пари, алчността и вредното използване на науката и технологиите, тогава можем би ще спрем междуособиците и ще оцелеем“ – завършва VANGELIS.

Албума “Rosetta“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 5 август, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DISTORTED REALITY и ZAPLAXA на 24 ноември в София

Статистика

  • 414 490 hits
%d блогъра харесват това: