The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Dark Sky Island” от Enya в “Картини от една изложба”

“Dark Sky Island” от Enya в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Dark Sky Island” от Enya. Събота, 18:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Международната асоциация за тъмно небе определя през януари 2011 г. Сарк за първия в света остров „Тъмно небе“. Това признание означава, че този британски остров, последното феодално владение в пределите на Европа, е толкова чист от светлинното замърсяване, че да позволи астрономически наблюдения с невъоръжено око. Отличието се дължи не само на местоположението му, но и на забраната за леки автомобили, на факта, че няма обществено осветление, а местните жители са извършили редица промени, като например смяна на светлините в имотите си, за да намалят светлинното замърсяване.

Всичко това впечатлява ирландската певица, автор на песни и изпълнител Enya при подготовката на нейния 8 (9) студиен албум наред с поезията за острови от нейната приятелка Roma Ryan. Ето какво заявява Enya в интервю:

„В “Dark Sky Island” темата е за пътуванията въобще, за пътуванията до остров Сарк, пътуванията през целия ни живот, през истории и през емоции, за пътуванията през големи океани. И това е основната връзка между отделните песни.

Enya - Dark Sky Island

Enya – Dark Sky Island

Всичко започна в началото на 2012 г., когато почувствах нужда да се върна в студиото. Това означаваше, че съм събрала достатъчно вдъхновения. За мен, ако получа вдъхновение – красив миг, пейзаж, история, която някой ми е разказал, или нещо друго – не означава, че съм длъжна да напиша песен точно там и веднага. Прекалено много е да се опитвам да го наложа на музиката, ще пресиля нещата. Знам, че ако вдъхновението е достатъчно силно, ще го нося със себе си чак до студиото. Ето, влизам в студиото, сядам пред пианото и се опитвам да разбера кои са тези толкова силни влияния. В началото се усамотявам, оставям се на своето съзнание и тогава започвам да усещам музиката. Все едно разтварям малък дневник, за да прегледам всички влияния, които съм получила. Кое беше най-силното впечатление? С какво да започна? Започнах с „Островът Тъмно небе“ – завършва Enya.

Заедно с постоянния си екип, включващ продуцента и автора на аранжименти Nicky Ryan и неговата съпруга, поетесата Roma Ryan, те осъществяват своя проект със завиден успех като повтарят най-високите си досега (всъщност от 1991 г.) заети места в музикалните класации от цял свят. Така общият брой на продадените досега от Enya дискове вече надхвърля 80 милиона и я нарежда сред най-печелившите в поп музиката жени.

Албумът “Dark Sky Island” или „Островът Тъмно небе“ ще прозвучи в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 15 юли, след новините от 18:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: