The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Porgy and Bess” на Miles Davis в “Картини от една изложба”

“Porgy and Bess” на Miles Davis в “Картини от една изложба”

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Купи билет за Grind Over Sofia 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Porgy and Bess” на Miles Davis. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Съвместните проекти на Miles Davis и Gil Evans бележат нов етап в развитието на джаза. Първият им съвместен албум е от 1948 г., той се казва “Birth of the Cool” (“Раждането на куула”) и няма търговски успех. Когато през 1957 г. двамата реализират записите на “Miles Ahead” (“Майлс напред”) от знаменитата си поредица, те едва ли са предполагали какъв резонанс ще има.

Албумът “Porgy and Bess” е записан преди 59 години – на 4 дати през юли и август 1958 г. в знаменитото Ню Йоркско студио на Columbia, разположено на 30-та улица. Сред 18-членния оркестър фигурират имената на Julian „Cannonball“ Adderley, Paul Chambers, Philly Joe Jones и Jummy Cobb. Диригент и автор на оркестрациите е Gil Evans.

Miles Davis си спомня: „Когато Gil написа аранжимента за пиесата “I Loves You, Porgy“ („Обичам те, Порги”), ми каза само в каква гама да свиря. Липсата на акорди ти дава много повече свобода и пространство да чуеш нещата”. А Gil твърди: „Miles може да бъде горещ в истинския смисъл на тази дума”.

Така се ражда една от най-изтънчените и проникновени интерпретации на операта от George Gershwin по текст на Du Bose Heyward и Ira Gershwin.

Miles Davis - Porgy and Bess

Miles Davis – Porgy and Bess

Либретото е изградено около любовна история в бедната негърска община на рибарите от Кетфиш роу, Чарлстън, Южна Каролина, около 1912 г. Бес, млада дама с доста фриволно поведение, иска да се освободи от връзката си с бруталния Краун, пристанищен хамалин, междувременно търсен за убийството на рибаря Робинс. Единственият, готов да й даде подслон и да надживее миналото й, е инвалидът Порги. Отношенията между двамата се усложняват от неодобрението на съседите и приятелите, от присъствието на Спортинг Лайф, доставчикът на дрога и от завърналия се Краун.

По време на пикник на остров Китиуо, когато всички се веселят, пеят и танцуват, а Спортинг Лайф проповядва, че не е необходимо строго да се съблюдава Библията, Краун сграбчва Бес и дори след като разбира, че тя вече живее с Порги, я замъква в гората. Порги побеснява, когато научава за случката с Бес, издебва момент, причаква в засада Краун и го промушва с нож. Скоро след това е освободен от съда поради липса на доказателства, а същевременно се оказва, че Бес е заминала за Ню Йорк заедно със Спортинг Лайф. Порги се радва на вестта, че Бес е оцеляла и тръгва да я търси. Сред персонажите в операта ще спомена също така Клара и нейния мъж рибарят Джейк, които загиват по време на ураган и остават сирачето си в ръцете на Бес, Серена, жената на убития Робинс, които стават съпричастни на драмата в Кетфиш роу.

Имам удоволствието да ви изпратя материалите за албума “Porgy and Bess”, който ще звучи в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 8 юли, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 170 other followers

FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София на 23 октомври

MACHINE HEAD в София на 1 ноември

PARADISE LOST в София на 3 декември

Статистика

  • 508 137 hits
%d блогъра харесват това: