The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Музика на счупената душа (Timo Tolkki)

Музика на счупената душа (Timo Tolkki)

Категории

Архив


Минаха седем години, откакто Timo Tolkki проведе семинар в София. Забележително е, че бе именно „семинар”, а не „майсторски клас”, да речем! Няколко дена преди 02.04.2010 г. получих няколко покани да посетя това събитие. Семинарът протече като представяне на американска книга за самоусъвършенстване: автобиографична част; урок по положителна сугестия с примери от практиката на автора; изследване на музикални и фолклорни традиции и; разпускащ медитивен финал. Всичко това се редуваше с концертни пасажи с осигурен бекграунд от прекрасните музиканти от VELVET PROJECT. Интерпретираха се песни от творчеството на именития шестструнник по предварително избран от него траклист, за който момчетата се бяха подготвили.

Timo Tolkki

Timo Tolkki

Освен за група горещи почитатели на STRATOVARIUS, семинарът нямаше сериозен ефект върху зрителите. Това бе един интровертен разказ на китарист, вярно, с виртуозни способности, които ни бяха демонстрирани. Тръгнах си с чувства, като след инцидентно попадане на евангелистка проповед. И много се учудвам, че Timo Tolkki не издаде книга с някакво подобно съдържание, че и диск в нея! Китаристите, посетили този семинар не научиха нищо повече от това, че трябва много да свирят и да вярват в способностите си.

Timo Tolkki

Timo Tolkki

Без съмнение музиката, която човек твори е прозорец към душата му! Има необясними неща в нея. Неща, които трудно се обличат в думи, но които са достъпни за разума. Музиката е интимно общуване, споделяне на ценности и взаимно обогатяване на самотни душѝ. Музиката ни разказва на своя език за твореца и за сътворението…

До известна степен се бях откъснал от музиката на проектите на Timo Tolkki и от неговия творчески път през годините. Завръщането му към песните, които е писал за STRATOVARIUS отразяваше някаква криза, но нямах представа какъв концерт ще посетя. И когато го чух на 25.04.2017 г. в малката зала на клуб Mixtape 5, неговата музика плачеше! Тя бе ранена, тя отразяваше една счупена душа. И преди да ви разкажа за преживяването, редно е всички ние да пожелаем оздравяване и възстановяване на Timo Tolkki!

Timo Tolkki

Timo Tolkki

Когато свежите момчета с горди биографии и голямата фигура, в чието име са обединени са на сцената, прозвучава студийната интродукция на „Fright Night”. Нервно напрягам слух. Китарата е доста тиха. Timo става от стола си само за да грабне бирата на фен пред него, а при първата пауза иска бира от сцената. Не след дълго четири бутилки идват от различни страни към него. Това, което чувам като майсторство от китарните партии е под 50% от това, което съм чувал преди седем години.

Timo Tolkki

Timo Tolkki

Групата се раздава в свиренето си по невероятен начин и нещата, които момчетата вършат са прилични на подвиг! Китарните сола на Tolkki често са дублирани на клавира със специфична клавесинна или друга подходяща бленда. В тези случаи басистът закрива клавиатурата на колегата си. Самият бас е озвучен със сериозно количество ефекти и покрива и честотите на ритъм китара. Самият Timo Tolkki търси тоновете със слайс приплъзвания. Сетът върви под клик, но понякога на групата се налага да изчаква китариста си.

Timo Tolkki

Timo Tolkki

Гласът на Mike Livas, макар и не без забележки, интерпретираше класиките на STRATOVARIUS по забележително сполучлив начин. Mikko Harkin (ex-SONATA ARCTICA) си играеше с клавира, довеждайки характеристиките му до предела. А виртуозното владеене на инструментите от Alex Landenburg – dr. (MEKONG DELTA) и Santtu Lehtiniemi – b. бе не само перфектно, но и осигуряваше структурния синхрон при екстремни обстоятелства!

Timo Tolkki

Timo Tolkki

С две кратки паузи и едно забележително дръм соло, за малко над час и половина, групата изпълни целия си предвиден сетлист. Този късмет не са имали някои от посетителите на други дати от турнето на Timo Tolkki! Извикахме ги за предвидения бис и всички музиканти бяха видимо доволни от развитието на гига. Повечето фенове – също. Горещите почитатели на STRATOVARIUS бяха сред най-докоснатите.

Timo Tolkki

Timo Tolkki

Сетлист:

Studio Record Intro

 1. Fright Night
 2. Break The Ice
 3. Distand Skies
 4. hunting High & Low
 5. Against The Wind
 6. Twilight Symphony
 7. Speed of Light
 8. Galaxies
 9. Drum solo
 10. Paradise
 11. Into The Future
 12. Dreamspace
 13. Kiss of Judas
 14. Father Time

Studio Record Intro

 1. S.O.S.
 2. Key To The Universe
 3. Black Diamond

Бис:

 1. Hold On to Your Dream

 

Rock Thrashler
02.04.2010, R.B.F.
25.04.2017, Mixtape 5, B side


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: