The Other Side

Начало » Концертни репортажи » MAYHEM изсвири „De Mysteriis Dom Sathanas“ и замрази луната в София

MAYHEM изсвири „De Mysteriis Dom Sathanas“ и замрази луната в София

Категории

Архив


Едва ли климатичните условия в столицата и фазата на Луната, изгряла над столичния клуб Mixtape 5 вечерта на 11 април 2017 г., имат значение, но пък допринесоха за общата мистична картина. През тази година концертните изяви на MAYHEM са свързани с почитта към класиката им „De Mysteriis Dom Sathanas“ (1994), която бе пренесена в София като ударно шоу в прослава на тъмните сили.

Mayhem

Mayhem

В 20:30 ч. – сцепвайки циферблата до секундата, на сцената са старите ни познайници INFERNO. Предрешени в традиционните за тях маски и наметала, чехите забиха своя мелодично-агресивен Black Metal. Стори ми се, че са с нов барабанист спрямо гостуването си у нас през 2016 г. (ако не забравя, да го проверя). В същото време част от хората пред клуба си допиват бирите и патроните, чудейки се дали да влизат на този етап, или да изчакат хедлайнера. Те пропускат.

Inferno

Inferno

Атаката е наситена с мелодии и удари в диафрагмата, съчетана с тотално раздаване на музикантите, свирещи посред бели паравани – замаскираните декори на хедлайнера, ограничаващи сценичното им пространство, свело се като площ почти като през есента предния път. Въпреки това, чехите успяват да вкарат енергията си в залата и да я насочат в правилната посока, заради което публиката (поизпълнила вече пространтвото пред сцената) им отвръща с взаимност. Близо 40-минутният сет на INFERNO завършва с „Eaten by Rats Forever“.

Inferno

Inferno

Момчетата направиха това, за което са тук, Mixtape 5 вече клокочи… Публиката скандира: „INFERNO! INFERNO! Е….йе! Е….йе!“

Mayhem

Mayhem

Откъм сцената се наблюдава движение, пренареждане на параваните, декорите, ограждащи от двете страни рак-ситемата на Hellhammer с „висящи“ отдолу чинели (така и не успях да го видя по време на концерта, така се беше „скрил“ – естествено съмненията ми се изпариха, слушайки уникалния му стил на свирене). Тук ще вмъкна, че след концерта видях как двама души от техническия екип пренасяха същата рак-система, изискваха се усилия и концентрация.

Mayhem

Mayhem

На бара защо ли решават да преливат бирата в пластмасови чаши, способствайки за големи опашки, което пък ме кара да обръщам повече внимание на това, което се случва на подиума по време на паузата. А там вече е изкаран реквизита от свещи и череп. Записан глас от пулта моли присъстващите да не ползват телефоните си (говорете, говорете).

Mayhem

Mayhem

21:51 ч. – Гръм, трясък, огън, жупел, син камък, камбаните звънят, мирише на тамян… Състоянието на обреченост е постигнато. Сред звъновете звучи интрото на албума „De Mysteriis Dom Sathanas“, Atilla изплува от мрака и започва „Funeral Fog“. Можем на живо да се насладим на характерния акцент на фронтмена на MAYHEM, който освен да пее, е погълнат от сцените на ритуали пред олтара.

Mayhem

Mayhem

Тук ми идва мисълта, че през годините групата станала е известна със своя реквизит от свински глави, които хвърчат наляво и надясно. Едва ли причината да сменят сценичната обстановка идва заради забрана от ХЕИ, но в крайна сметка не е необходимо да се стои на едно място. Пък и този вариант на шоуто им се получи добре.

Mayhem

Mayhem

Докато споделям с вас мислите, дошли ми в главата по време на „Funeral Fog“, идва време за „Freezing Moon“. Мнозина възкликнаха: „Как? Песен за бис, а втора в сета?!“. Все пак, да припомня, че това е концерт-трибют към даден албум и в него се следва последователността на траковете, което задава определени рамки.

Everything here is so cold
Everything here is so dark
I remember it as from a dream
In the corner of this time

Пого! С рамките дотук. Ври и кипи!

It’s night again
Night you beautiful
I please my hunger
On living humans
Night of hunger
Follow it’s call
Follow the freezing moon

Има нещо специално в тази песен, нещо което ме вкара в състоянието на еуфория. Един от тези химни, които съм чул на живо и ще помня преживяното с тях за цял живот.

Mayhem

Mayhem

„Cursed In Eternity“, а приятел споделя: „Вече трета песен гледам само сенки. Искам злобни фейсофе!“ – така е, MAYHEM са застанали зад маските, а освобождаването става постепенно. С един бегъл поглед на декорите, виждам че отзад  ги подпират назгули в наметки и качулки – все едно преоблечени хора, дотолкова реалистична изработка. По-късно ще ги видим и тези фигури.

Mayhem

Mayhem

„Pagan Fears“. Албумът е по средата, което се отбелязва с музикална интерлюдия, промяна в декора. Ритуал.

Woeful people with pale faces
Staring obsessed at the moon
Some memories will never go away
And they will forever be here

„Life Eternal“, „From The Dark Past“.

Mayhem

Mayhem

Махнаха параваните и на сцената стоят фигурите на сцената са хората с наметала и качулки. Hellhammer цъка по месинга, все така обвит в пушеци. Necrobutcher (в навечерието на рождения си ден) го раздава повече Rock’n’Roll. Atilla е запалил кандилото с тамян и ни изчита заупокойната молитва. Някъде в дъното на клуба се развя норвежкото знаме (знаменосец Анжела).

Mayhem

Mayhem

„Buried By Time And Dust“ и „De Mysteriis Dom Sathanas“ – истинска меса за Сатаната, са финалът на шоуто.

To the elder ruins again
The wind whispers beside the deep forest
Darkness will show us the way

Mayhem

Mayhem

Вечерният час настъпва в 22:50, „крютата“ се захванаха с кабелите и рак-системата. Черната тълпа постепенно се разтваряше в дъждовната априлска нощ, а през облаците просветваше луната, замръзналата.

Mrazek, 11.04.2017, клуб Mixtape 5, София

Фотограф: Димитър Баръмски ©

Вижте Фотогалерията от концерта

Феновете

Феновете

 


2 коментара

  1. Rock Thrashler каза:

    Mrazek с нов етап в репортажния си талант! Браво!

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: