The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Три групи, три албума, шест дами сред музикантите и две дузини фенове (FRANTIC AMBER, SUNLESS SKY, POKERFACE)

Три групи, три албума, шест дами сред музикантите и две дузини фенове (FRANTIC AMBER, SUNLESS SKY, POKERFACE)

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Последни публикации

Категории

Архив


Заплетен случай на промоутърска активност повели в София да се завържат на възел три турнета, посветени на представянето на нови и не толкова нови албуми. Както може да се очаква в тези случаи, групите бяха доволно разнообразни като стил. Това повеляваше широко присъствие на разностранно ориентирани фенове, но изглежда в София такива са останали две дузини хора… Пиронът на вечерта е дамската формация FRANTIC AMBER и техният агресивно-мелодичен екстремен метъл.

Sunless Sky

Sunless Sky

Прецизната планировка, уважението към колегите и съзнанието за дисциплина кара американската Heavy Metal група SUNLESS SKY да яхне сцената точно в 21:00 ч. – практика, непозната и отхвърлена в клубния ни живот. Въпреки класическия формат на музиката им, американците са загърбили цитатите на 100%! При нас са като квинтет и ритъм и соло китарата имат строго разпределени функции, като рифовката е подчертана и пълни звука през цялото време. Това подсказва защо тяхният издател е немският лейбъл Pure Steel Records!

Sunless Sky

Sunless Sky

Уникалното звучене и хъс на SUNLESS SKY правят силно впечатление, още повече, че малко време преди това в същия клуб слушахме сънародниците им и надеждната в своята зора група CAGE, която се е превърнала в сбор от цитати на JUDAS PRIEST и MANOWAR. Вокалистът Juan Ricardo пее предимно ниско, но когато реши да вземе височини го прави без никакво напрежение и с невероятни тонове. И докато цялата група има усет за шоу и подвижност, именно той ползва предимно гласа си като средство  за изразяване, взирайки се в очите на феновете. Групата представя още топлия си нов албум „Doppelgänger” (07.04.2017 г.). Композициите са дълги и макар ритъмът да е прав, често има смени в темпото. Самите песни не се сливат в унифицирани решения, характерни за слушането на непознати (пък и не само…) банди. Строго металният им и същевременно доста прецизен подход вдигна високо летвата на събитието. На 45-ата минута SUNLESS SKY си взеха довиждане с нас.

Sunless Sky

Sunless Sky

Сетлист SUNLESS SKY:

 1. Starfall
 2. Doppelgänger
 3. Stone Gods
 4. Heroin
 5. Kingdom of Sky
 6. Adrenalin Junkie
 7. Firebreather
Pokerface

Pokerface

Малко преди 22:00 ч. да представи своето творчество на сцената е руската група POKERFACE. Базираната на Thrash Metal ритмика музика е поднесена с Punk мелодии и рифовка на начинаеща Black Metal формация. Grind влизанията не са спестени и се вкарват просто като шумен компонент. Агресивните вокали се разпиляват по песните, но между строфите се скандира и подканя публиката с нежен дамски глас. Освен че Александра Орлова прави вокали, които звучат като недоразумение, тя предлага от сцената еротик шоу от доста ниско равнище, което съвсем не се връзва с музиката. Подаваните цитати към скандинавската екстремна сцена са доста елементарно интерпретирани като за пред публика, която не е виждала и чувала оригиналите.

Pokerface

Pokerface

Стигаме до програмното и едноименно на новия им албум (30.03.2017 г.) парче – „Game On”, където желанието да се вкарат всякакви влияния е убило музиката. Редуването на рифови китари с Hip-Hop похвати, агресивни и разпяти дамски вокали, както и смесването на Rock`n`Roll със спомени от съветската естрада, прави от песента невъобразим аморфен хаос. Кавърът на ARCH ENEMY „You Will Know My Name” се опитва да поправи това впечатление, но е изпълнен технически непрецизно и опростенчески. Нежеланието на групата, и специално на певицата им да слезе от сцена, води до доста лигаво изпълнение на кавър на „Ace of Spades” само с меки вокали, което пък удари по имиджа им на екстремна група. От 2014 г. Александра се подвизава и като вокалистка на КОРРОЗИЯ МЕТАЛЛА, ако се чудите къде се затри и тази руска класика… Вписвайки резултатите от неравната борба, установявам, че всичкото усилие е траело малко над половин час. Половин, но какъв!?!

Frantic Amber

Frantic Amber

Макар вокалистката Elizabeth Andrews да е обсебила имиджа на дамската по своя замисъл група FRANTIC AMBER (Много трудно се намират сносни барабанистки!!!), шведският квинтет всъщност идва при нас без идейния си носител – китаристката Mary Säfstrand. Замества я друга шведка – Milla Olsson. Поклонът, който е представлявала групата при създаването си към ARCH ENEMY е преодолян през годините и днес момичетата и колумбийският им барабанист представят свои уникални парчета от единствения си засега албум – „Burning Inside“ (17.04.2015 г.).

Frantic Amber

Frantic Amber

Elizabeth Andrews има завидно количество сценични костюми, които сменя за всеки концерт. Трябва да отбележим, че в София бе избрала да бъде с най-ефектния си такъв, който пасва на музиката им, а не е просто демонстрация на сексапил. Това прикова погледите и фотоапаратите ни в 22:45 ч., когато FRANTIC AMBER се качиха на подиума. Епично клавирно интро не успя да ни подготви за ударния, агресивен, шведски Black/death Metal, който развя здраво всички коси със самото начало на сета. Свирнето е изключително прецизно и ясно, но личи, че нещата вървят по клик. Съвършеният синхрон е със студийни параметри, въпреки че групата не си води тон-режисьор. Качеството на озвучаването в Live & Loud и нашият човек са достатъчни за шведското изпълнние.

Frantic Amber

Frantic Amber

Макар композициите да са ограничени стилово, не липсват уникални за всяка песен решения както в мелодичността, така и в ритмиката. Изцяло агресивните вокали на Andrews са изтръгнати с такова чувство, желание и естественост, че сценичното й превъплащение е като някакъв вид екзорсизъм! Особено в контраст с нежните благодарности между песните, когато изпълнителката разкрива и чаровната си усмивка, напълно липсваща във фотосесиите на групата. Рядко в песните има добавени цели семпли с клавири или пиано. Прецизните сола влизат с точност до милисекунда и тънката хореография осигурява на струнничките поле за изява. В „Drained” дамата зад микрофона ни изненадва и с меки вокали, поднесени елегантно върху ориенталски ладове, вплетени в парчето. Агресията ни помита, но не сме лишени и от запомнящи се мелодии!

Frantic Amber

Frantic Amber

Когато викаме FRANTIC AMBER на бис, те забиват една много музикална версия на „Hammer Smashed Face”, но изпълнена с бесен ентусиазъм! Няколкото поправки по сценичния сетлист се разминават с действителността и в крайна сметка изглежда, че сме лишени от един трак, в сравнение с други дати, но пък недоволни нямаше.

Сетлист FRANTIC AMBER:

  Intro

 1. Burning Inside
 2. Bleeding Sanity
  Intro

 1. Soar
 2. Self Destruction
  Intro

 1. Entwined
 2. Drained
  Intro

 1. Ghost
  Бис:

 1. Hammer Smashed Face (CANNIBAL CORPSE cover)

 

Rock Thrashler
19.04.2017, Club Live & Loud


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Enthrallment празнуват 20 години

Статистика

 • 370,471 hits
%d bloggers like this: