The Other Side

Начало » Българска сцена » Четири бисера от региона под диригентството на червените ластици (CHRONOSPHERE, SPEEDCLAW, INFLICT, HECKTIC)

Четири бисера от региона под диригентството на червените ластици (CHRONOSPHERE, SPEEDCLAW, INFLICT, HECKTIC)

Категории

Архив


Освен че подкрепи завръщането на култовата гръцка Thrash Metal банда CHRONOSPHERE в България, клуб Live & Loud подсигури на гостите си качествена и разнообразна програма от групи, които да направят концерта пълноценно преживяване! В такъв формат събитието си заслужаваше трижди посещението. Което прави от нашия разказ необходимо четиво за пропусналите го.

Chronosphere

Chronosphere

Малко след 21:20 ч. на сцената се качват едни момчета, които нямат наситена концертна програма, но по  всичко личи, че репетират често и доста сериозно! Младите Thrash-ъри от HECKTIC застъпват в своя репертоар както агресивните рифове и вокали, така и мелодичността. Сложната и често сменяща се ритмика обогатява песните им. Ту агресивните, ту мелодични бек-вокали също са решени индивидуално за всяка песен. Творбите от дебютното им ЕР ту избухват в метална оргия, ту притихват в мелодични отстъпления, напомнящи Melancholic Thrah Metal. Новата песен, която свирят за нас – „XII”, е обогатила още повече ритмиката и уникалната си автентичност, доближавайки се като решение до зрелите композиции на KREATOR.

Hecktic

Hecktic

Озвучаването в клуб Live & Loud е висок клас, но когато към това се добави и грамотното му ползване от музикантите резултатът е впечатляващ! HECKTIC звукоизвличат много чисто, чуваемо и съвършено натурално. Всеки тон, удар, дума, при наблюдателност, могат да бъдат видяни на сцената. И този синхрон в композицията е страхотно удоволствие за ухото! Една от най-обещаващите ни млади Thrash Metal групи се представи с перфектния 35-минутен гиг.

Inflict

Inflict

За разлика от първата група INFLICT концертират доста активно напоследък. В 22:10 ч. те стартират демонстрацията на узряването си. Кавърът на ODD CREW им се лепи и е индикация за малко по-модерните им търсения. Modern Metal/Hardcore инвенциите в авторския им материал включват сполучливи и вълнуващи мелодични решения, но и доста цитати от съвременната сцена. Вокалистът им Аспарух Попов в желанието си да бъде агресивен доста запушва гласа си и произвежда повече демонстрация на усилие, отколкото пеене. Барабанистът им добавя сполучливи чисти бекове. Неувереното търсене на тоновете между двамата китаристи сякаш бива увенчано и от техническия проблем с едната китара, чието обрудване не е подсигурено с достатъчно внимание.

Inflict

Inflict

Ентусиазираното напъване над микрофона логично води до бърза загуба на способността да се контролира тона, особено на местата, където техниката на пеене се сменя. Въпреки своите козметични проблеми, INFLICT имат в композициите си специфичен усет към минорността, което ги прави група с потенциал да произвежда уникалното си творчество. Богатият им сценичен опит, обаче, не ги спасява до сега от грешките на чистия ентусиазъм, където отговорността към песните все още се пренебрегва до известна степен. Само за 30 минути момчетата натрупаха твърде много негативи, а публиката освободи пространство пред сцeната, въпреки енергичните подкани да се приближи.

Speedclaw

Speedclaw

Хърватските манияци SPEEDCLAW са се посветили на това, да се поклонят на всичките си вдъхновения, макар да го правят в авторско творчество. В 22:55 ч., обърнати с гръб към публиката, те забиват въвеждащ риф. Макар да наблягат на скоростта, влиянията и цитатите им са както от Thrash-а, така и от Heavy Metal класиките. Ритмиката е строго опростена, докосваща пънк-а. Барабанистът им се съсредоточава в правия ритъм, без да прави преходи, които да разгърнат композициите и да помогнат на колегите му. Редките случаи, когато се сменя темпото, барабаните просто спират, за да започнат с новия ритъм. Много ясни са цитатите от ранните IRON MAIDEN. Новото парче от подготвеното да излиза ново ЕР е насочено повече във VENOM/MOTORHEAD ракурс, но двойното соло на терца го връща към споменатото влияние.

Speedclaw

Speedclaw

Хърватският квартет е обладан от ентусиазъм, но опростенческият им подход сваля от качеството им. Закотвяйки най-силните си песни в хибрида на VENOM/MAIDEN вдъхновенията, те ползват агресивния маниер на първите, както и сола и мелодичен бас от вторите. Разхвърляните в сета кавъри на EXODUS и SEPULTURA се изпълняват непрецизно като риф и с доста разпяти вокали в сравнение с оригиналите. SPEEDCLAW биха могли да станат доста интересно явление, ако преодолеят ограниченията си както в технически, така и в чисто философски план относно музиката си. Към актуалния момент ни показаха 45-минутен поклон към шумният NWOBHM.

Chronosphere

Chronosphere

Десет минути преди полунощ хедлайнерите също ни показват своите гърбове, за да избухнат с чисто натуралното си свирене. CHRONOSPHERE предлагат мелодичен Thrash Metal, който до голяма степен е белязан от авторски идеи! Песните им също са белязани от пънк влияния, но преходите на барабаните и смяната в ритмиката са на много високо ниво. По-сложни, по-мелодични или повече Groovie, програмата им задържа вниманието в музикален план.

Chronosphere

Chronosphere

Прави впечатление, че групата е изоставила ултра-подвижната хореография с множеството шпагати и скокове, с която ни събраха погледите при предишното им гостуване. Тогава музиката им не бе поднесена с необходимото внимание към детайла. Заедно с напусналите ги гимнастически крайности момчетата от групата са подобрили техническите си умения като музиканти. Дори старите си песни CHRONOSPHERE свирят така, че да ги чуем и отличим от общата картина. Музикалните стандарти, които гърците са покрили са достигнали доста високо равнище. За разлика от останалите групи, които изискваха от публиката активност, квинтетът сърдечно благодари на публиката си и сподели задоволство от софийските си концерти. И получи горещи фенове чрез свирене и отношение! Макар съвсем да не бяхме препълнили клуб Live & Loud, CHRONOSPHERE свириха като за пред хиляди. След като изчерпват предвидения си сетлист момчетата забиват и кавър на „Ace of Spades” без да бъдат подканяни. След това ги викаме и на истински бис! След кратка консултация помежду си, удрят парче от дебютния албум на IRON MAIDEN, обогатено от личния им почерк.

Започнах с богатата програма на това събитие. Бих завършил с дълбокото задоволство от музиката, която и четирите групи предложиха. А CHRONOSPHERE ги видяхме пораснали сериозно!

Rock Thrashler
13.04.2017, Club Live & Loud


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: