The Other Side

Начало » Новини » Книги » Излезе от печат първото българско психологическо изследване на хеви метъл културата

Излезе от печат първото българско психологическо изследване на хеви метъл културата

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Последни публикации

Категории

Архив


На 2 март от 18 часа в „Арт салона“ на Радио Варна ще бъде представена книгата на д-р Ана Стефанова – „Хеви метъл културата – изследване по аналитичнопсихологическа антропология“.

„Основните приноси на това изследване се свързват с прочита и тълкуването на хеви метъл културата от една психологическа гледна точка. В своята цялост книгата на Ана Стефанова предлага един сериозен психологически анализ на актуален социален феномен. Тази книга тематизира и идентифицира хеви метъл културата и нейните влияния през психологическата система на Карл Густав Юнг. Тя предлага един необичаен поглед към метъла, като прави оригинална интерпретация, даваща картина на феномена хеви метъл от психологическа гледна точка – една перспектива която, освен че систематизира проучвания феномен чрез рационална научна процедура, търси обяснение за него в природата на несъзнаваното, проявена в динамиките на архетипи, символи, образи.

Проучването е иновативно по отношение на избрания материал – вниманието на Ана Стефанова се фокусира върху предизвикателен, противоречив, популярен и вълнуващ, но слабо проучен в България феномен – хеви метъл културата. Книгата е интригуващ и достоен отговор на това предизвикателство.

Със своите наблюдения и психологически тълкувания върху архетипната експресия на хеви метъла, разчетен като „една вътрешна сакрална територия, която е източник и цел на душата“, книгата провокира размисли, като едновременно с това докосва читателя на едно много дълбоко ниво и така помага на читателите да разберат тази субкултура в дълбок психологичен план.

Накрая, но не на последно място, бих искала да добавя, че с тази интригуваща и вълнуваща, богата на идеи, наблюдения и детайли книга, с избрания оригинален начин на концептуализация на проучения материал Ана Стефанова за пореден път се доказва като водещ и продуктивен български изследовател и експерт в полето на хуманистичната пост – Юнгианска дълбинна психология (наричана аналитична психология от Юнг).“

проф. д.изк. Лозанка Пейчева, ИЕФЕМ-БАН

Д-р Ана Стефанова завършва Медицински университет – София като магистър лекар и ВСУ „Черноризец Храбър” като магистър психолог. Защитава докторска дисертация в ИЕФЕМ-БАН на тема „Аналитичнопсихологически подход към българския фолклор“, с акцент върху нестинарския обреден комплекс. Доктор по фолклористика, изследовател в областта на аналитичнопсихологи- ческия анализ на явления от традиционната култура, тя има множество публикации в областта, в чужбина и в страната. Ана Стефанова има поредица участия в изложби и художествени проекти. Тя е илюстратор на алегориите на Самюел Джонсън и бележките на д-р Стефка Ричи по тях в съвместната им книга „Pleasures of the Imagination”, излязла във Великобритания; автор и илюстратор е на книгата „Приказки отвъд мъглите”, излязла през 2016 г.

Хеви метъл културата – изследване по аналитичнопсихологическа антропология


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Enthrallment празнуват 20 години

Статистика

  • 370,471 hits
%d bloggers like this: