The Other Side

Начало » Българска сцена » Погребението започна: DARK FUNERAL и CARACH ANGREN в София на 9 декември

Погребението започна: DARK FUNERAL и CARACH ANGREN в София на 9 декември

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Категории

Архив


DARK FUNERAL са сред праотците на жанра Black Metal, заложили мрачните и зли основи на възпяването на вечната омраза и нескончаемата борба между мрака и светлината – групата е основана от китаристите Blackmoon и Lord Ahriman през 1993 г. Екипът на The Other Side е в столичния клуб Mixtape 5, за да ви направи съпричастни към събитието.

Dark Funeral

Dark Funeral

Съвсем точно според обявеното разписание, на сцената са добре познатите на читателите ни CUPOLA, които след интрото откриват вечерта с „Legacy of the Faceless God“. Песента е част от излезлия преди година втори албум „Pandæmonium“ и вкарва необходимата доза енергия на влизащите в клуба фенове. Докато публиката се точи като охладена ракия, следва „Day of Bereavement“, а след нея „War“ – ударната песен от дългосвирещия им дебют „Mistaken by Design“.

Cupola

Cupola

CUPOLA показват завидно сценично поведение, вокалистът им Данчо освен вокални възможности, показва как трябва да се държи един фронтмен, не случайно той се вля и в редиците на друга водеща българска група – HYPERBOREA. Но да се върнем на концерта, следват „Open the Gates“, „…as Eons Fade“ и аплодисменти!

Cupola

Cupola

Следват LIEVEIL. Бих оприличил варненския квартет като двутактен компресор. Безкомпромисно набиват чуковете в съзнанието на невинния слушател. Няма шега, това е втората българска група, излязла на сцената Wacken Open Air (това се случи тази година), така че настоящото завъртане на планетата ни около слънцето за тях завършва по най-успешен начин.

LieVeiL

LieVeiL

Компресорът нагнетява атмосферата. Шуууммммм! След второто парче фронтменът поздравява публиката:

– Здравейте! Следващата песен е „Демагог“ и е поздрав за всички политици! – тогава обръщам внимание, че барабанистът е с фланерка на съгражданите им A-MORAL, познати със социално ангажираните си парчета.

LieVeiL

LieVeiL

Докато LIEVEIL набиват чуковете мощно, някъде към 20:45 ч. билетите на входа вече се късат по-интензивно. Постепенно „Тейпа“ се поизпълва. Мартин Николов изкоментира: „В момента са 350“. На мен ми направи впечатление, че „северната трибуна“ на клуба е затворена.

Carach Angren

Carach Angren

Мрак. Интро. CARACH ANGREN. Шокиращ грим, черни одежди. Огън, пламъци, пушеци и син камък.

Carach Angren

Carach Angren

Установих, че е добре този състав да се гледа фронтално, за да се види и оцени цялостната им жестоминистична хореография. Вокалът определено имитира Dani Filth, както вокално, така и като имидж, но е само една имитация. Повече му се получава, когато „грухне“. Гримът, чупенето на стойки и пърформансът не правят музиката. Вряк-вряк, семпли-семпли… И няма басист, което според някои е богохулство. Изврякаха си репертоара, но нашият репортаж за тях не свършва (това бе безпощадната ми обратна връзка в тефтера).

Carach Angren

Carach Angren

Но ето, че се разрових във въпросния тефтер, където съм записал, подобно на репортер от старата школа, мнения на фенове за CARACH ANGREN:

„Нема такава чекия!“

„На клиповете са по-добри“.

„Абе, не са лоши“.

„Празно, празно, прано, музикално ПРАЗНО“.

„Копират DIMMU BORGIR“.

„Цирк“.

„Цирк, който няма място в този стил“.

Carach Angren

Carach Angren

„Чудесен Sympho Black Metal! Барабанистът и вокалистът им са много атрактивни, искам да се запозная с тях! Убедително сценично поведение!“

„Хубав пърформънс“.

„Никога не ги бях чувал, но ми харесаха. Технични са. Определено си изпипват инструментите. Вокалът бе на точното място.“

А Данчо от CUPOLA отсече: „Яки бяха!“

А пък един фен на българската сцена сподели: „Дойдох, слушах CUPOLA и LIEVEIL, и сега ще ми свирят други групи!“

Carach Angren

Carach Angren

Пишейки този репортаж, отпивам глътка скоч, малко сода, разтръсквайки крайниците за да заземя енергията на гореспоменатите цитати на феновете, продължавам с описанието на погребението от предния петък…

Dark Funeral

Dark Funeral

Погребението започна в 23:10 ч. В залата са влезли вече около 500 фена, които още от първите акорди започват да се кефят, куфеят и разметат волоса. Сред електората, допушващ цигарите отпред голям хит стават флаерите за предстоящия концерт на 11 април на други класици на жанра – MAYHEM. Хората се кефят с особена жар да ги получат от „човека с флаерите“, разбирай жадния редактор на The Other Side, т.е. моя зла милост.

Dark Funeral

Dark Funeral

Lord Ahriman се пъчи като алфа-мъжкар, фронтменът Heljarmadr, познат ни и от гостуването на GRA няколко месеца по рано, стъпил с чепик върху монитора, а и групата като цяло, показват това, за което са дошли – да ни покажат 100% зъл и безкомпромисен Black Metal!

От самото начало, през целия концерт и до края между песните се чува:

– … Satan…

Когато настъпи сакралният миг да се представят, Heljarmadr извика:

– Good Evening, Sofia! Are you ready?! – ем, готови сме, ха ха.

Поредният „Сейтън“, но май прекаляват с пушеците. Нищо, да има. Иван Иванов от VELIAN определено се кефи, а Васко Катинчаров (Фрактура) цъка по смартфона, съвсем неутрално, явно си записва въпросите, по които да ги разходи след концерта.

Dark Funeral

Dark Funeral

Някъде из тълпата навън се чу: „Скучни са ми, отегчават ме“ – отбелязваме за протокола. А пък един изтупан човек, който искаше да влезе, се отказа при преспективата да плати 50 лева вход за да гледа непозната му блек група. Бирата в заведението е станала 3,50 лева, честито на печелившите.

Dark Funeral

Dark Funeral

Портите се отварят, Сатана! DARK FUNERAL са велики! Когато димът се разсее, усещам мрачното си погребение… Едва ли е излишно да споменавам, че единственото ми присъствие в Каварна е било заради тях. Тогава те смразиха кръвта на присъстващите на стадиона. А в „Тейпа“ отново пушеци, пушеци.

Dark Funeral

Dark Funeral

Неофициалното афтърпарти продължи в The Black Lodge до ранното тръгване на метрото , където в опит да допиша тези редове в тефтера изгубих тънкописеца, но пък се получи яко танцувално парти. На следващия ден имах репетиция за един друг концерт, но това е друга славна история.

Mrazek

9 декември 2016 г., клуб Mixtape 5, София

Фотограф: Димитър Баръмски ©

Още галерии:

LIEVEIL и CUPOLA

CARACH ANGREN

DARK FUNERAL


има 1 коментар

  1. […] Източник: Погребението започна: DARK FUNERAL и CARACH ANGREN в София на 9 деке… […]

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: