The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » AMON AMARTH и GRAND MAGUS: Добре дошли на нашият викингски празник!

AMON AMARTH и GRAND MAGUS: Добре дошли на нашият викингски празник!

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

Концерт на Ashes Of Ares

Концерт на Yarotz в София


AMON AMARTH нападат Европа с мащабно шоу, демонстриращо завладяващите им способности. Придвижването на армиите бе по берзъркарски хаотично и сблъсъкът се случи в зала 5 на Интер експо център.

Amon Amarth

Amon Amarth

Няколко минути преди обявеното начало в 20:00 ч. гръмва епично оркестрирано интро, предвещаващо сета на триото GRAND MAGUS. Майсторите на среднотемповите епики започват с две от най-интензивните си песни. Може би тук е момента да споменем, че шведската метъл сцена не изпитва проблем да интегрира музиканти, спокойно преминаващи между стилове като Heavy Metal, Death Metal, Black Metal и Stoner Rock и да ги споява с мелодичност. Случаят с тримата човека на сцена е именно такъв – легендарни музиканти, изявяващи се или изявявали се в легендарни формации… След динамичното начало, групата навлиза в умерения епичен Heavy Metal, където парчетата не блестят със сложност, а основното им достойнство е перфектното изпълнение. Забележителен е барабанния сет на Ludwig Witt, представляващ подобие на този на Ringo Starr… Това не пречи на функциите му, разбира се. Все пак и Dave Lombardo свири на подобен. Гост на баса е легендарния мултиинструменталист, майстор предимно на клавишите, Per Wiberg, който се е вписал забележително и с бек вокалите си при своите колеги от SPIRITUAL BEGGARS! Основното гърло и китара – J.B. Christoffersson, впечатлява със силния си глас и умело боравене с инструмента.

Grand Magus

Grand Magus

GRAND MAGUS бързо навлизат в епичните си MANOWAR-ски песни, където чувството замества виртуозността. Там, бих ги нарекъл елементарните барабани, падат с часовникарска точност, за да ни вдъхновят да скандираме ритмично с групата. Дългите им за такава структура композиции често включват по две китарни сола, които оголват звука на натуралната бас линия. Зад транспаранта на шведите има дълбочина, от която извира щорм от димни ефекти, сякаш настъпваща буря чака да узрее… Преди да посветят финалната си песен на България, групата ни предлага кратко дръм соло, което също не е препълнено със смайваща сложност. Определено песните на GRAND MAGUS не могат да ни хвърлят във благоговеещ възторг, но тяхното създаване явно е било с цел да се интерпретира класическия heavy metal и неговата епична страна. Имахме възможността да се разпеем славно на сета им и да си прекараме чудесно по време на 50 минутния им спектакъл.

Grand Magus

Grand Magus

Сетлист GRAND MAGUS:
01. I, thе Jury
02. Sword оf the Ocean
03. Varangian
04. Steel Versus Steel
05. Ravens Guide Our Way
06. Kingslаyer
07. Iron Will
08. Like The Oar Strikеs The Water
09. Drum Solo
10. Hammer Of Thе North

Феновете

Феновете

Неразбираем остава горкият плач за лош звук в тази зала от „специалистите“ по акустика! Някакъв стаден инстинкт на претенцията е легнал върху репутацията на мястото съвсем неоправдано. Много приятно бе и човек да види многобройна публика на такъв концерт, като от по-бедните на събития години. А усетът на българския метъл фен е безпогрешен за тези неща!

Amon Amarth

Amon Amarth

Мащабният сценичен декор завладяваше въображението и твореше от концерта доста живо преживяване. Двата реда стълби с гигантския викингски шлем между тях напомняха на амбициозните спектакли на ЕПИЗОД от 90-те… AMON AMARTH безжалостно ни удариха със знаменитото „The Pursuit of Vikings“, давайки ясно да се разбере, че почивки и компромиси няма да има! Огромен трикомпонентен транспарант заобикаря групата с подходящия пейзаж. След втората песен Johan Hegg ни поздравява с доста добро произношение на родния ни език:

– Добър вечер, София! Добре дошли на нашият викингски празник! Как си?

Amon Amarth

Amon Amarth

Специфичният стил на групата пулсира с публиката си. Мелодичните и едновременно тежки китари зоват да ги следваме. Гръмотевичните барабани са контрапункт на тези на GRAND MAGUS – огромно богатство от уреди за звукоизвличане. Двама викинги водят битки по сцената, веят знамена, опъват лъкове или размахват брадви. На определен период от време светлините гаснат между песните и когато осветят усмихнатия фронтмен, декора е сменен. Изумяваше смяната на огромните викински транспаранти! Съвременната технология би позволила прожектиране на картини, но шведите се бяха спряли на големи картини, които падаха за секунда в тъмнината, за да разкрият следващия тематичен пейзаж зад огромната сцена. А и строго черната основа не може да се прожектира…

Amon Amarth

Amon Amarth

Съвкупността от Heavy мелодичност, Black/Death агресия и Thrash ритмика, за щастие, е известна на огромна част от метъл феновете и не се нуждае от подробно описание. Сетлиста бе подбран, за да представи една тематична викингска история, режисирана благодарение творчеството на AMON AMARTH. Поздравите, наздравиците и благодарностите на български език не секваха между изпълнените песни. Краткото соло на барабаните представяше повече интензивността на свирене в групата. Предимно бързите песни удряха със собствения си заряд, радвайки различни по вкус фенове със здрав метализъм. Строго агресивните вокали не предлагат различни техники, но изразяват всичко, което групата представлява.

Amon Amarth

Amon Amarth

(Най-после ненаситното жадно войнство освобождава подстъпите към дрождените чучури и списващият може спешно да се възнагради за преживяното в битката!!!)

Докато настойчиво и шумно подканяме AMON AMARTH да ни наградят с още от тяхното блюдо, от дъното на сцената изскача огромен морски змей, който клати озъбената си глава, докато пляска с опашка чак на другия край на сцената. Съвършеното преплитане а останалите сценични ефекти ни пренасят в открито море, докато слушаме последните три песни. Мащабният спектакъл, подкрепен от здрава музика е достоен за филмиране! Сигурен съм, че след това турне ще можем да си върнем част от преживяването с ново DVD от шведите, така че да може да видите нещо повече от моите бедни снимки и от портретите на колегите. Hegg налага змея с чука на Тор сред кълба от дим…

Amon Amarth

Amon Amarth

Топлите усмивки и сърдечни благодарности ни връщат към реалността. AMON AMARTH раздават сувенири на почитателите си и се снимат с българската публика. Видяхме шоу, каквото малко хора допускаха, че ще се случи. Едва ли викингите ще ни пропуснат и при следващата си акция!

Amon Amarth

Amon Amarth

Сетлист AMON AMARTH:
01. The Pursuit of Vikings
02. As Lоke Falls
03. First Kill
04. The Way of Vikings
05. At Dawn’s First Light
06. Cry of the Black Birds
07. Deceiver of the Gods
08. On a Sea of Blood
09. Destroyer of the Univеrse
10. Death in Fire
11. One Thousand Burning Arrоws
12. Father of the Wolf
13. Runes to My Memory
14. War of the Gods
Биc:
15. Raise Your Horns
16. Guardians of Asgаard
17. Twilight of the Thunder God

Rock Thrashler

Още галерии от концерта (Фотограф: Unholy Union ©):

AMON AMARTH

GRAND MAGUS

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Nile в София

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 202 други абонати

Концерт на Watain

Концерт на Cult Of Occult в София

W.A.S.P. в София

Статистика

  • 661 634 hits
%d блогъра харесват това: