The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Диви гласове. Елена” от KAUFMANN PROJECT в “Картини от една изложба”

“Диви гласове. Елена” от KAUFMANN PROJECT в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Когато живее в Париж Мария Кауфман сънува, че глас й казва да направи по нов начин „Йо игра, оро” – обредна песен от „Ново село, Видинско”, която се изпълнява с игра на Великден или Спасовден. Обажда се на майка си, професор д-р Димитрина Кауфман и решават да опитат. Целта е да се възроди архаиката, магическото и дивото звучене, типични за нашия фолклор. Обсъждат в къщи коя певица е подходяща за такъв род изпълнение. Бащата на Мария – академик Николай Кауфман, казва, че певицата, която е най-подходяща и носи тези качества, е Елена Божкова.

Веднага след създаването му „Орото“ е харесано от режисьорката Златина Русева за нейния филм „Севт безсмъртният. Тайните на един тракийски цар“, а Мария е поканена да направи още музика за филма като композитор и изпълнител. Всичко това дава повод на триото Мария, Елена и Димитрина да решат, че си заслужава да продължат нататък.

Kaufmann Project - Диви гласове. Елена

Kaufmann Project – Диви гласове. Елена

Така се ражда идеята за „KAUFMANN PROJECT – Диви гласове „: “ KAUFMANN PROJECT“, защото е по идея на Мария Кауфман, а “ Диви гласове “ защото солира Елена Божкова с нейния изключителен глас и защото първоначалната идея е за възраждане на първичната дива магическа сила на българския фолклор.

Елена Божкова е една от последните оригинални певици, отраснала в автентична фолклорна среда, при която връзката със старите поколения изпълнители не е била прекъсвана и е естествен носител на стари вокални и орнаментални техники. Нейният глас притежава невероятно стихийно звучене, тя силно контрастира темброво и регистрово с „Шаманския хор”, който е обединяващо звено между отделните произведения в проекта.

„Шаманския хор” се изпълнява от алтите Силвия Ненкова, Димитрина и Мария Кауфман. Основа на този хор е най-ниският женски глас в България – басбаритонът Марияна Павлова. Поради изключително оригиналния й тембър й е отредена „мъжка” жреческа функция, която подсилва мистиката на произведенията. Шаманският хор изпълнява магически заклинателни формули, върху които се гради основата на повечето от произведенията в проекта за да звучат едновременно архаично и съвременно.

Ето как Мария Кауфман ни въвежда в албума „Диви гласове. Елена “:

„Жената ражда, посреща и изпраща живота. В древността на Балканите жените са изпълнявали магически ритуали като медиатори между този и онзи свят. В българския фолклор са се запазили почти до наши дни в женското пеене и игри елементи от древни магически практики. Именно това е и причината групата ни да реши да посвети всеки свой албум на една от солистките си. Елена е първата и главна солистка на групата. Елена е и едно от най-красивите женски имена и е обвързано с историята на Балканите от хилядолетия.

Искахме да се възстанови, доколкото е възможно, изгубената връзка на музиката с нейния езически ритуален контекст и да се събуди нейната огромна първична сила. За целта се насочихме към архаични мелодико-ритмични модели, с мантрично-заклинателно звучене, често долавяни в характерните български неравноделни размери, които принадлежат към най-древните пластове на българската и балканската народна музика“.

Така в основата на изпълненията на „KAUFMANN PROJECT – Диви гласове“откриваме принципите на старата балканска полифония, полиритмия и полиметрия, съчетани с елементи от африканска полифония и източноправославните песнопения. Това рязко контрастира с познатите ни досега в творбите на редица съвременни изпълнители привнесени хармонични композиторски техники, типични за западноевропейската музика. Димитрина и Мария Кауфман за разлика от тях се стремят да създават музика, която да внушава идеи за древните екстазни практики, но е предназначена за слушане от хората на ХХI век.

Радиопремиерата на албума „Диви гласове. Елена“ ще се състои в навечерието на Деня на народните будители, в събота, 29 октомври, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY и ENSIFERUM на Sofia Metal Fest 2022

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 194 other followers

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

Концерт на Dream Theater и Devin Townsend в София

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 617 606 hits
%d блогъра харесват това: