The Other Side

Начало » Българска сцена » Doom Over Sofia – първите сълзи на обречените

Doom Over Sofia – първите сълзи на обречените

Категории

Архив


Американският поет и драматург Едгар Алан По (Edgar Allan Poe) е сочен за бащата на криминалния жанр в литературата. Но едва ли е подозирал, че написвайки през 1845 г. поемата „Гарванът“ („The Raven“), той ни фокусира върху един нов жанр, който в днешно време бих нарекъл „обречена съдба“… или Doom… Не са една и две Metal групите, които използват негови персонажи („My Lost Lenore“ на TRISTANIA или „Anabel Lee“ на LYCIFIRE). Според очевидци, рециталите му на „Гарванът“ са били значими събития в културния живот на източното крайбрежие: при приглушена светлина, той е цитирал поемата, в която героят му, отчаяният от безнадежност млад мъж разпитва за своята умряла възлюбена Lenore долетелия в стаята гарван. Отговорите на черната птица са „…Nothing more… Nevermore…“ – при рециталите авторът набляга на гаРваното „Р“(Напоня ли ви за името на една известна група?). И публиката е изпадала в състояние, сълзи, рев, носни кърпички, обреченост, трагична участ, подобно на това, в каквото изпаднах когато слушах на живо MY DYING BRIDE… или на Doom Over Sofia… и след това.

Mourning Beloveth

Mourning Beloveth

Концертът започна с леко закъснение, но това няма да има никакво значение и занапред няма да ви посочвам часове. Тук те, секундите, минутите и часовете нямат смисъл, както нямат смисъл и в обречените поеми на поета. Удряйки по две питиета за здравето на рожденичката Анжела (Да си жива и здрава, и не един концерт на СЕВИ да гледаме още!), усещаме, че сме готови…

Shores Of Null

Shores Of Null

Италианците SHORES OF NULL имаха честта да открият. Вече около 70 души сме вътре и започваме да попиваме атмосферата на отчаяние.

Shores Of Null

Shores Of Null

На втората им песен се появи неприятен бръм, но озвучителят се справи безупречно със ситуацията. Тежките вокали на фронтмена ни въвеждат в „онова състояние“, за което писах по-горе. Групата съобщи, че работи по нов албум и представи нова песен от него.

Shores Of Null

Shores Of Null

Неколцина от феновете ми споделиха, че за тях това е откритие. Момчетата не пропуснаха да си направят „селфи“ снимка с публиката.

Isole

Isole

Шведите ISOLE са на сцената за кратък лайнчек. Очаквам ги с нетърпение, едно от моите открития през последните години (Гога, адаш, надраве!). И не само мои. Клубът се изпълва още повече…

Isole

Isole

Започнали в началото на 90-те с името FORLORN, днес те са ISOLE (което има същото значение, вижте какво казва за Daniel Bryntse за това). Музикално напомнят великите CANDLEMASS и SOLSTICE. Развивайки идеите си по свой уникален начин, със свое лице.

Isole

Isole

„Добър вечер, София! Ние сме ISOLE от Швеция!“ – започнаха с „Calm Hunter“ от едноименния албум. Личи си, че се забавляват и се наслаждават на свиренето си. Свирят и парчета от по-старите си издания.

Isole

Isole

Отново любимо парче – „Dead to Me“. Барабанистът Victor Parri е машина. По едно време единият панорамен микрофон падна върху фуса му, той с хладнокръвно движение го отстранява, все едно гарга (гарванът, носещ отчаяние и обреченост) си е изръсила перушината. Групата е с тотално присъствие на сцената.

Isole

Isole

Поднасяйки ни още три песни от по-стари албуми, ISOLE оставят залата и енергията подготвени за предстоящото да се случи.

Mourning Beloveth

Mourning Beloveth

Чакаме MOURNING BELOVETH. На тях им предстоеше да спрат часовника. Започнаха… Тежко, тежко… Бавно… Като родопска песен… Емоциите… Те са от групите, „които създават вселени“

Mourning Beloveth

Mourning Beloveth

Не случайно пренасям записите от тефтера си, без да украсявам допълнително (като изключим добавянето на някой-друг курсив или удебелявнане на текста), искам да предам състоянието си от тогава. „Това е първата Doom група, свирила у нас!“ – емоционално споделя един от феновете. Аз пък си спомням първите им демо записи, които те ми изпратиха в своята зора. Споделих им го. Беше мило.

Mourning Beloveth

Mourning Beloveth

Часовникът спря. Обречени сме.

Mourning Beloveth

Mourning Beloveth

Направи ми впечатление, че фронтменът, когато няма вокални партии, сяда отзад и си куфее… И когато дойде редът му, излиза и ни помита. Като родопска песен в ирландско изпълнение. Трудно е да опиша преживяното. Вие трябва да си го опреживеете, да изплачете своите сълзи, да избършете своите си сополи… Вселената е създадена! Времето в нея е спряло.

Ereb Altor

Ereb Altor

EREB ALTOR. За широката публика са повече известни със своя трибют за великите (великия) BATHORY. Шведи за един безсмъртен швед. Леко отклонение. Присъстващите в Live & Loud са над 150 души вече.

Ereb Altor

Ereb Altor

„Прекрасно е, че сме тук!“ – казва те и зпочват с химните на BATHORY. Какво и колко, да сте били там, да знаете. А тези, които са били там, те си знаят и без да им казвам.

Ereb Altor

Ereb Altor

Двама души от ISOLE отново са на сцената с EREB ALTOR, а един пич на бара е пълен двойник на младия Quorton. На няколко души ни се стори, че великият скалд се е преродил и дошъл при нас. Не, не сме употребявали наркотици.

Novembre

Novembre

Италианските класици на Doom метъла NOVEMBRE споделиха, че са щастливи да са тук за първи път.

Novembre

Novembre

След предхождащите ги участници във фестивала, на мен лично ми бяха леки, разминавайки се с вибрациите ми, но това никак не умаловажава изпълнението им. И съдейки по реакцията на феновете, италианците бяха успяли да задържат и канализират водовъртежа от енергия. Може би, тяхното свирене бе нужно тук и сега, за да заземи по най-добрия начин създадената силна енергия, витаеща в пространството.

Novembre

Novembre

А хората продължаваха да се тълпят пред щанда с артикули на групите, купувайти тениски, винили и дискове.

Upyr

Upyr

Наистина нетрадиционно, но доста сполучливо, българският участник URYR бе оставен да закрие това запомнящо се събитие.

Upyr

Upyr

Този път отсъствието на традиционнната за тях мултимедия по никакъв начин не намали въздействието на присъствието им. Напротив, те присътваха на сцената по възможно най-силния начин!

Upyr

Upyr

Не бях в състояние да отворя повече тефтера и да пиша каквото и да било повече. Оставям се на емоциите и спомените си от онази вечер. Мрак, мрак, чeрни химни, сенките се спускат в нощта. Тъмнина. Десетки хора пред сцената тръскат глави в транс (кой с коса, кой без)

Upyr

Upyr

Боро скача от сцената и на няколко пъти се смесва с феновете, правейки обиколки на пространството долу, омешвайки бели, червени и на места черни енергийни потоци. Преди всичко да затихне под ударите на Емо Щерев по чинелите…

Upyr

Upyr

Doom Over Sofia е събитие, което дълго ще кънти в главите ни и за което дълго още ще говорим… Но това не са последните сълзи, които ще пролеят на това място… На 15 октомври британците ESOTERIC (които са хедлайнери на Autumn Souls Of Sofia 2016) са на сцената на клуб Live & Loud, а на 25 и 26 ноември ви предстои фестивалът November’s Doom Days, отново тук. Както ми написаха в тефтера MOURNING BELOVETH в тази паметна вечер: „Doom Til Death“

Mrazek

клуб Live & Loud, София

Фотограф: Unholy Union ©

Фотогалерии от концерта: SHORES OF NULL, ISOLE, MOURNING BELOVETH, EREB ALTOR, NOVEMBRE, UPYR.


3 коментара

  1. […] Източник: Doom Over Sofia – първите сълзи на обречените […]

    Like

  2. […] ще е хедлайнер на второто издание на фестивала, провел се за първи път миналата година и дал сцена на MOURNING BELOVETH (Ирландия), NOVEMBRE (Италия), ISOLE […]

    Like

  3. […] път с четири банди, но отново мощно и мрачно… След първите сълзи, гарванът отново […]

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: