The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Sofia Thrashed is а Retreat to the Pub`s Day (Sofia Metal Fest ден трети)

Sofia Thrashed is а Retreat to the Pub`s Day (Sofia Metal Fest ден трети)

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

Концерт на Ashes Of Ares

Концерт на Yarotz в София


Третият ден на новия ни градски метъл фестивал на закрито започна със 20 мин. закъснение. Съдейки по студийните им записи, DIRTY SHIRT са на ръба на стиловата насоченост на събитието. Изглежда балканският компонент в музиката им, слага отпечатък и върху времевата рамка.

Kreator

Kreator

Преди да се пренесем на събитието, ще отбележим още една негова особеност. След над 30 години посещения на концерти, не съм допускал, че вече е възможно осветлението да ме изненада, още по-малко да ме удиви! Не говорим само за съвременните технологии. За щастие вече се изявява човека или екипа, който не само поддържа разнообразно осветяване, а и съобразява визията и настройките на прожекторите съобразно стилистиката на групата, която свири. Нямаше механично повторение на осветителски универсални решения и неадекватно примигване на разноцветни светлинки. Стилната неповтаряща се илюминация на Sofia Metal Fest бе най-добрата, която съм наблюдавал не само в зала Универсиада!

Dirty Shirt

Dirty Shirt

В 17:30 ч. сцената се пълни с осем музиканти, които се врязват в ситуацията с някакъв Hip-Hop Rock. Двамата им вокалисти предлагат сценичен контраст: Слабичко момче с вратовръзка извива високи чисти трели а възякичък металист задира умерено. Какафонията от различните инструменти се пренася и в прескачането между стиловете: Конвенционален рок се допълва от хип-хоп похвати, пънк стилистиката е смесена с реге, а върху хардкор забивките се наслагват румънски фолклорни компоненти. Този карнавален калейдоскоп не е завъртян в хармония, а се лута из налепените като кръпки влияния в едно натоварващо представление като от филм на Костурица. След третото парче DIRTY SHIRT се фокусират в нещо като бразилски hardcore с привнесени натрапчиви трансилвански чалга компоненти. Групата се биполяризира: Рок инструментариума влиза в употреба като имитация на SOULFLY, а цигулката и вратовързания вокалист се съсредоточават върху фолклорните изпълнения.

Dirty Shirt

Dirty Shirt

– За първи път сме тук, но имаме чувството, че сте невероятна публика. – Сервира ни румънската дружина доста нескопосан отклик на благосклонните ръкопляскания, с които, хората дошли да се забавляват, ги удостояват. Така поднесени песните им звучат по-добре от нещата, които може човек да чуе в мрежата от тях. Преди финалния трак ни разясняват колко са горди от трансилванските си корени и представят песента на фолклорна основа „Maramu“. Характерните за всякакъв планински фолклор протяжни подвиквания в интерпретацията с бърз ритъм на hardcore стават съвсем като индиански бойни викове. Румънците съвсем не са откриватели на проблема – той съществува и при някои наши формации, ползващи фолклорно вдъхновение… Едва 25 минути, а имам усещането, че съм на специфичен ресторант от часове… 130-те останали свидетели все пак изпращат групата с аплодисменти.

Сетлист на DIRTY SHIRT:
1. Ride
2. Freak Show
3. Moneycracy
4. My Art
5. Maramu

В 18:15 ч. свежите трашъри от Белгия EVIL INVADERS са готови да излеят мощта си върху нас. Изключително пъргавата им 80-тарска визия на метъл покорители е подходяща както за носталгици, така и за млади любители на живото шоу. Мощни псувни за парижкото летище отварят сета – объркване с багажа е лишило групата от голяма част от мърча им и до проблеми с инструментите. Бързият Speed/Thrash Metal става проводник на енергийния обмен между публика и група и четиримата строго „униформени“ музиканти ни сервират най-добрите си песни. Харшовото но и мелодично пеене също е вкоренено в 80-те.

Evil Invaders

Evil Invaders

EVIL INVADERS не крият дълбокото си вдъхновение от стари групи. Втората част от сета им е посветен на песни, които съдържат доста цитати от EXODUS, VENOM и ранните IRON MAIDEN. Накрая директно забиват кавъра на EXODUS „Fabulous Disaster“ в скоростна версия. Тук последва много грубо сваляне на групата от сцената и доста хора бяхме възмутени, защо точно свежите младежи отнесоха най-тежката рестрикция заради закъсняващото разписание. Говорим за под половинчасово избухване на чиста метъл енергия! Белгийците си взеха довиждане с около 450 фена, вдигайки финален шум с инструментите си, който трябваше да е предхождан от цяло парче! Момчетата отделиха след това доста време за най-горещите си почитатели, сливайки се с публиката пред мърч щандовете.

Evil Invaders

Evil Invaders

Сетлист EVIL INVADERS:
01. Fast Loud ‘N’ Rude
02. Driving Fast
03. Pulses Of Pleasure
04. Shot To Paradise
05. Siren
06. Stairway To Insanity
07. Fabulous Disaster (EXODUS cover)

Отпаднали песни:
08. Victim Of Sacrifice
09. Master Of Illusion

10. Outro

Появата и издигането на BATTLE BEAST бе за мен травматично преживяване, а представянето им на 28.01.2015 г., като съпорт на SABATON – кошмарен спомен. Обременен от тежък субективен негатив, подходих към сета на фините в 19:10 ч.

Battle Beast

Battle Beast

Групата с фронтдама заби уравновесяващо с класически Heavy Metal, преди да ударят две жизнерадостни диско парчета, напомнящи на истеричен EURYTHMIX и поп-изпят ERUPTION но с дисторшън. Басистът Eero Sipilä ни разясни колко не харесва клавир, след което клавиристът Janne Björkroth ни въведе в песен от стандартите на VAN HALEN. По-насетне BATTLE BEAST влезнаха в амплоа на метъл група, където парчетата им грабваха публиката и дори мен. Трябва да кажем, че за две години финландците са се превърнали от недоразумение в една стабилна рок формация, която вече не срича по изявите си! Самото пеене на Noora Louhimo e уловило рок маниера, дори в мелодичните си разпявания и вече не звучи като неуспешен трансплант. Сценичното поведение на всички е по-зрелищно и уверено, демонстриращо порастнало самочувствие. Noora е изоставила и тийнейджърския грим с масивно черно и вече изглежда професионално с визията си. Наливането на бира в устата на Janne бе малко театрално, но демонстрира завидната устойчивост на съвременните инструменти.

Battle Beast

Battle Beast

По-бързи и по-бавни песни представиха BATTLE BEAST в една добра и възходяща посока на развитие, където цитатите не са натрапчиви и шоуто им е пълнокръвно. Сетлистът им търпи много бавно обогатяване, но отношението към песните е претърпяло скок. Някои стари тракове не могат да надраснат елементарността си, но пък чуваме истински попадения от новите парчета. Това, което групата смята за свои хитове не се е променило за две турнета и те завършват последната дата от сегашното си турне (каквато се явяваше софийската им дата) със стари песни. Разбира се, „Enter the Metal Wоrld“ представлява такова недоразумение в заглавието си, каквото е само името на групата… Но пък „Fight, Kill, Diе“ и „Out of Control “ са истински метални химни!

Battle Beast

Battle Beast

Сетлист BATTLE BEAST:
01. Let It Roar
02. I Want the World… and Everything in It
03. Out on the Streеts
04. Into the Heart of Danger
05. Touch in the Night
06. Fight, Kill, Diе
07. Black Ninja
08. Iron Hand
09. Enter the Metal Wоrld
10. Out of Control

След 20:30 ч. епична интродукция ни въвежда към сета на едновременно големите, но и не от най-популярни Heavy Metal формации – POWERWOLF. Задълбочавайки през годините своите епични влияния и все по-дълбокото навлизане на Attila Dorn (v.) в оперните и църковни техники на пеене, прави от германците интересна за следене група. Съответно, първото им представяне в България бе прелюбопитно.

Powerwolf

Powerwolf

Динамични но среднотемпови песни подхващат публиката някакси внимателно в началото, но металният привкус е изявен и силен. Класическата форма на стила е обогатен от личния почерк, макар да разпознаваме вдъхновенията от задължителните групи в Heavy Metal-а. Силният глас на певеца им доизгражда песните, но и общува с публиката естествено и диалогично. Подборът на песните плавно преминаваше към по-оперетно ориентираните, в които POWERWOLF градят цялостна своя философия, стъпваща на широка културна основа, но и преосмисляща ценностната ни система по неповторим начин.

Powerwolf

Powerwolf

– Чух, че тук има много силни певци и сега ще проверим дали това е така! – Отбеляза гърлото на бандата и цялата публика получи сериозен урок по разпяване, надпяване, дуети със себе си и групата. Това не само ни даде възможност да попеем, но и ни разтовари по особено приятен начин, защото ни водеше професионалист. Накрая не само той потвърди добрите гласови възможности на българската публика, но и самите ние се гордеехме със себе си.

Powerwolf

Powerwolf

След един час живо шоу подплътено с прекрасна музика, самата сцена се преобрази и навлезохме в песните с църковни сюжети. Църковни като визия и пеене, а сюжетите си оставаха вълчи. Многопластовите способности на Attila Dorn се разгърнаха мощно и съчетанието между Power Metal рифове и ортодоксално църковно пеене стовари ефекта си върху зрителя. Пред хората в залата се бе разгърнал пълнокръвен концерт в три действия и бе успял да ни омагьоса така, че да сме в плен на върколаците. Накрая получихме и своята вълча благословия с бокал и кандило, бидейки посветени и помазани в тайните на последното издание на групата. Но за час и двадесет минути получихме много повече от това…

Powerwolf

Powerwolf

Сетлист POWERWOLF:
01. Blessed & Possеssed
02. Coleus Sanctus
03. Amen & Attаck
04. Sacred & Wild
05. Army of the Night
06. Resurrection by Erection
07. Armata Strigoi
08. Dead Until Dark
09. Let There Bе Night
10. Werewolves of Armenia
11. All We Need Is Blood
12. Kreuzfeuer
13. Sanctified With Dynamite
14. In the Name of God (Deus Vult)
15. We Drink Your Blood
16. Lupus Dei

KREATOR обиколиха земното кълбо два пъти с така нареченото си 3D шоу, посветено на представянето на албума „Phantom Antichrist“ (2012), което мина и през нас. Време бе да ги видим под друг ъгъл и неизвестни имаше. В 22:30 ч. добре известно интро, ползвано за техни шоута от години, ни покани пред минималистично декорираната сцена с вдигнати високо барабани. Енергичното избухване на Mille & Co. бе съпроводено и с взривяващи ефекти.

Kreator

Kreator

Thrash Metal титаните предложиха в началото стегната програма от най-доброто, избрано измежду албумите от последния им период. Агресивно-фаталистичните хитове с вплетени музикантски демонстрации инжектираха енергията на групата в тълпите пред тях. Най-актуалните текстови послания на Mille Petrozza се ковяха от дребните хора, поставени на огромната сцена и подкрепяни от сериозното количество допълнителни ефекти, монтирани специално за техния сет, и които все още само подсказваха мащабите си.

Kreator

Kreator

Дискретно затъмнение позволи на фронтмена да смени китарата си, без това да е забележимо за по-голямата част от публиката, за да открие огън (в преносния и буквалния смисъл) с екзистенциалната „Extreme Аggression“. Уръдия с различен формат конфети, парохвъргачки и огнехвъргачки подчертаха потенциала на серия от песни, посветени на чистата ярост и привкуса за апокалипсис. Своеобразния апогей на представлението завърши отново с кратко затишие, по време на което целия боен арсенал бе презареден.

Kreator

Kreator

Последният щурм бе формиран от задължителните хитове на ветераните. И докато огнехвъргачките отключиха дори топлинната си мощ, то KREATOR демонстрираха повече умора. Знамето на омразата дори не бе вдигнато докрай. Дали заради поизчерпаното си експониране, дали просто Mille не бе в настроение, но групата хвърли повече енергия при представянето на по-дълбоките си текстове, отколкото на обичаните им песни. Но скандиранията вече съпътстваха всички паузи между парчетата, защото силата на шуто им далеч не е за подценяване. Пет минути преди полунощ Mille, Ventor, Sami и Christian вече раздаваха сувенири на приветстващите ги фенове, а осветлението и музиката от пулта ни подсказаха, че е време да си вървим.

Сетлист KREATOR:
01. Enemy of God
02. Phobia
03. Awakening of the Gods
04. Warcurse
05. Phantom Аntichrist
06. From Flood into Fire

07. Extreme Аggression
08. Suicide Terrorist
09. Hordes of Chaos
10. Civilization Collapse

11. Violent Revolution
12. Pleasure tо Kill
13. Flag of Hate
14. Betrayer

Но това не бе краят… (Очаквайте продължение!)

Rock Thrashler
София, зала Универсиада, 10.04.2016

Реклама

3 коментара

 1. lobocop каза:

  Освен за „Уръдията“ други забележки нямам :> Много добър репортаж

  Харесвам

  • Rock Thrashler каза:

   У-ръдия идва от „уреди“, каквито представляваха различните ефекти! Редакторът ми също не бе съгласен, но аз настоях. 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Nile в София

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 202 други абонати

Концерт на Watain

Концерт на Cult Of Occult в София

W.A.S.P. в София

Статистика

 • 661 343 hits
%d блогъра харесват това: