The Other Side

Начало » Българска сцена » Тройна приказка с предистории (VELIAN – Promo EP „Fireflies“ + DARK FUSION + FRAGMENTS OF EXISTENCE)

Тройна приказка с предистории (VELIAN – Promo EP „Fireflies“ + DARK FUSION + FRAGMENTS OF EXISTENCE)

Telegram канал на The Other Side

Sevi представят на живо видеото Dark Knight

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Забележителната формация VELIAN се роди бляскаво и обещаващо на българския музикален небосклон. Високия старт и реализираното видео доведоха закономерно до представянето на дебютно ЕР, макар и за сега само в електронен формат. За да почетем паметното събитие, двадесетина дузини фенове се събрахме в малките дебри на столичния клуб Mixtape 5.

Изпадналите в опасно дълга неактивност FRAGMENTS OF EXISTENCE събуждаха своята креативност в чест на събитието. Явяващи се наследници на група CHAINS, те продължават да смесват конвенционалните рок похвати с метални изразни средства в една прогресираща по своему музика.

Fragments of Existence

Fragments of Existence

Почти в рамките на предварително обявеното, FRAGMENTS OF EXISTENCE са пред нас в 19:45 ч. Подготвените нови песни осезаемо са попили повече Progressive похвати, което е развило мелодиката им. Китарните акорди са взели лек превес над рифовете, правейки връзката класически рок – метъл по-задълбочена, но и с тенденции към пост- звученето. Макар и с две китари, агресията на групата е притъпена, а минорно решените парчета придават на музиката усещане за обреченост. Пеенето на Vans също е поело в една по-чиста, мелодична посока, където се набляга повече на преживяването, а не на агресията. Агресивният харш на ултимативният за голяма част от софийската сцена басист Антон Андонов, допълва полифонията по ненатрапчив начин. Минорният Progressive Metal се присяга към виртуозни фрагменти, познати от големи имена на сцената, докосвайки повече усещането, отколкото техничността.

Fragments of Existence

Fragments of Existence

Латентността на сета им ни води към търсенето на гениалната композиция на групата! Повтаряемите музикални решения, сходните канта и еднообразните барабани, сякаш още не могат да се доближат достатъчно до екзистенциалната песен, на чието търсене, очевидно, ще е посветен готвеният нов албум! Това пътешествие към себе си, сякаш подчертава Progressive посоката, която момчетата са поели. Избраният кавър на EVERGRAY прозвучава в същата насоченост и се вгражда в ненамерения модел на съвършенство, крадейки от стила на FRAGMENTS OF EXISTENCE. Последното парче, предвидено и за край на бъдещия албум е малко по тежко и напомня на старите неща на CHAINS, където METALLICA влиянията са яхнати от Art подход. 40-минутното търсене на групата ни представи една богата амбиция, заключена в трепета на първото си раждане. Леката скованост в композирането обещава пищно разгръщане, ако достигне до своята зрялост и прескочи стремежа към изначалност, обогатявайки търсенията в един по-широк времеви отрязък. Без съмнение – едно доста приятно въведение в концерта и в същността на групата!

Fragments of Existence

Fragments of Existence

Сетлист FRAGMENTS OF EXISTENCE:
01. Aftermath
02. Invoking My Demons
03. Sands Of Time
04. Blinded (EVERGREY cover)
05. Out Of Darkness

Макар да се опитах да оценя разнообразието, DARK FUSION не успяха да ме впечатлят при подгряването на SEPULTURA през 2014 г. Техният стил продължава да е проблематичен като дефиниране и за тях самите! Самоопределянето им варира от Death Metal до Cyber/Industrial/Extreme Metal. Истината е, че новото им издание „Cyber Nation“ (23 януари 2016 г.) е стъпило на Black Metal стилистиката и доразвито от семплираното звукоизвличане.

Dark Fusion

Dark Fusion

Пестеливо гримирния квинтет (в този случай…) се яви за оценка в 20:30 ч. Бурното начало бе белязано от умишлен звуков хаос, представящ агресивната страна на румънците. Веднага си пролича изключително бедната като тонове музика и честото свирене на рифове на един тон, където стуктурата на музиката се определя и доминира от добавените семпли. За разлика от предишната си среща с българската публика, сега поне имаше барабанист, което не разсея усещането за добавени бийтове, решени повече в дискотечен стил. Самите семпли, ползвани от DARK FUSION също са забележително ограничени като полифоничност! Предимно флейтови и банциг клавирните бленди рядко се разнообразяват от класически клавирни пасажи. Бедната рифовка и азбучните слайсове се ползват за експресивни сценични художествени съчетания, но въпреки тях, групата стои изключително статично на сцената. Опита за китарно соло на четвъртия им трак излезе тотално от тоналност и накърни строгото дискотечно звучене на Gothic изнесената стилистика.

Dark Fusion

Dark Fusion

Въпреки мнението ми, че толкова бедно представление е обида за феновете, елементарната ритмика и здравите прости рифове правят от DARK FUSION доста леснослушаема и приятна група. Някои паралели със SUNDOWN правят комплимент и голяма част от феновете попадат под влиянието на чара на румънците. Своеобразният им хит „Dark City“ е доминиран от специфичното денс звучене и обяснява донякъде успеха на групата на румънския Wacken Metal Battle 2015 – те са компромиса между феновете на тежкия звук и любителите на слушаемото по-модерно звучене с проста ритмика. Събудената ми благосклонност рязко бива заличена от кавъра на чисто дискотечното парче „Blue“, което ме връща в естетиката на людмиложивковата „културна“ революция. Публиката изпрати гостите без жал и на тях им се наложи да поупорстват и да ползват подкрепата на крютата си, за да изсвирят и предвидения бис – още една бедна песен с дискотечен ритъм, отшумяла към 21:05.

Сетлист DARK FUSION:
01. Unseen Cyber War
02. District 13
03. Mirrors
04. Dark City
05. Blue (EIFFEL 65 cover)
06. Can You Feel It ?

VELIAN представляват една завършена концепция, съчетаваща визия, звук, пърформанс и философия дори! Групата е сграда, построена върху изграждано във времето ноухау, чието ограниченост подчертава богатството на идеята и е в състояние да я извади по начин, демонстриращ симптоматиката на изкуство. Това не е съвършената реалност, но е достатъчната такава! Музикалният продукт, достигнал ниво на блясък и изявяващ се като отенък на развитието…

Velian

Velian

Когато квинтета се представи за първи път на живо, самото подгряване на шоуто на Warrel Dane бе твърде директна демонстрация на влиянията на формацията. Момчетата все още не бяха излезли и от студийното си обладание, което превърна концертното им представяне в твърде явна демонстрация на извънсценични практики на звукоизвличане. Острите семпли и ползването на барабаните повече като сензори, вместо като инструмент, доведе до твърде електронното представяне на песните на това ранно тяхно участие. Липсата на зрялост в изпълнението им се компенсираше с почти плейбек осигуряване. Всичко това, както и абсолютно трагичното представяне на мистър Dane, ме накара да спестя на вас – читателите, по-подробен репортаж от това събитие.

Velian

Velian

Когато в 21:40 ч. групата се появи за шоуто си, тя вече бе узряла да я видим във вида, който е изначалната й идея! Заснетата професионална фотосесия от изключително високо качество допълваше визуализацията на целия клуб и се предлагаше и като продукти на мърч щанда. Екзистенциалния вид на облеклата в нея бе и сценичният вид на момчетата – дребнобржоазни господа от късвия XIX в., ситуирани в упадъчно-готическа среда. Вдъхновенията на композирането са преодоляли NEVERMORE влиянията си и са осъществили един синтез от стилове, надграждащи супериорно съставящите го части. Цялостната концепция е дораснала съзнанието за елитарност на VELIAN!

Velian

Velian

Веднага прави впечатление плътността на звука при живото изпълнение, постигнато чрез допълващите се инструменти и глас, а не чрез просто напомпване на електрическите показатели на екипировката. Progressive Metal стилистиката е подкрепена от тежък звук – един контрапункт на съвременните тенденции в стила. Вокалите са подсигурени от два различни като характеристики микрофони, обслужващи специфичните бленди и техники на пеене по обогатен начин. Чистото пеене и дълбоко агресивно дране се допълват в една контрастна картина, доставяща удоволствие и подчертаваща богатството на изпълнението. Дори дребни музикални орнаменти и второстепенни акценти са интерпретирани със забележителна прецизност и естетическо чувство от всеки един от музикантите.

Velian

Velian

Известна изненада представляват влиянията, които се долавят в музиката на VELIAN, като Gothic спецификите на CREMATORY, преходите на KING DIAMOND или редуцираните хармонии на късните DARKSEED. Разбира се, тежък акцент е поставен върху цялото творчество на NEVERMORE и ранното творчество на QUEENSRŸCHE. Все пак не бива да забравяме, че блестящият екип, който Иван Иванов (v.) акумулира около себе си, успя да направи от доста хваленият втори албум на WARTIME „Solar Messiah“, просто една реплика към творчеството на NEVERMORE, в началните етапи от своето съзряване!

Velian

Velian

Момчетата подплътяват своята прецизност на сцената и със семпли на клавири, хорове и бек-вокали. Добре сработената машина ползва всички удобства на личното си студио, за да осигури на концертните слушатели пълна картина от преживяването. Този метод на звукоподреждане търпи някои критики, но поне барабаните са натурални за този, бих го нарекъл все пак, истинският дебютен концерт на групата. Прецизността на представянето и на продукта, ако щете, доближава маниакалните си измерения. Няма Rock`n`Roll! Предимно минорни видения, пречупени през постановката на класическо изкуство – музикална революция, романтична визия, театрален пърформанс, информационна визуализация! Компоненти от спектакъл, които обгръщат фена с реалността си на хубава книга.

Velian

Velian

Съществува във VELIAN един стремеж към всеобхватност, много характерни за българската интерпретация на Progressive Metal-а. Желанието да вземеш всичко най-добро от света и да го поднесеш на родната сцена. Към този невъзможен копнеж, те са се доближили, може би, в най-голяма степен: Да обединят влиянията си в нещо повече от колаж и да не произведат поредния „козаек“. За това ще си позволя да отправя незначителна забележка към арт екипа, че просташката пура от фотосесията спокойно можеше да бъде заменена от по-благородната и адекватна лула. Всичко останало в представянето на групата бе със стандартите на висок професионализъм!

Velian

Velian

Бяхме обходили вече необозрими кътчета от музикалната вселена на VELIAN под вещото ръководство на Иван. Бяхме се докоснали до същността на Progressive концепцията им. Попили тежка динамика, лирични отстъпления и разнообразни преживявания, неусетно дойде време за раздяла. Феновете, плътно притиснали очертанията на сцената, искаха още! Без да изневеряват на себе си, момчетата се върнаха към своите корени за един кавър на NEVERMORE – „The River Dragon Has Come“. Бе отминала една мистерия на перфекционистичен наивитет, всепоглъщащо изкуство и музикална зрялост.

Velian

Velian

Сетлист VELIAN:
01. Building Cages
02. Darkness Within
03. Graveyard of Love
04. In The Name of
05. Burning Halo
06. Broken
07. Fireflies
08. Maiden of Stone
09. Silent Assassin
Бис:
10. The River Dragon Has Come (NEVERMORE cover)

Rock Thrashler
София, Club Mixtape 5, 28.02.2016


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 184 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 571 517 hits
%d блогъра харесват това: