The Other Side

Начало » Българска сцена » “Incantations” на Teodora Enache-Aisha и Теодосий Спасов в “Картини от една изложба”

“Incantations” на Teodora Enache-Aisha и Теодосий Спасов в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Категории

Архив


Унгарският композитор Béla Viktor János Bartók (25 март 1881 – 26 септември 1945 г.) има съществена заслуга за популяризирането на фолклорните традиции на страните от Централна и Източна Европа. Наши мотиви и неравноделни размери той изучава още в периода преди Първата световна война, наред с унгарските, румънските, словашките и т. н., те намират интерпретация в редица негови творби и стават достояние на широката публика от цял свят.

Румънската джаз певица Teodora Enache-Aisha замисля проект, в който да представи своето виждане за две такива произведения на Béla Bartók: „Két Román Tánc“ Op. 8a („Two Romanian Dances“ или „Два румънски танца“ (1910) и „Román népi táncok“, Sz. 56, BB 68 („Romanian Folk Dances“ или „Румънски танци“, сюита от шест клавирни части (1915). Идеята се заражда по време на концертите й с китариста Stanley Jordan през 2012 година в Европа, когато двамата представят част от „Румънски танци“.

Teodora Enache-Aisha и Теодосий Спасов - Incantations

Teodora Enache-Aisha и Теодосий Спасов – Incantations

Две години по-късно Teodora пее заедно с нашия Теодосий Спасов и така се появява нова идея: да развие проекта си, като намерят българско звучене на основата на друго произведение на Béla Bartók: Mikrokosmos Sz. 107, BB 105 (композирано през периода 1926-1939 г.), съдържащо 153 клавирни части, сред които 8 са посочени като „български ритми“.

Ето какво споделя Teodora Enache:

„Цялото ми виждане за албума коренно се промени след срещата с Теодосий. Започнах работа с композитора Mircea Kiraly, който напълно долови както професионалните ми интереси, така и личната ми връзка с „Румънски танци“. Той направи аранжиментите за глас, пиано, кавал, перкусии и контрабас. Той също така аранжира българските танци от „Mikrokosmos“, които бяха такова откритие за мен, че бях извънредно щастлива да ги добавя в албума. В студиото, естествено, ние се оставихме да бъдем отнесени от импровизацията и много от композициите в албума се преродиха в нещо ново и неповторимо. Теодосий, който е несъмнено вълшебник на своя инструмент, толкова ме възторгна, че гласът ми придоби нови омайни и мистериозни нюанси. Oleksandr Beregovsky вложи много усилия в проекта, даде му нов живот и заедно с Miroslav Turiyski и Attila Antal създадоха ритуално-племенно звучене, което толкова често търся в импровизациите си.

На слушателите, които се наслаждават на този албум, мога единствено да пожелая да почувстват вибрацията на своите собствени корени, независимо откъде са, на какъв език говорят и от какъв произход са. Всички споделяме един общ корен и той е уникален. Там са нашите общи истории – вашите, моите, нашите – написани в един и същ код. Ключът за дешифрирането на този код е музиката.“

Радиопремиерата на албума “Incantations” или „Заклинания“ ще се състои в навечерието на Националния ни празник, принос за който има и Румъния. Другото ви е известно: предаването е “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, началото е в събота, 27 февруари, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 170 other followers

LAST HOPE и SAVAGE RAVAGE в Метъл Фабрика на 25 юни

FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София на 23 октомври

MACHINE HEAD в София на 1 ноември

PARADISE LOST в София на 3 декември

Статистика

  • 513 572 hits
%d блогъра харесват това: