The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Завръщане от сенките (Tribute to Chuck Schuldiner 2015)

Завръщане от сенките (Tribute to Chuck Schuldiner 2015)

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Последни публикации

Категории

Архив


Българският трибют на Chuck Schuldiner претърпява своето ново превъплъщение, тринадесет години след като MIRAGE, VIRUS, VILE, PROFANATOR, REGRESS, SARACT, HYPERBOREA, POST SCRIPTUM и ГРУПА X положиха основния камък на традицията в читалище „Отец Паисий“. Самата инициатива излиза от средите на ъндърграунд метъл музикантите, независимо кой се нагърбва с организацията през годините. По-аматьорски или по-съвършени, тези концерти се превърнаха в представителни за нашата сцена и вдъхновението, което американецът е бил за нея. Много са нещата, които този своеобразен форум е демонстрирал като смисъл и израстване на метъл културата в България. Той е и един от индикаторите за случващото се с нея. А 2015 г. нещата стояха така:

Освен енергията на метъл обществото и групите, организацията този декември бе подпомогната и от уебзина The Other Side. Активността на екипа, който увеличи чувствително присъствието си на концертните събития, израства с всяко ново такова.

Hellrider

Hellrider

Младите виртуози от HELLRIDER откриха събитието с кавъра на DEATH „Еvil Dead“ – стабилно изсвирено, без да бяга от сянката на оригинала. Авторските им резачки „Trappet In Hate“ и „No Future“ разгръщат традиционно силният им и разчупен Thrash Metal с агресивне вокали. И двамата им китаристи вече са оборудвани със 7-струнни китари, но седма струна се ползва рядко и изпълнението им най-често се катери по високите прагчета – безцелен спорт, с какъвто се занимават още две-три наши формации. Стабилно излизат с още една DEATH класика – „Infernal death“, оставяйки традиционно доста сериозно впечатление!

Cupola

Cupola

CUPOLA, чието реформиране сякаш тръгна от миналогодишният трибют на Чък, където техни членове бяха в основата на сборната формация, също имаха какво да демонстрират от новия си албум. Зрялото присъствие и силният им авторски материал бе достоен за публиката. Виждали сме смелите им интерпретации на чужди песни, където внасят авторското си звучене, но трите кавъра на DEATH (“Without Judgement”, “Sacred Serenity”, “Empty words”), макар и прецизно изсвирени, бяха елементарен буквализъм в интерпретацията. Спокойно биха могли да включат клавириста в изпълнението, което само по себе си би отворило звука и поднесло приятна изненада за по-претенциозния слушател! Стабилното присъствие във времевата рамка отреди почетно участие на момчетата.

Abaddon

Abaddon

След като не успяха да се разгърнат на Wacken Metal Battle Bulgaria 2015, очаквах ABADDON да отбележат силно писъствие в София на трибюта! Силното тяхно издание с някои NILE отблясъци ми подсказваше такива очаквания. Окултното им spoken intro отвори за бавния риф, решен повече в Death/Doom стил. Невпечатляващото начало продължи в един повече муден и статичен маниер, където клавира не е озвучен (както беше и на Вакен), а липсата на двойни каси прави барабаните да звучат повече като извадени от Heavy Metal парче. „Pull the Plug“ прозвуча най-малкото компромисно. Солата на вторият им китарист бяха доста далеч от гамата си, нещо което за щастие основният струнник ни спести. Чистите вокали, обаче бяха фалшиви. И ако си мислехме, че по-лошо не може да стане, то се появи и гост-вокалист в лицето на Иван Гатев (КОНТРОЛ, SALTRIVER). Освен пеенето му, докосващо естрадния харш, чухме и уникално представяне на парче.

Abaddon

Abaddon

– Сега ще ви изпълним един кавър, който не е точно на DEATH. Когато слушахме „The Sound of Perseverance“, не предполагахме, че „Painkiller“ не е тяхно парче! – Сериозно ли някой изрече това??? Много подготовка бих изискал от ABADDON, за да посетя техен концерт отново в близко време. Плахото присъствие с патерица-недоразумение пред потенциално голяма публика е обидно за слушателя.

Distorted Reality

Distorted Reality

DISTORTED REALITY излезнаха на сцена с допълнителен нов войн зад шестте струни – Сашко Мойсов (SLAVE PIT, GOLGOTA, KNIGHTS OF HONOR). Това доста бе развило традиционно по-нискотемповото им творчество и на новия китарист се бе паднала най-сложната част от свиренето и всички сола. Той бе и причината „Crystal Mountain“ все пак да прозвучи в рамките на стила им. Традиционно мачкащото им представяне без виртуозни претенции ни разходи през прецизираните песни от авторското им творчество, като представеното като „танцувално парче“ „Sadistic Surgery“ бе в най-обогатен вариант. Групата прегази още един кавър – „Corporal Jigsore Quandary“ на CARCASS. След възстановяването си, момчетата са предприели масирано репетиране и това пролича на този концерт. Краткият им 25 мин. сет демонстрира еволюция.

Womb Of Maggots

Womb Of Maggots

WOMB OF MAGGOTS не са непозната група за българските фенове. След представянето им на Sea of Black Festival 2014, без особено прискърбие съм си спестил следене развитието на гърците и сега се убедих, че нищо не съм пропуснал. Същите Doom похвати на свирене, редуващи се с Melodic Gore/Grind избухвания и едностранно развити песни, които не се отличават една от друга. Групата изисква активност от публиката преди да й е дала каквото и да било. Ентусиазмът ни се отлепва от дъното, но до там… WOMB OF MAGGOTS са на турне с колегите си от CHAOS UNDIVIDED, като вторите не са в програмата на Tribute to Chuck Schuldiner, но са поканени на сцената, за да направят едно хлопа-тупащо изпълнение на „Zomby Ritual“. Продължавайки Melody Gore стилистиката си със необходимите за целта вокали, титулярите на сета заиграват с риф на DEATH, за да завършат, пак традиционно като през 2014 г., със спомените си от ранното фенство – кавър на SLAYER, обезобразен от Gore вокали. Този път дори им бе необходима подкрепата и на китариста Сашко Мойсов. Хаотичното 45 мин. мероприятие не се отличи с екстазни състояния на публиката…

Hyperborea

Hyperborea

За да поправят вибрациите на слуховите ни устройства се погрижиха известните с върховата си форма от последните десетина месеца класици HYPERBOREA. Смазващите кавъри на DEATH („Zero Tolerance“, „Lack of Comprehension“), решени повече с последователски маниер оформиха мелето пред сцената.

Hyperborea

Hyperborea

Авторските месомелачки на HYPERBOREA включваха и ново парче, пред записване за предстоящо тяхно издание. За кавъра на DEATH „Lack of Comprehension“ на сцената бе поканен и китариста Тасос от гръцката група на барабаниста им – ETERNAL FIRE. Мощното присъствие на групата разпали публиката, като вихрения пит пред сцената бе съпроводен с опасностите, за които ви предупредих. Смазващо присъствие, перфектно свирене – това е всичко, което е нужно да знаете за сета на HYPERBOREA!

Death Desciples

Death Desciples

Сборната формация DEATH DESCIPLES бе онази част от шоуто, която трябваше да ни напомни стандартите на миналогодишния трибют на Чък и, ако е възможно, да ни доближи до едно невъзможно концертно преживяване. Нека споделя с вас, че 100%-вият трибют формат никога не е бил цел на възпоменанието на великия творец в България! Преклонението пред Tribute to Chuck Schuldiner 2014 e една малко тъжна тенденция на съвременната сцена. Тенденция, изразяваща крайна неувереност и отказ от лични музикални достижения на пречупени хора. Желанието един авторски формат да бъде прекроен в чисто папагалско преповтаряне, граничи с кръчмарските напъни на една музика, която уж горещо демонстрираме, че ненавиждаме.

Death Desciples

Death Desciples

Активността на Александър Василев – Пандата (g., v.) с ДЕГРАДАТ и PAST REDEMPTION, не позволява да му прехвърлим кръчмарски грехове, заради изискания от феновете трибют DEATH DESCIPLES! И така в 23:55 стартира прочита на творчеството на именитите американци. Музикантския екип бе освободил фронтмена от китарата му, но не за дълго. Сравнително стабилното начало постепенно деволюира в компромисно представяне на песни със забавено темпо и непрецизни редакции. Смяната на няколко от именитите ни китаристи не доведе до подобряване на звука, а повече до хаотизиране на сета. Последният трак бе изпълнен като трио и затвърдиха усещането за компромис в изпълнението. Любими песни прозвучаха недостойно, бавно и осакатено. Споменът за оригинала преобладаваше в горещите ни адмирации към случващото се. В 00:40 ч. събитието угасна по естествен път.

Сетлист DEATH DESCIPLES:
01. Living Monstrosity
02. Left to Die
03. Misanthrope
04. Genetic Reconstruciton
05. Sacrificial
06. The Philosopher
07. Open Casket

Rock Thrashler

София, Club Live & Loud, 13.12.2015


2 коментара

  1. […] Rock Thrashler, The Other Side (целия репортаж) […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 172 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Статистика

  • 544 532 hits
%d блогъра харесват това: