The Other Side

Начало » Българска сцена » Разкъсаното пълнолуние на българския Heavy Metal (Интервю с RP BAND)

Разкъсаното пълнолуние на българския Heavy Metal (Интервю с RP BAND)

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


С името RP BAND съдбата ме сблъска, може да се каже, случайно. Но случайната среща с тази група не е случайност… Тях рядко може да ги видите на концерт (за сега) и не са склонни да се включват в истеричния модерен медиен шум. В традиционният им подход при правенето на музика има нещо пленително. Известно безвремие в съществуването и търсенията им в посока класическия период на метъла ги поставя в една загадъчно-пасторална светлина, която макар да е чужда на интернет обществото, извиква множество въпроси.

Концепцията за групата се заражда през 1999 г., като основният ѝ носител до днес остава барабанистът и текстописец Емил Димитров. Името идва от съкратеното „Разполовено пълнолуние“, както се нарича и първото им композирано парче. То е останало тайна за слушателите покрай персоналните рокади в състава. Към 2009 г. съставът се стабилизира и включва известния от участието си в група ТРОТИЛ Ивайло Динев, който е басист, китарист и композитор и клавиристката Веселина Томова. Текстовете им са изцяло на български език.  През 2013 г.  RP BAND реализират дебютния си сингъл „Черно“, подкрепен с клип и с помощта на гост музиканти: Мария Диез – вокал (RAMPART) и Владимир Андронов – бас.

Формален повод да помоля групата за интервю е очакваното им включване в концертната програма на бар-клуб Адамс за месец септември 2013 г.  Успях да „заловя“ Емил и Веселина, за да повдигнат, макар и малко, завесата около групата:

Знам, че имате песен по текст на Виктор Юго. „Оригиналното“ име на групата е Разполовено пълнолуние, което също, ако не се лъжа, идва от едно описание на френския романтик за природен феномен преди тежка буря. Доколко Виктор Юго е вдъхновение за създаването и концепцията на групата?

Емил: Получава се интересно съвпадение, името идва от един мой текст, в който описвам природна картина и различните асоциации, които тя поражда в мен, текстът е писан през 1994 г. Идеята за песен по стихове на Виктор Юго се появи след като прочетох творбата му и ми направи силно впечатление колко актуално звучи и днес посланието й. Мисля да направим и други песни по стихове на класици.

Доста време сте били „спяща клетка“ в българската метъл сцена. Освен тривиалните за нашата действителност проблеми със състава, еготата, свободното време и готовността за отдаденост на групата, защо идеите са били оставени да узряват толкова дълго време? Има ли причина да вярвате, че времето работи за групата?

Емил: Просто е дошло времето, когато сме успели да реализираме една от нашите песни, след всички проблеми, за които споменаваш. Относно това дали времето работи за нас, по-скоро да, идеите отлежават, откриват се някои слаби моменти, преаранжираме някои части, също така и придобиването на опит си казва думата.

Веселина: Трудно е да се обединят няколко различни музиканти около концепция, която е авторска. Трябва или само да изпълняваш, или наистина да си ‘вътре’ в идеята.

Защо решите да запишете първата си официална песен с гост-вокалист? По какви критерии го избрахте? Трудно ли би отговорил човек зад микрофона на търсенията ви за този пост?

Емил: Инструменталът беше готов, предишният вокалист напусна по време на записите и след като се замислих за това кой би се справил успешно с тази задача, се сетих за Мария от Рампарт, поканих я, тя чу парчето, съгласи се и мисля, че се получи много добре. А за изискванията към бъдещ вокал на групата  – най-вече да разбира посланията на текстовете, които изпълнява, както и цялата концепция, защото иначе не се получава, естествено трябва да пее вярно, да е сериозен и т.н.

Веселина: Нямам против да се експериментира с различни вокалисти и гласове. В случая, изборът беше подходящ.

С песента „Черно“ участвахте в един радио-конкурс. Имайки предвид доста тъмния текст и антирадиофоничното ви звучене, защо се решихте на тази стъпка? Въпросният конкурс е печелен от доста лигави и весляшки песни до сега.

Емил: Да, прав си за това какви песни печелят конкурсите и честно казано въобще не очаквах да спечелим, но това не пречи да участваме, защото, ако участват само „лигави и веселяшки“ песни, всеки би могъл да каже и то с основание, че печелят подобни изпълнения, защото само такива участват. Може би е добре да има конкурс и само за метъл песни, както и за различни други стилове, естествено.

Веселина: Видно е, че въпросният конкурс, както и почти всички останали конкурси в различни сфери, се печелят от определени участници. Все ми се ще да има справедливо съревнование, а именно – жабите да са си разпределени по гьоловете.

RP Band

RP Band

Заснехте клип към същото парче с режисьор – Боян Карамфилов. Доволни ли сте от резултата?

Емил: Да, доволни сме от работата си с Боян, постигнахме резултата, който търсехме. Тук бих искал да отговоря и на някои ваши читатели, които отправиха градивна, надявам се, критика, че в клипа няма актьорска игра или други кадри. Идеята беше такава – като първо видео за групата да се акцентира върху музикантите и изпълнението, а за в бъдеще имаме и идеи за клипове и с актьорска игра и с архивни кадри.

Веселина: Работата по един клип не е просто да си свириш и някой да те заснема. Но смятам, че с всеки следващ клип се постига по-добър резултат. Аз съм доволна от първия.

Според сингъла ви, бих определил стила ви като повлиян най-вече от  BLACK SABBATH. Относно влиянията си вие изреждате голямо разнообразие от стилове: хеви, траш, дуум и готик, но има мнения и за блек, фолк и дори дарк уейв влияния.  Това разнообразие основава ли се на песните върху които работите понастоящем или е по-скоро концепция? Мненията на странични слушатели ли са или на членовете на бандата!

Емил: Концепцията ни се гради върху цялостно звучене, излъчване и послание на групата. За мен всички тези неща са неделими едно от друго, а различните стилове са просто изразни средства на една по-комплексна идея, а това, че клонят предимно към метъл стилистиката, разкрива може би и част от нас самите. Мненията са на наши приятели и слушатели, трудно ни беше да се самоопределим, а влиянието на Блек Сабат го забелязвам в голяма част от метъл групите. Сабат са може би първите създали подобни рифове и хармонии, а също така и едни от първите започнали да използват добре познатата ни днес метъл символика.

Веселина: Лично аз опитвам да намеря себе си и мястото на инструмента си в тази група. Използвам повече базата данни в главата си, отколкото да се придържам към определен стил.

За промоцията на сингъла си, изпълнихте само едно парче на сцената – едно доста нестандартно решение. За предстоящите концерти, окомплектован ли е напълно състава на групата? Ще разкриете ли нови имена?

Емил: Идеята беше да акцентираме върху представянето на песента и клипа, а за предстоящите ни концерти през септември, ще работим с гост-вокалист.

Веселина: За мен не беше проблем да се кача на сцената и да изсвиря само една песен. Важно беше да я представим на публиката.

Планирате ли някакво аудио издание? И в какъв времеви диапазон да го очакваме?

Емил: Да, работим по реализацията на албум, в който ще има и съвсем нови песни, които не са изпълнявани до момента, а най-нетърпеливите могат да посетят и фейсбук страницата ни, където ще могат да чуят всяка една песен, която сме записали.

Ще стане ли групата по-активна? От какво зависи да ви виждаме по-често – от реакцията на публиката или от времето, което можете да отделяте за музика?

Емил: И от двете, но бихме направили всичко възможно да представим нашата концертна програма навсякъде, където ни поканят и бихме го направили с най-голямо удоволствие.

Веселина: Това зависи наистина от много неща. Но най-важна си остава работата, която вършим в групата.

С какво бихте привлекли читателите да посетят ваш концерт? Отправете послание на феновете на The Other Side!

Емил: Който желае да чуе една интересна авторска програма, надявам се ще остане доволен. Бъдете здрави, мислете, чувствайте, обичайте и бъдете обичани!

Веселина: Освен на добре познатите на всички групи, не е лошо хората да отделят внимание и на сцената около себе си, независимо дали са музиканти или фенове. Да се огледат какво се случва пред тях. И да се забавляват!

Rock Thrashler


1 коментар

  1. […] На 7 септември, събота, в бар-клуб “Адамс” ще се състои концерт на групите RP BAND, АВАТАРИ, ВРЯВА и VITAMINE TRILOGY. Началният час е 20:30 ч., входът е 5 лева, в цената е включена бира. Заведението се намира на ул. Ангиста 6 (до пл. Сточна Гара). Вижте програмата на бар-клуб “Адамс” за месец септември. Интервю с RP BAND: Разкъсаното пълнолуние на българския Heavy Metal […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 182 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 568 231 hits
%d блогъра харесват това: