The Other Side

Начало » Българска сцена » RAMPART: обещаваме да бъдем себе си до край

RAMPART: обещаваме да бъдем себе си до край

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Здравей, Мария представи групата на читателите на The Other Side…

Привет! Поздравления за възобновяването активността на The Other Side!

В момента RAMPART e в много силен състав: Свилен Иванов (бас), Петър Светлинов (барабани), Вили Нешев (китари), Виктор Георгиев (китари, бек вокали) и аз – Мария Диез (основни вокали). Заемам се с презентацията…

Свилен е басист, свирил в RAMPART през ранните ни години. Интересите му от джаз до дет метъл го разпъват между множество проекти, но той се завърна в групата и сега тя му е основен приоритет.

Разкъсващ се между CIROZA и нас, барабанистът Петър е музикант, за чиито способности вече няма нужда да говоря. Макар да свири в две банди, той определено внася стабилност в състава.

Вили е китарист, към когото се обръщат всички групи, които спешно се нуждаят от качествен музикант… Композиторските му способности и размахът му в студио, обаче, се разкриха именно в RAMPART. Той също в момента се раздвоява между нас и соловия си проект. А участва и в PROJECT ARCADIA.

Виктор е млад китарист и инструменталист с голям потенциал, който влива свежи идеи в групата. Свирил в RAMPART в периода 2009-2011 г., той се съсредоточи върху образованието си. Наскоро отново се присъедини към нашите редици.

В RAMPART винаги са свирили музиканти, отдадени на метъла и лоялни към неговите идеи.

Rampart

Rampart

Изпратихме 2012 г. Каква е равносметката за RAMPART и за теб?

Изпратихме 2012 г., доволни, че успяхме да осъществим голяма част от плановете и мечтите си. Реализирахме два диска за кратко време. Първият ни концептуален албум и съответното количество композиран материал станаха факт през отминалата година. Осъществихме западно-европейска обиколка, от която отзивите са повече от добри. Станахме и първата българска група, свирила в легендарния Dynamo Club, Eindhoven. Имахме доста силни изяви и на родната сцена. Това е фактологията.

Съдейки по усложняващата се ситуация с менажирането и продуцирането, с които съм се заела лично, групата расте! Доволна съм от повечето събития, които ни сполетяха. Ние сме във възход, така че, очаквайте повече от нас занапред!

Какви са ви плановете за 2013-та?

Най-близката ни цел е издаването на албум на български език, посветен на феновете, които ни подкрепят безрезервно. Интересът към последния ни студиен албум извиква необходимостта от един сингъл, допълнен от алтернативни версии, но за сега още изчакваме отзиви за подбора. Тези два проекта менажирам в момента. Съответно българският албум ще бъде  подкрепен от множество участия, като този път ще наблегнем на концертирането извън София, за да уважим интереса на многото фенове, които питат за подобни изяви.

Няма да спира и работата по композиране на песни за следващ албум към външния ни издател Inferno Records, с който ще атакуваме големите фестивали. Но това е в по-далечно бъдеще.

Мария - Rampart

Мария – Rampart

Предстои да запишете албум, какво е новото в него?

Идеята за албум на български език не е нова. Оказа се, че сега е най-подходящият момент за реализирането му. Повечето песни в него ще са версии на парчета от английските ни издания, но ще запишем и песни специално за този диск, които и музикално ще са насочени към родния език. Очаквайте и един кавър на знакова българска група, на която сме фенове! Вокалите ще са по-разнообразни и като цяло албумът ще е по-емоционален.

Нещо за текстовете да кажеш?

Текстовете ми имат различни послания. В първия албум на групата „Voice of the Wilderness” търсех разнообразни тематики: от социални до епични. В някои от тях има метафорични интерпретации на лично преживени ситуации. В изданието има кратка анотация към всеки един текст, която обяснява основната идея и търсеното внушение. Като цяло, в текстово отношение дебютният ни албум е израз на протест.

Лирическата нишка на втория ни албум “War Behest” следва концептуална история, написана от нашия сътрудник Rock Thrashler, която включва приказното, баталното и елементи от биографията на групата. Самата концепция беше за една песен, но стана дълга, доста сложна и с различни части. Успях да претворя идеите във всички текстове. В истинската природа на конфликта няма положителни и отрицателни герои. Противостоянието се ражда от свободната ни воля. Често нямаме избор на коя страна да застанем. Това е история за ограниченията на човека и за решенията, които може да вземе по пътя към усъвършенстването.

Проектът “A Tale To Cold” е вдъхновен от мрачно събитие, за което е казано достатъчно в буклета на изданието. Този диск побира и метъл химни, които са извън концепцията на дългосвирещия албум.

Текстовете на предстоящия ни албум, чието заглавие все още няма да разкривам, са на различни теми, някои имат исторически оттенък, други – са по-философски. Посланията им са по-директни, тъй като са на български език и предполагам, че по-лесно ще достигнат адресата си. Повечето от тях са метафорични и интерпретират социалната действителност по начина, по който я възприемам – чрез активна позиция.

Rampart

Rampart

Направихте сериозни турнета… кое бе най-запомнящото се в тях?

Английските ни участия ще запомним с огромните притеснения на организатора и клубовете. Свирихме в Лондон по време на размириците, когато имаше опасност всички мероприятия, събиращи хора да бъдат отменени! Всички рискувахме, но двете планирани участия не пропаднаха.

Организаторите на немския фестивал TAUNUS METAL OPEN AIR бяха първите, които подходиха активно към групата и се интересуваха за наше участие при тях. Бяхме посрещнати в покрайнините на Франкфурт, като звезди – за първа година канеха чужди групи в наше лице и французите LONEWOLF. С тях бяхме включени в списъка на ко-хедлайнерите, редом до WITCHBURNER и METAL WITCH, а логото ни блесна на гърба на фестивалната фланелка. Стройна организация и абсолютен комфорт за групите са нещата, които ще запомня от този фест! Той ни отвори и вратите за още много покани. Останалото е бира и вурстове…

 Вярвам, че повечето метъл фенове са чували за Dynamo Club в Eindhoven. За нас да сме първата българска банда, свирила там, е наистина вдъхновяващо. Само ще спомена, че клубът е на три етажа и в него има дни, когато се провеждат по 3 -4 концерта паралелно! Отскоро е възстановено мазето, откъдето е тръгнало израстването на клуба и сега там се помещават две зали и репетиционни. Там метълът е култура и идеология. Холандските фенове са доста хладни, но ние успяхме да ги сгреем.

Във Франция метълът е наистина ъндърграунд! Има ги групите, феновете и организаторите, но мащабите са съизмерими с българските. RISING FEST II събра към 150 човека при участието на 6 групи с хедлайнер – WIZARD. Страхотни организация, зала, кухня (!) и атмосфера. Там свирихме малко по-рано и след тази организационна грешка, ги учудихме с количествата пресушена бира. Накрая се наложи да ни заредят с шампанско!!!

А какви концертни планове имате?

В момента водя преговори с няколко чуждестранни фестивала за наше участие. Вече имаме добра репутация в Германия, откъдето се интересуват също няколко организатори на фестивали. Швеция, Дания, Франция, Англия и Испания са доста възможни дестинации за това лято. Западно-европейската обиколка за нас става задължителна, но нещата още са в процес на организация.

Както споменах, в България няма да пропускаме оферта за свирене извън София. Ще ни видят навсякъде, където е възможно. С няколко сериозни организатори съм в непрекъснат контакт.

Вече към есента имаме планове с още няколко групи да осъществим и една регионална обиколка в съседните държави – нещо като балканско турне. Съответно и там нещата са в развитие.

Имате ли планове за нови видеоклипове?

През тази година ще заснемем ново официално видео към една песен, която ще излезе и като отделен сингъл. Ако сте пропуснали да гледате последния ни клип “Metal Spell”, можете да го видите под интервюто: Той се възприе много добре в западна Европа и бе излъчван многократно от няколко немски и френски телевизии. Всъщност ние разполагаме с множество кадри от участията ни във Франция, Англия, Германия и Холандия, но те ще ни послужат на един по-късен етап. Новият видео клип на RAMPART ще бъде специално заснет, но все още е рано да разказвам подробности.

Rampart

Rampart

Не е ли време RAMPART да реализира своето мащабно DVD?

Технологиите доста бързо поевтиняват и за да е наистина мащабно едно DVD, ни трябва мащабен концерт. Продукциите тип „телефон за 1000 лв.“ ни заливат с кадри от всякакви събития и вече са отегчителни. Ние имаме сценарий за мащабно шоу по последния ни засега албум, който нескромно обявихме за метъл-опера. Капиталовложенията по него се оказват значителни и липсва заинтересованост към финансирането. В западна Европа са готови да посрещнат едно по-скъпо наше шоу, но не и да го продуцират. От друга страна ние продължаваме да работим по новите си проекти, така че засега DVD-то остава на заден план.

Какво е твоето мнение за българската метъл сцена?

Българското метъл общество е доказало своята уникалност. Сцената ни има групи с огромен потенциал. Сред музикантите има хора с невероятни способности. Всичко това, обаче, не поставя сцената ни сред развитите такива! Това е така, защото все още липсва разбирането за това какви позиции иска да достигне една група и как трябва да се грижи за постигането им. Системата „Свирим за кеф, следователно нещата ще се наредят, ако сме добри“ остави добрите български метъл албуми в неизвестност! А всепоглъщащата „гениалност“ на личностите продължава да изяжда групите отвътре и те бързо се разпадат, преди да успеят да постигнат нещо значимо.

В момента сцената е доста активна. Раждат се нови групи, увеличава се и количеството “плява” – тече количественото натрупване. Българските групи страдат от липса на продуциране. Те се “влюбват” в грешките си и оттук насетне музиката им става недостатъчно добра (да се изразим така…). Малкият ни пазар изисква друга визия за лансирането на родните банди и ако липсва такава, ще продължаваме да откриваме историята си в интернет, вместо в плейърите си.

Къде виждаш RAMPART след 10 години?

След поне още 6 албума, RAMPART ще са прокарали пътеката, по която марката “български хеви метъл” ще се разпространява в цял свят. Към този момент мисля и да сме водещата, действаща хеви метъл формация в страната. Ще имаме поне едно хедлайнерско турне в Европа и поне едно турне в САЩ.

Забравих ли да те питам нещо?

Да, за порноиндустрията… Иначе бих искала да добавя, че изданията ни могат да бъдат поръчани на преференциални цени от групата чрез rampart_metal@abv.bg или да бъдат намерени на концертите ни.

Твоето послание до феновете и читателите на The Other Side…

Благодарим на всички, които повярваха в нас! Адекватната информация помага за развитието на сцената. Липсата на обективност й пречи. Затова, подкрепяйте независимите медии и в частност The Other Side!

Бъдете себе си до край! Ние обещаваме да бъдем себе си до край!

Последни думи…

Честита нова метъл година! Нека да е още по-успешна от предишната за всички!

Благодаря ти, Мария, пожелавам ви успех!

Въпросите зададе: Mrazek


1 коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 182 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 568 209 hits
%d блогъра харесват това: