The Other Side

Начало » Интервюта » MYRKVIDS DRAUMAR: Пазете своята земя за идните поколения!

MYRKVIDS DRAUMAR: Пазете своята земя за идните поколения!

Telegram канал на The Other Side

Dark Sun And Winter Cold 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

Концерт на Apocalyptica в Пловдив

Категории

Архив

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.

Архив


MYRKVIDS DRAUMAR са украинци които свирят гневен Black Metal, с Thrash влияния. Неотдавна излезе техният трети албум „Мщеньем Дышит Лес“. Ето че читателите на The Other Side ще се срещнат с Troll (китара) и Satan (вокал). Напомням, че изказаните мнения са лично на интервюираните и блогът не се ангажира с тях.

Satan

Satan

Здравейте. Представете се на българските читатели.

Здравейте! Ние сме група MYRKVIDS DRAUMAR (Украйна, гр. Енакиево, Донецка обл.),  а именно: Troll (китара),  Satan (вокал). Приветстваме всички читатели на The Other Side. Благодарим за интереса към творчеството на нашия колектив.

Какви са новините около вас?

(Troll): На 31 август 2012 г. лейбълът Vacula Productions издаде нашия трети пълноформатен компакт-диск, озаглавен „Мщеньем Дышит Лес“ („Гората диша с отмъщение“), затова ми се иска да разкажа първо за това.  албумът включва 13 парчета, направени в духа на студения и атмосферния Heathen Black Metal. По своята същност, той се състои от композиции от ранния период на творчеството на колектива. Някои песни могат още да бъдат чути в нашето демо „Мщеньем Дышит Лес“ (2004). Но понеже демото е разпространено в ограничен тираж и качеството на записа не ни удовлетворяваше, решихме да възродим старите неща, също така да запишем нереализиран материал. Записите на албума се състояха през пролетта на тази година (като цяло, за записите на инструментите и вокала ни отне 7 студийни дни). Както и предходните два диска, и този албум е записан в Beasts Studio (гр. Горловка, Украйна) –  добре познато в нашата страна студио, работещо с подземни групи от различните музикални направления (от Фолк Рок до Brutal Death/Grind).

Troll

Troll

На този етап от време, във връзка с това, че нашият барабанист Haber отдава своя дълг към Родината, намирайки се в редовете на въоръжените сили на Украйна, групата е прекратила своята концертна дейност. Планираме на възобновим активността си през май 2013 г., когато Haber се завърне от армията. Сега сме заети с това, да подготвяме нови композиции и да отговаряме на въпросите на различни списания.

(Satan): Искам да добавя, че новият ни албум се роди, невзирайки на множеството трудности, иска ми се да се обадя на Христос и да му кажа: „Ти се изложи, пич. Твоите пречки бяха преодолени“. Надявам се, че ще оцените албума по достойнство.

Myrkvids Draumar – разкажете за името на групата… Какво символизира?

(Troll): “MYRKVIDS DRAUMAR” в превод от исландски означава „Сънищата на мрачната гора“. Обаче в наименованието е вложен по-дълбок смисъл. Това е предчувствието за неизбежна гибел, края на света; участта, която не може да се избегне. Именно с такива настроения са напоени сагите на древноисландския епос. Особено ярко това е отразено в „Прорицанието на Вьолвата“ (Völuspá, една от епичните песни на „Старата Еда“)  „Сънищата на Балдур“ (Baldrs Draumar).  В този свят – и боговете, и хората, и целият свят се раждат, живеят и със всеки изминал ден се приближават към своята неизбежна гибел. Това е свойство на целия свят – да се родиш, живееш, да загинеш и отново да се възродиш, но вече в друго качество. “MYRKVIDS DRAUMAR”  – това са сънищата на гората Мюрквид, през която от юг ще препускат синовете на Муспел (въплъщения на разрушителната сила на огъня) към земи, обитавани от хора.

Garm

Garm

Необяснима тревога, неосъзнат страх за нещо губително, което трябва да се случи скоро – ето това е името на нашата група. Предчувствие за гибел, но в същото време и идващо обновление.

Нека не ви смущава това, че украинска група е приела име на чужд, исландски език – ние искрено поддържаме възраждането на всички национални вярвания. Подобен избор на име е своеобразна дан към народа, който е успял да съхрани своята национална религия.

Кога е формирана групата? Разкажете за историята.

(Troll): Групата е създадена преди 10-11 години, през нея са минали голямо количество хора.  От първоначалния състав съм останал само аз. Накратко ще се постарая да изложа етапите от биографията.

Ранен период (2002-2005) През май 2002 г. формираната преди половин година Thrash Metal група LETHARGIA (гр. Енакиево, Донецка обл., Украйна) реши да смени своята стилова ориентация в посока Pagan/Black.

Първоначалният състав на групата е:  Владимир Деев „LECTER“ – барабани;  Андрей Труш „TROLL“ – китара;  Андрей Гринев “GRIN” – бас; Геннадий Фирсов “BRUTAL” (китара, вокал).

След активна работа по материала и доста чести репетиции, в средата на 2003 г. вече имахме около 8 композиции, които можем да характеризираме като Raw Pagan Black Metal with Thrash influences. През декември 2003 г. – януари 2004 г. в репетиционната на Black Metal групата SINAH (гр. Алчевск, Украйна), заедно с поканен гост-вокалист бе създадено първото ни демо, състоящо се от 6 парчета и носещо заглавието „Мщеньем Дышит Лес“. По-късно, в домашни условия, записахме демото „Последнее пристанище“ (2005). Заради недоброто си качество, тези записи не са издавани официално, разпространяваха се само сред приятели и познати. Покрай записите на материала, групата създава и нови песни по онова време, и редовно, макар и недостатъчно често, свири на местните метъл концерти.

Тогава започват първите проблеми със състава: през септември 2004 г., заради несериозно отношение к общото дело, е изгонен от състава Геннадий Фирсов „Brutal“ (ритъм-китара/вокал). Мястото зад микрофона е заето (до юни 2006 г.) като сесиен музикант от Александър Маевский, преди това участвал в записите на демото „Мщеньем Дышит Лес“.  През октомври 2005 г. заради лични и стилови разногласия групата е напусната от бас-китариста. От тогава, чак до 2009 г. за своите концертни изяви групата ползва услугите на гост-басисти.

Haber

Haber

Времето „We Are War“. След кадровите промени в групата, решихме радикално да променим подхода си към творчеството. Останалите в колектива LECTER и TROLL започнаха съчиняването на нови песни за студийния албум, концентрирайки всичките си усилия за подготовка на записа. През юли 2006 г. като постоянен вокал идва училищният приятел на LECTER – Максим Сезенов “Holocaust” (по-късно вокалист на група ACEPHALA  и основател на SCREAMING FOREST).

Трудът за създаване на нов материал не е хвърлен на вятъра и през май-юни 2007 г. в Beasts Studio записахме 5 композиции за албума, а през януари 2008 г. още две парчета, които станаха част от „We Are War“.

Още през есента на 2007 г. започнахме да търсим лейбъл, като резултат Андрей Молчан от VACULA PRODUCTIONS се заинтересува от „We Are War“ и се съгласи да ни сътрудничи. Дебютният албум на MYRKVIDS DRAUMAR „We Are War“ излезе през октомври 2008 г.

Покрай студийната работа групата направи няколко концертни изпълнения (Харков, Днепропетровск, Запорожие).

Работа по втория ни албум.  След издаването на дебютното ни CD започнахме да работим по нов материал. И тук отново започнаха проблеми – поради творчески разногласия през февруари 2009 г. ни напусна вокалът Holocaust. Но вече през април съставът ни се попълни от двама нови участника:  Олег Кузьминский “Aditon” (вокал, ритъм-китара) и Виталий Руднев “Garm” (бас). Основният състав на MYRKVIDS DRAUMAR в продължения на половин година подготви осем нови песни и няколко пъти свирихме на концерти (Донецк, Днепропетровск, Енакиево). През октомври 2009 г. отново влязохме в Beasts Studioo, в резултат на което записахме нашия втори албум, получил названието „Кровь Земли Моей“. (издаден през юли 2010 г. от VACULA PRODUCTIONS).

Както вече стана неприятна традиция, след записите на студийния в групата настъпиха нови промени. Първо Aditon прекрати своето сътрудничество с YRKVIDS DRAUMAR, а след това през май 2010 г. решихме да се разделим и с барабаниста Lecter. Главната причина бяха разногласията между членовете относно бъдещето развитие, а също така и факта, че за Lecter приоритет в творчеството му бе дейността в групите SCREAMING FOREST (True Black Metal) и ECLIPSE (Brutal Death).

Сегашният етап. Оставайки двамата в MYRKVIDS DRAUMAR,Troll и Garm фактически започнахме от самото начало и се заехме да възстановим групата. Много бързо намерихме вокал, това е Артем Ковалев “Satan”. За търсенето на барабанист ни трябваха седем месеца, отначало планирахме за записите да привлечем гост, водихме преговори с различни музиканти. През декември извадихме късмет – намерихме достойна смяна на Lecter в лицето на Виталий Мангасаров „Haber“. Също така за свирене на живо като гост-китарист привлякохме Денис Оленин “Sdist” (ex-Necrolatria, гр. Донецк, True Black).

С този състав започнахме подготовка за концерти (разучихме материала от двата предходни албума) и за записите на новия албум. Като резултат записахме третия си студиен пълноформатен диск.

Какъв е днешният състав? Той постоянен ли е?

Garm

Garm

(Satan): Днешният ни състав е TROLL(китара), GARM (бас), SATAN (вокал), HABER (барабани).  А дали е постоянен или не – не знам. Времето ще го покаже. Но се надявам, че този състав е окончателен и стабилен.

(Troll): Смените на музикантите много ни омръзнаха, това ни принуждава да губим време за разучаване на материала с новите членове, а това не е много увлекателно занимание да се разчепкват композициите от вече записани дискове. Мога да добавя само едно, че сега в колектива ни цари атмосфера на единство и взаимно разбиране, което не е било от години.

Често ли свирите на концерти или отдавате предпочитание на студийната дейност?

(Satan): Нашата концертна дейност не е така наситена, както би ни се искало. Играем рядко, но настървено.

(Troll): Винаги ни се е искало да излизаме на сцена възможно повече пъти, но обстоятелствата не винаги са на наша страна. Но ние не се имаме за студиен проект. Когато Haber се върне от армията, ще възстановим концертната си дейност.

Каква е ситуацията с underground сцената в Украйна?

(Satan): Украйна има много силна underground сцена. Въпреки, че на власт са жидовете, имаме много групи, които са предани на своите идеи.  Много от тях имат насоченост са освобождение от христианството и за връщане към корените. Такива групи, като LUCIFUGUM и NOKTURNAL MORTUM са ярък пример за не огъваща се Black Metal жизнена дейност в нашата сцена.

(Troll): Да, у нас има доста обширна ъндърграунд сцена. Най-известните банди свирят Black Metal и Death. Негативен е само този факт, че при нас имаме много ниска посещаемост на концертите. Като цяло, това е обвързано с лошото икономическо положение в страната ни.

Как гледате на своето развитие в музикално отношение? Какво е стиловото развитие на групата, започвайки от ранните албуми и свършвайки с последните реализации?

(Troll): Ние започвахме нашия творчески път с музика, която може да бъде наречена суров езически Black Thrash Metal.  Отначало, както и мнозина други банди, нашето техническо ниво не беше много високо. Ранните ни композиции звучаха не особено плътно и убедително. Експериментирахме, смесвайки Pagan и Thrash елементи (първите ни демо записи), но решихме да добавим в музиката си повече скоростни елементи, използвайки повече традиционен Black Metal.  Обаче, композиции от този род тогава така и не записахме.

Малко по-късно, в песните на албума „We Are War“ ние наблегнахме на композициите със средно темпо. За този албум е характерна смяната на музикалните размери, натрапващи се рифове, базиращи се до голяма степен на народните мелодии. Тук, в „We Are Wa“, ние смесихме с равни дози Black, Thrash и Death

Албумът „Кровь Земли Моей“ е характерен с по-ярката си мелодика и по-опростената структура на композициите си. Като следствие на това, той повече се асоциира с Melodic Death рупите, но с Pagan/Folk влияния. Той се слуша по-леко и композициите са по-запомнящи се, но в него няма онази атмосфера, която искахме да му придадем първоначално. Можете да го приемете като творчески компромис между мен и Lecter.  Аз исках да създам по-бързи композиции с по-сложна структура и смяна на темпото, а Lecter настоя да използваме традиционната структура на песните.

Това бе и основният повод за нашия конфликт.

Satan

Satan

Третият ни дългосвирещ албум за нас отчасти е завръщане към корените, към онзи музикален образ, който бе замислен в началото, когато създадохме MYRKVIDS DRAUMAR. Презаписахме отначало старите песни от двете ни демота – сега те звучат по-ярко, добавени са някои китарни партии, композициите звучат по-динамично. Немаловажен фактор се оказа и смяната на барабаниста – Haber в записите звучи по-настървено, зло и праволинейно, т.е. това, което не можа да направи Lecter в своите партии.  Освен песните от демотата, в този албум включихме 5 преаранжирани композиции от периода 2004-2005 г. Също така успяхме да постигнем такъв саунд, който най-много подхожда на нашата музика.

По-нататък имаме намерение да доразвием стилистиката, заявена в „Мщеньем Дышит Лес“.

Разкажете за вашите текстове…

(Satan): Нашите текстове са отрова за свещениците и изворна вода за славяните-езичници. Моят съвет е да се запознаеш с тях.

(Troll): Основната идея на нашите текстове е изображението на съвременния свят и всичките негови явления през- призмата на езическото мировозрение. Не взирайки на това, че концепцията на първите ни албуми може да се квалифицира като War Metal, аботата е много по-сложна. Войната се разглежда не само като силов конфликт, в по-голяма степен като изпитание на духа, борба със самия себе си, вътрешните противоречия, тъмната страна на всекиго от нас.

Концепцията на албума „Мщеньем Дышит Лес“ е малко по-различна. Тук въплътихме цялото си неприемане на христианството. Религията мачка истинската човешка природа, превръща цели нации в стада от немислещи роби-потребители, унищожава самобитната култура на народите. За това мога да говоря дълго, нищо ново няма да кажа, струва си да вникнете в нашите текстове.

Пропагандирате ли някакви идеи?

(Satan): Разбира се, пропагандираме. Иначе, за какво ни е всичкото това? Призоваваме славянските братя за отхвърлят еврейското божество в умовете си. Обръщаме внимание на проблемите н нашата страна, които „известният народец“ създава. Виждайки на улицата празните погледи на минувачите, иска ми се да ги хвана за яката, да ги измъкта от мрежите на глобалистите, интернационалистите, УПЦ/РПЦ и аналогичната гнилоч. Но бедата е там, че магаретата ще се сражават, за да защитят камшика, който им наранява гърбовете. Нашата задача е да отворим очите на възможно повече хора, за да разберат, че без еврейския камшик те ще живеят, а няма само да съществуват.

Имам такъв въпрос: какво мислите за акцията на пънк групата Pussy Riot в Москва?

Troll

Troll

(Troll): По повод на това, ситуацията се получава доста нееднозначна. На пръв поглед, изглежда, че е яко, че някой в широките маси се опитва да протестира против засилването на религията. Но аз имам мнение, че тази акция прилича на евтина провокация от страна на самите тези представители на църквата – с цел да се привлече повече внимание към християнството. Църковниците винаги са обичали да изглеждат в очите на народа като мъченици: „Ето, някакви дръзки неосъзнати момичета оскверняват светините, хайде, братя, да застанем на защита на поруганата вяра“. Е естествено, обикновените миряни с усърдие си спомнят, какви са прилежни християни.

Не, чрез подобни средства борбата с християнската чума е безполезна. Достойната ѝ участ е забвението. Хората трябва да знаят повече за исконните вярвания на своя народ, неговото мировозрение.  Езичеството трябва да бъде въведено в масите не от отшелници и инфантилни светци, не от заблудени в духовно странство „пророци“, а от живи, дейни и здравомислещи хора.

Според вас, нормално ли е музикантите да се въвличат в политически акции срещу пари?

(Satan): Не, не е нормално. Политиката е мръсна работа. Да застанеш под знамето с шестоъгълната звезда и да ти платят шекел? Ние никога няма да свирим в подкрепа на тази или онази политическа сила.

(Troll): Аз също имам негативно отношение към това. Ние творим не заради парите и не заради изгодата на купчина свръх потребители. По време на „оранжевата революция“ се сблъсках с тези „добродетелни активисти“, които ни агитираха да вземем участие в политическите акции. За щастие, нашето творчество не се вмъкваше в техния формат.

Имате ли планове да заснемете някакво видео?

(Satan): Разбира се! В момента извършваме монтаж на видеото „Ода Великому Лжецу“. Заедно с Troll на Великден се промъкнахме в църквата, прикривайки се като репортери, заснехме много интересни материали, даже интервюирахме попа! Беше много весело! Мисля, че след месец всичко ще е готово.

Разкажете за лейбъла VACULA PRODUCTIONS, който ви издава.

(Satan):  VACULA  PRODUCTIONS е идеен лейбъл, с когото имаме много добри отношения. Андрей Молчан разбира от своята работа и прави всичко на 100%.

(Troll): VACULA  PRODUCTIONS се занимава с издаването на групи, ориентирани в стилистиката на Heathen Black Metal. Като цяло, това са украински групи, но също така има и две издания на руски групи. Чрез този лейбъл вече излиза вече трети наш албум и ние не мислим да променяме нещо. Аз съм напълно доволен от нашето сътрудничество. Също така искам да добавя, че VACULA PRODUCTIONS бе единственият лейбъл, който можа доста оперативно да издаде албум на неизвестна банда (имам в предвид „We Are War“), която свири музика в този жанр.

Знаете ли нещо за България?

(Satan):  Да си призная, не знам много за вашата страна. Например, че България и в двете световни войни е съюзник на Германия. През Средновековието практически е унищожена от Византия. Но като птицата Феникс е възкръснала от пепелта. Това говори за силата на духа на вашия народ, който е намерил сили в себе си да се възроди.

Имате развит скиорски туризъм. С радост бих си счупил врата, пускайки се по склоновете на Пирин! Надявам се да посетим страната ви и да научим за нея повече.

(Troll): Границите на север с Румъния, на юг са Гърция и Турция. За България знам това, че това е първата славянска страна, подложена на християнската експанзия, старобългарският език е в основата на църковно-славянския език. (По този повод би ми било интересно да разбера, доколко във вашата култура се е запазила паметта за езическите времена.)

По-късно вашата страна е била превзета от турските завоеватели и че Руската империя е участвала в освобождаването на България. В България са се сплели различни видове култури.

Мога още да кажа, че в Украйна (особено в източната част, където ние живеем) се срещат много български преселници. Доколкото ми е известно, мнозина от тях съхраняват е предават през поколенията своята култура.

За съжаление, знам малко за това, което се случва във вашата страна. Нашите страни имат тесни културни връзки. В момента се ориентирате към Западна Европа и идеите за сближаване на славянските държави не са така популярни в съвременния свят (това е укор към политиците, не към гражданите).

А за българската сцена?

(Satan):  Знам само една ваша група в лицето на INSPELL. Добре къртят! Може би съм слушал и други български групи, но сега не мога да се сетя за тях. Не винаги е ясно, в коя страна живее и твори дадена група.

(Troll):Аз също не мога да кажа много представители на вашата метъл сцена. Преди 10 години в едно ъндърграунд списание четох рецензия на някаква Black Metal група. Малко съм слушал вашите Melodic Death банди DEMENZIA и THE REVENGE PROJECT.

Какво е вашето послание към българските Black Metal фенове и читатели на The Other Side?

(Satan):  Моите пожелания? Останете на своята страна и гонете християнските изроди! Благодарности за вниманието, отделено ни от The Other Side!  Въпреки, че ни дели географско разстояние – духовно ние сме заедно!

(Troll): Бъдете верни на себе си, съхранете културата на своя народ, не позволявайте на слугите на глобализма да ви лишат от историческите ви корени, пазете своята страна за поколенията българи!

Последни думи…

(Troll):  Слава на родните богове!

(Satan): Амин!

Mrazek


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 192 other followers

Концерт на Dream Theater и Devin Townsend в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Концерт на W.A.S.P. в София

Статистика

  • 602 599 hits
%d блогъра харесват това: